Több mint félmilliárd forintot ér a legendás festő néhány vázlata

A német romantikus festészet egyik legfontosabb alakjának vázlatfüzetét november végén bocsátják árverésre Berlinben, jelentette be az aukciót szervező Grisebach aukciósház szerdán. Caspar David Friedrich jegyzeteit kétszáz évig őrizte egy család, és nem akármilyen motívumok találhatók köztük.

Forrás: MTI / SWR2023. 11. 22. 20:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az előzetesen becsült ár szerint az 1774-ben született és 1840-ben elhunyt művész bekötött vázlatfüzetéért akár 1,5 millió eurót (572 millió forintot) is fizethet egy gyűjtő. Az úgynevezett Karlsruhei vázlatfüzet, amely arról a helyről kapta a nevét, ahol őrizték, szerdától november 29-ig tekinthető meg az aukciósházban.

Friedrich a XIX. század elejének egyik legjelentősebb német tájképfestője. A szakértők szerint mintegy húsz vázlatfüzete volt, ezek közül azonban csupán hat fennmaradt példányról lehet tudni. A most árverésre kerülő vázlatfüzet az egyetlen, amely még magánkézben van. Négy további példányt az oslói Nemzeti Múzeumban, egyet pedig Drezdában őriznek.

Friedrich, aki a Balti-tenger partján, Greifswaldban született, a hamarosan árverésre kerülő vázlatfüzetet 1804 áprilisa és júniusa között hordta magával útikabátjában. 

A vázlatok Drezdában készített rajzok, amelyek fákat, bokrokat és fatörzseket ábrázolnak. Emellett néhány fontos festményének motívumai is szerepelnek a füzetben. Utóbbiak közé tartozik egy tölgyfa vázlata is, amely később megjelent a korai, Hünengraven im Schnee (Kőhalom a hóban) című munkáján.

Friedrich korai műve, a Hünengraven im Schnee (Kőhalom a hóban) (Forrás: Facebook)

A vázlatfüzet több mint kétszáz évig volt egy karlsruhei család tulajdonában. Még a művész életében, vagy nem sokkal a halála utána került művészbarátja, Georg Friedrich Kersting birtokába, akinek leszármazottai mostanáig, több mint kétszáz éven keresztül őrizték.

A két művész közeli barátságot ápolt, 1810-ben például együtt kirándultak a lengyelországi Óriás-hegységben. A túra alatt Kresting több alkalommal is lefestette az éppen alkotó Friedrichet. 

Az aukciót november 30-án rendezik Berlinben, 2024-ben pedig a festőművész és grafikus születésének kétszázötvenedik születésnapját ünneplik. Ennek apropóján szintén a német fővárosban a Régi Nemzeti Galériában kiállítást rendeznek, amelyen a művész mintegy hatvan festménye és ötven rajza lesz megtekinthető.

Borítókép: Caspar David Friedrich önarcképe (Forrás: Wikipédia)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.