Mi a ruha: stílus vagy divat? – videó podcast

A stílustanácsadó divatüzletemberrel Szani Roland beszélget videó podcastunkban, többek között a stílus, a divat és az ízlés közötti különbségről, II. Erzsébet táskáiról és a „melegítős divatról”. Schiffer Miklós tanácsokat ad ahhoz, hogy hogyan értelmezzük a dress code-ot, illetve mit vegyünk fel karácsonykor családi vacsorához vagy egy vállalati bulira. A divatguru azt is megosztja nézőinkkel, hogy melyik korban élne a legszívesebben.

2023. 12. 08. 9:00
20201107_dancing_7155_MK_ripost
20201107 Budapest Dancing with the Stars 5. adás Fotó: Máté Krisztián (MK) Ripost képen: Schiffer Miklós Fotó: Máté Krisztián
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aki stílusos, nem biztos, hogy divatos, de aki divatos, nem biztos, hogy stílusos. Mi a különbség? – dobta fel a beszélgetés első témáját a műsorvezető, mire a stílusszakértő így válaszolt: – A divat egy üzletág. Azt szoktam mondani, hogy van a ruha, van a divat és van a stílus. A ruhát azért viseljük, mert ha fázunk, felvesszük, ha melegünk van, levesszük. A ruha egy kötelező eleme a társadalomban élő embernek. Mark Twain mondta, hogy a meztelen emberek semmilyen hatással nem voltak a történelemre. Azóta van történelem, amióta valamit magunkra tekerünk. A divat ennek a magunkra tekerésnek az üzleti verziója, amikor azt mondják neked, hogy: zöld, piros, sárga, mini, maxi, bő, eltakaró, nagyon szűk, és neked ezt kell viselned, ezt meg kell venned!  – jelentette ki a divatszakértő. 

201026-133-KZ
Schiffer Miklós stílustanácsadó a Dancing with the Stars – Mindenki táncol táncos show-műsorban 2020. október 26-án. Fotó: Bors/Knap Zoltán

Schiffer Miklós kifejtette, hogy a divat hosszú ideig egy „távoli” ügy volt a magyar valóságban, egyedül a Film-Színház-Muzsika című újság hátlapján voltak hírek a nagyvilágból, ahonnan lehetett megtudni, hogy például Yves Saint Laurent Párizsban mit csinál. 

Voltak Magyarországon is úgynevezett szocialista divatdiktátorok – például Rotschild Klára a Váci utcában –, akik a pártelitet meg a környező országok funkcionáriusait öltöztették. 
– Ő nagyon szép dolgokat is létrehozott, de hát az igazi nagy divat tőlünk nyugatra volt. Aztán a rendszerváltáskor meg a fast fashion megjelenésével a divat sokkal közelebb került az emberekhez, belekerült a mindennapokba – mesélte a videó podcastban a stílusszakértő. – Nem minden ruha divatos, viszont minden divatdarab ruha. 

A divat az, amit kitalálnak helyettünk, követhetjük, megőrülhetünk érte, főleg a mai világban, ahol az összes fiatal azonnal látja, hogy most épp a zöld a menő, a fekete, a sárga vagy a lukas

– fejtette ki a szakértő.  

Az üzletember azt is elmagyarázta a podcastban, hogy a ruha meg a divat még nem jelenti azt, hogy valakinek stílusa is van.

– A stílust felépíted, azt nem kapod készen. Azt nem találja ki helyetted egy adott divatcég, márka vagy tervező, hanem azt neked kell az adott elemekből összerakni a saját alakodnak, egyéniségednek, korodnak, élethelyzetednek, színvilágodnak megfelelően. 

Kitalálsz egy képet, ami a te stílusod, és ez a kép fog téged kísérni. Ha ez a kitalált stílus jó, akkor ez téged kiemel, több figyelmet ad, jól körvonalaz. Ha nem annyira jó, akkor meg éppen hogy eltüntet

– magyarázta Schiffer Miklós, aki azt is elmondta, hogy szerinte olyan nincs, hogy jó vagy rossz stílus. Stílus az vagy van, vagy nincs, ellentétben a rossz ízléssel, ami viszont van.
A közel háromnegyed órás beszélgetésből további hasznos ismeretekhez, tanácsokhoz is hozzájuthatunk.    

 Borítókép: Schiffer Miklós a Dancing with the Stars adásában 2020. november 7-én (Fotó: Ripost/Máté Krisztián)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.