A dizájn segítségével adnak kreatív választ korunk kihívásaira a MOME ösztöndíjas hallgatói

A fiatal tervezők ötleteivel friss perspektívába helyezhetjük közös jövőnk kihívásait a Design Curves: Vectors for the Future című, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) Stefan Lengyel kiválósági ösztöndíj nyertes hallgatóinak munkáiból nyílt kiállításon.

Forrás: MOME2023. 11. 15. 14:00
Forrás: MOME
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Stefan Lengyel kiválósági ösztöndíjban részesült MOME-hallgatók szellemiségükben az egyetem névadója, Moholy-Nagy László gondolatát követve fejlesztették koncepcióikat, miszerint a dizájnnak a találékony és újszerű hozzáállást kell jelölnie, amely lehetővé teszi, hogy a projekteket ne elszigetelten nézzük, hanem az egyén és a közösség szükségleteivel való összefüggésben – derül ki az egyetem közleményéből. 

MOME design
Kreatív dizájnválasz a világ problémáira: a tárlaton a MOME ösztöndíjas hallgatóinak munkáit láthatjuk. Fotó: MOME

„Nincs olyan kérdés, amelyet egyszerűen ki lehetne emelni az élet egészéből, és mint önálló egységet lehetne kezelni” – vallotta Moholy-Nagy László. Ez a gondolat napjainkban mintha érvényesebb lenne, mint valaha: komplex, kölcsönhatásokra épülő, globális világunkban minden mindenre hat, így a problémákat sem lehet csupán egy irányból megközelíteni.  

Viski Noémi, a kiállítás kurátora a projektek közötti tartalmi kapcsolódást néhol egymást erősítő projektek párosításával, máskor az adott témakör pró és kontra oldalait kiemelve mutatja be. Rendezőelve szerint az egymást követő projekteket egy-egy kifejezés köti össze, a vonulat pedig együttesen a fiatal tervezőket foglalkoztató, legfontosabbaknak aktuális társadalmi, ökológiai és kulturális témákat rajzolja ki. A bemutatott ösztöndíjas projektek olyan kísérleti koncepciók, kutatások és prototípusok, amelyek még különböző utakon fejlődhetnek tovább. 

A 32 díjazott hallgatóban közös, hogy maguk sem egy szerepben dolgoznak: munkáikban hol kutatóként, hol aktivistaként vagy menedzserként vannak jelen, hogy a lehető legjobban tudjanak reagálni a jelen kihívásaira. Ezekből pedig akad bőven, a projektek olyan kérdésekre válaszolnak, mint milyen egy igazán biztonságos város, vagy hogyan valósulhat meg az inkluzív (részvételen alapuló) tervezés, hogyan közelítsünk a tabutémákhoz, vagy hogy mi vár még ránk az ember–gép interakciót illetően, és mindeközben hogyan őrizzük meg kulturális örökségünket?  

A biztonságos városok alapvető eleme a biztonságos közlekedés. Illés Eszter interakciódizájn mesterszakos hallgató például gesztuskontrollal és hangvezérléssel rendelkező autókban látja ennek egyik lehetséges megoldását. A várostervezés a mikromobilitás és a jóllét határán helyezkedik el Sárközi Tamás Colligo nevű elektromos, háromkerekű városkarbantartó járműve, amely az utca teljes körű tisztán tartásáért felel.    

Pallós Anna Lídia dizájn- és művészetmenedzsment MA-hallgató NONA Projekt / Ways of Patterns című kutatásalapú projektje a textilen keresztül vizsgálja a női sorsokat, ezen belül az ageizmus és feminizmus közös, mindennapi problémájának reprezentációját, keresve a nőiség megőrzésének tárgyi lehetőségeit. Kortárs tabutémáknak tekinthetők a halál és az elmúlás kérdései, amelyekkel Nagy Dorottya tervezőgrafika szakos hallgató Az idő minden, minden idő című munkája és Nagy Fanni, ékszertervező és fémművesség szakos hallgató Egyszer majd… című kollekciója foglalkozott. Míg az előbbi azt vizsgálta, hogyan lehet a halált övező tabut a vizuális kultúra segítségével, irányítottan, a szavak által feloldani, utóbbi egy száraz növények kristályosításával létrehozott brosskollekció, amely az élet törékenységét és az elmúlás természetességét szimbolizálja.  

A Stefan Lengyel kiválósági ösztöndíjat a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány 2020 őszén hívta életre azzal a céllal, hogy teljesítményalapú szakmai támogatásban részesítse a kiemelkedő ötleteket felmutató hallgatókat. Az említett hallgatói munkákon túl még számos elgondolkodtató, inspiráló projekttel ismerkedhetnek meg a látogatók a MOME zugligeti úti campusán, ízelítőként pedig érdemes végigböngészni a kiállítás Facebook-eseményében közzétett videókat.

A kiállítás ingyenesen megtekinthető 2023. november 24-ig a MOME Ground terében, 9 és 18 óra között.

Borítókép: Látogatók a MOME ösztöndíjas hallgatóinak kiállításán (Forrás: MOME)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.