A tudat képes egyszerre több helyen jelen lenni + videó

Mi van akkor, ha én nemcsak itt és most vagyok, hanem valahol máshol is jelen van a tudatom, csak a kettő nem tud egymásról – veti fel a kérdést a festőművész, Bánföldi Zoltán, majd elmeséli, hogyan mozgatja mindez alkotói energiáit.

Forrás: Kultura.hu2023. 11. 01. 11:30
a tudat és az emlékek
Forrás: K galéria
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emlékezetünk fűzi össze a bennünk meglévő dolgokat és az határozza meg az értelmünket, a cselekedeteinket és az érzelmeinket.

A tudat változásai
Többféle énem van, és a tudat talán egyszerre több helyen is jelen tud lenni (Forrás: Fotofesto.hu)

 Ez az, ami az én munkásságom bármely szegmensét is tekintjük, hétről hétre, óráról órára is tetten érhető – mondja Bánföldi Zoltán festőművész a vele készült videóinterjúban, rövid portréfilmben.

A MANK szentendrei Régi Művésztelepén forgatott a művésszel a kultura.hu stábja.

Az utóbbi években a festészet és a fotó a két stabil művészeti láb, amiben kiteljesedik. 

– Többféle énem van, és ezek az ének egymás hegyén-hátán állnak, és valahol a lelkem mélyén rendeződnek el. (...) Korszakokban gondolkozom.

 A hágai akadémián a hét öt napján öt különböző tanár tanított: francia, német, angol és két holland mestertől többféle látásmódot kaptam ugyanarról a műről. 

Ez egy erős presszió volt, hogy a valós személyiségemben tudjak kibontakozni – idézte fel a főiskolai éveket az alkotó.

Az emberiség múltja visszafelé tekerve. Ezt próbálom hol konkrétabb, hol absztraktabb formában kifejezni – mondta. Az izgatja, hogy mik lehetnek azok az információk, amik képi formát öltve kivetülnek belőle. A kvantumfizika jelen állása szerint a kvantumok lehetünk egyszerre két helyen. – Mi van akkor, ha én nemcsak itt és most vagyok, hanem valahol máshol is jelen van a tudatom, csak a kettő nem tud egymásról.

Elmondta, hogy a munkásságával kapcsolatos siker számára a közönséggel való találkozás, kapcsolat a közönséggel. Néhány éve tapasztalta meg egy megnyitón, hogy a nézők nemcsak vizuális párbeszédet folytattak a képekkel, hanem egy lelki együttállás is megtörtént. 

 

Borítókép: A XXII. század Bánföldi Zoltán festménye (Forrás: kgaleria.hu)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.