Lezsák Sándor: L. Simon László túltolta a biciklit

– De ez az én biciklim is. Egy kétharmados keresztény-konzervatív kulturális, politikai erőtér biciklije – jelentette ki a Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke abban a laudációjában, amelyet L. Simon akadémiai székfoglalója elé írt.

2023. 11. 28. 16:30
székfoglaló
Fotó: FotoThaler r
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Keddtől hivatalosan a levelező tagja az MMA-nak L. Simon László, aki már a székfoglaló beszédét is megtartotta Művészi szabadság és intézményi autonómia címmel. A Magyar Nemzeti Múzeum pozíciójából nemrég távozó főigazgatónak a székfoglalója elé Lezsák Sándor, az MMA akadémikusa írt laudációt. 

A Nemzeti Múzeumban rendezett kiállítás miatt L. Simon Lászlót följelentették, és visszhangos huzavona után munkáltatója november 6-án azonnali hatállyal menesztette a múzeum éléről – foglalta össze a nemrégiben történteket a szerkesztőségünkbe is eljuttatott méltatásban Lezsák Sándor. 

Mint írta: „szelíden vagy indulattal mondják, harsogják, mondom magam is: L. Simon László túltolta a biciklit.”

De ez az én biciklim is. Egy kétharmados keresztény-konzervatív kulturális, politikai erőtér biciklije. Ezt fölöslegesen ne tologassa senki, mert erre vár az ügyeletes, pökhendi médiafalka, és édelegve dagonyázik és fröcsköl a mocsárban

– tette hozzá az Országgyűlés alelnöke, aki az MMA akadémikusaként mondta el laudációját, jelezve, hogy mindazonáltal nem tér el a tárgytól, hiszen a laudáció védnökség és dicséret. 

 

L. Simon László a torkon vágott rendszerváltás nemzedékének illusztris személyisége

Ilyenformán maga sem tesz mást, mint hogy a „Művészi szabadság és intézményi autonómia” címmel az akadémiai székfoglalójára készülő L. Simon László életét, munkásságát, érdemeit méltatja – mondta. 

A négygyermekes L. Simon László a torkon vágott rendszerváltás nemzedékének illusztris személyisége – emelte ki a Pesti Vigadóban elmondott laudációjában Lezsák Sándor, hozzátéve: ahogyan a hatvanas, hetvenes évek nemzedéke, Csoóri Sándor szavaival: „a nomád nemzedék”, úgy L. Simonék kortársai is cselekvő helyüket értelmezték, keresték a világban, a Kárpát-hazában, irodalomban, művészetben, a helyi és az országos közéletben. 

Mert a torkon vágott rendszerváltás két évtizedében talpra állni, talpon maradni, és a minőségi élet érdekében szervezkedni emberformáló megpróbáltatás volt – jegyezte meg.  

– L. Simon László alapítója és évekig elnöke volt a Fiatal Írók Szövetségének, a legnehezebb időben titkára a Magyar Írószövetségnek, volt önkormányzati képviselő, évekig országgyűlési képviselő, elnökként irányította az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságát. Elnöke, majd alelnöke volt a Nemzeti Kulturális Alapnak. Egyéb kitüntetései mellett irodalmi munkásságáért 2007-ben József Attila-díjat kapott. 2012 és 2013 között kultúráért felelős államtitkára volt az Emberi Erőforrások Minisztériumának, ezt követően a budai várnegyed, a fertődi Esterházy-kastély és a Kúria megújításáért felelős kormánybiztos. 2014–2016 között a Miniszterelnökség miniszterhelyettese, majd a kulturális örökségvédelemért és kiemelt kulturális beruházásokért felelős államtitkár. 2020 óta a Tokaji Írótábor Egyesület elnöke. Alapítója a kápolnásnyéki Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskolának, ez év november 6-ig pedig a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója – sorolta fel L. Simon László különböző közéleti és politikai szerepvállalásait Lezsák Sándor. 

A laudáló azt sem hallgatta viszont el, hogy a művészetben, a politikában helyét kereső L. Simon László az elmúlt évtizedekben okkal vagy ok nélkül gyakran került konfliktushelyzetbe. „De ezek ellenében L. Simon László öntörvényű, tudós egyéniség” – állapította meg Lezsák Sándor. 

 

„Folytasd, kedves László, amit folytatni érdemes, és kezdjed el, amit az építkező tudós műhelyedben nemzetünk javára szükséges”

Folytasd, kedves László, amit folytatni érdemes, és kezdjed el, amit az építkező tudós műhelyedben nemzetünk javára szükséges. A torkon vágott rendszerváltás nemzedéke a kétharmados Alaptörvényünk segítségével kedvező történelmi időt él, de munkánkhoz Magyarországot szolgáló program, erős önfegyelem és egészséges veszélytudat kell. Az ügyeletes biciklit pedig ne tologassuk ide-oda, mert rend a lelke mindennek, és veszélyes az út, amit közösen be kell járnunk

– emelte ki az L. Simon László székfoglalója elé írt laudációjában Lezsák Sándor. 

 

Napjaink öncenzúrája nálunk a szocializmus öröksége, Nyugaton a neomarxizmus és a woke terméke

Az általunk már bemutatott székfoglaló beszédében L. Simon László ezt követően arra is kitért, hogy míg napjaink öncenzúrája nálunk a szocializmus öröksége, Nyugaton a neomarxizmus és a woke terméke, a konformizmus pedig a mediatizált globalista világ logikájának egyenes következménye. 

Mint mondta: „Napjaink tömegmédián keresztül megfogalmazott politikai szándékai pedig valóban felülírják a tetteket, a művészi kifejezésmódot és gondolatot. Tágabban értelmezve: a választóknak a pártpolitikai szándékokhoz és üzenetekhez való érzelmi viszonya egyre gyakrabban írja felül az alkotói, írói, rendezői, kurátori koncepciót és akaratot, pontosabban azok befogadói interpretációit.”

 

Borítókép: Lezsák Sándor (Fotó: Thaler Tamás/Wikimedia Commons)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.