A népművészet hagyományos elemei hétköznapi ruhadarabokon + videó

Decemberben elején Szövetbe öltött hagyomány címmel nyílt kiállítás a Kecskeméti Nemzeti Színház páholyfolyosóján elismert hazai viseletkészítők munkáiból. Modern, egyben tradicionális viseleti darabokat mutattak be a közönségnek.

Forrás: MMA2023. 12. 07. 12:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kiállított népviseletek és a hagyományokra épülő modern öltözékek egytől egyig a Kárpát-medencei iparművészek alkotásai. − A Szövetbe öltött hagyomány című kiállításunk az alkotó kézimunka ünnepe – hangsúlyozta Cseke Péter színművész, színházigazgató, a Magyar Művészeti Akadémia Kecskeméti Regionális Munkacsoportjának vezetője megnyitóbeszédében. 

– Örvendetesnek tartom, hogy egyre inkább helyén kezelve értékeljük az egyedi, kézműves termékeket. A színházban ez mindig is így volt: elképesztő tudás van a szabótárainkban, ahol minden jelmez egyedileg készül. Ezen a tárlaton olyan iparművészek munkáit láthatjuk, akik használatra készítik az öltözékeket.

Jó érezni, hogy nem vagyunk egyedül, a kézi alkotómunka becsülete igenis ott van az iparművészeink életében és a színházainkban egyaránt.

Csak azt kívánhatjuk, hogy maradjon is így, és egyre több fiatal érezze, hogy van jövője ezeknek a szakmáknak – hangsúlyozta a kecskeméti teátrum igazgatója. 

A Szövetbe öltött hagyomány című kamaratárlatra több tájegység alkotói küldték el munkáikat. Az egyes öltözetek a népművészetből ismert, hagyományos elemekből és motívumokból építkeznek, és a mai kor embere számára kínálnak alkalmi vagy épp hétköznapi ruhadarabokat. 

A kiállításon képes összefoglaló látható Zsindelyné Tüdős Klára textil- és jelmeztervező életművéből, aki elsőként tervezett viseleteket népművészeti motívumok újragondolásával és felhasználásával. 

Örökségének továbbvivői közül találkozhatunk a Kiskunhalason élő Csordás Katalin viseletkészítő népi iparművész és fia, Szabó Árpád igényes munkáival a tárlaton. További kiállítóművészek: Varró Sára Nádudvarról, Marczin Istvánné Derecskéről, Hímer Marianna Debrecenből, valamint Gyönyörűné Erdei Judit Sárándról, akik mindannyian a népi iparművész cím birtokosai.

A rendezvény a Magyar Művészeti Akadémia Kecskeméti Regionális Munkacsoportjának támogatásával valósult meg.

 

 

 

Borítókép: A kiállítás 2024. február 11-ig látogatható a színház nyitvatartási idejében, a bal oldali páholyfolyosón (Fotó: Nagy István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.