A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Képzőművészeti utazás a betlehem körül

Karácsony alkalmából izgalmas képzőművészeti utazásra indulunk. A betlehem talán a legjellemzőbb, leghangsúlyosabb része a keresztény karácsonyi ünnepkörnek. Szűz Mária, József és a kis Jézus képét festmények, filmek és szobrok ábrázolják szerte a világon. Érdekes tény, hogy a legkorábbi ábrázolásokon (keresztények kőkoporsóinak faragványain) Szűz Mária még nem szerepelt, csak a szorosan bepólyált gyermek a jászolban, egy ökör, egy szamár és néhány pásztor társaságában. Most öt mesteri és bámulatos betlehemes festményt szedtük egy csokorba.

2023. 12. 25. 16:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

1. Caravaggio: Jézus születése Szent Ferenccel és Szent Lőrinccel

 

Caravaggio az egyik leghíresebb barokk művész. Festményeinek többségén nagyon nagy kontrasztot fedezhetünk fel a fény és a sötétség között, ami a jót és a rosszat hivatott jelezni. Caravaggioról köztudott, hogy számos vallási alkotást festett. A palermói Krisztus születését a naturalista barokk kompozícióiról ismert Caravaggio egy évvel a halála előtt festette 1609-ben. Szent Ferenc és Szent Lőrinc társaságában megörökített Jézus születése képet 1969-ben ellopták a palermói San Lorenzo-templomból. Több mint ötven éve keresik hiába a hatóságok és a művészettörténészek. A kilencvenes évek végén többszörös gyilkosság miatt elítélt Gaspare Spatuzzo – miután tavaly informátorrá avanzsált – most kitálalt a bíróságnak: egykori kenyéradója, Filippo Graviano maffiafőnök még a börtönben mondta el neki 1999-ben, hogy a festményt megsemmisítették a nyolcvanas években.

Caravaggio: Jézus születése (Forrás: Wikipedia)

 

2. Hugo van der Goes: A Portinari oltárkép

 

A Portinari-oltárkép vagy Portinari-triptichon (1475 körül) Hugo van der Goes flamand festő, Tommaso Portinari megbízásából készült olajfára készült triptichon festménye. Jelenleg az olaszországi Firenzében, a Galleria degli Uffiziben található. A XV. század végén készült flamand műalkotások közül ez a festmény a legtöbbet tanulmányozott. 

A munkát Firenze egyik legnagyobb kórházában, a Santa Maria Nuova kórházban található templomba Tommaso Portinari olasz bankár, a kórházalapító leszármazottja rendelte meg.

Portinari több mint negyven évig élt Bruges -ben a Medici család bankjának képviselőjeként. A bal oldali panelen maga Portinari látható két fiával, Antonioval és Pigellóval; felesége, Maria di Francesco Baroncelli látható a jobb oldali panelen lányukkal, Margaritával. Pigelló kivételével mindenkit védőszentjeik kísérnek: Szent Tamás (lándzsával), Szent Antal (haranggal), Mária Magdolna (kenőcsös fazékkal) és Szent Margit (könyvvel és sárkánnyal). Amikor a mű 1483-ban Firenzébe érkezett, a Portinari családi kápolnában helyezték el. A központi panelen először a háttérben állítja be a karaktereket. Itt a pásztorok angyallal a fejükön láthatók. Ez a jelenet a pásztorok angyali üdvözlete, ahol az angyal eljön, hogy elmondja a pásztoroknak Krisztus születésének hírét. A központi panel előterében a pásztorok láthatók, akik Krisztust imádják.

Hugo van der Goes: A Portinari-oltárkép (Forrás: Web Gallery of Art)

 

3. Sandro Botticelli: A misztikus születés

 

A misztikus születés egy olajfestmény, amely az olasz reneszánsz mester egyetlen aláírt munkája. A mű azt a középkori konvenciót alkalmazza, hogy Szűz Máriát és a csecsemő Jézust a többi alaknál nagyobbnak és környezetüket is nagyobbnak mutatja; 

ezt minden bizonnyal szándékosan a hatás érdekében tették, mivel Botticelli korábbi munkái helyes grafikus perspektívát használnak. 

Szűz Mária a középpontban a gyermek Krisztus előtt térdelve látható, az őt meglátogató pásztorok és bölcsek jelenlétében. A mű alján három angyal ölel át három embert, míg mögöttük hét ördög az alvilágba menekül. A misztikus születés az öröm és az ünneplés, a földi és a mennyei gyönyör jelenetét ábrázolja, a festmény tetején táncoló angyalokkal. 

Sandro Botticelli: A misztikus születés (Forrás: Web Gallery of Art)

 

4. Giorgione: A pásztorok imádása

 

Sok kortársától eltérően a velencei mester, Giorgione nem alkotott nagy több figurás kompozíciókat. A 1508 körül készült Pásztorok imádásánál a Szent Család kötelező alakjai és a térdelő pásztorok mellett jelentős szerepet kap a táj is – nem csupán háttér, hanem a mű fontos része. A horizont mélyen elhelyezett perspektíváját kék hegyek zárják le, ami a tér természetes érzetét kelti. 

Az alkotásban különleges szerepet kap a fény, a kora reggeli órák tisztaságát, amely a quattrocento művekre jellemző, egy tompított délutáni fény váltotta fel. 

A barlang sötétbarna színe szépen és kontrasztosan hangsúlyozza József, Mária és két pásztor ruháinak színét. A 91×111 cm méretű, fatáblára festett képet Washingtonban, a National Gallery of Art őrzi. 

Jan Gossaert: A királyok imádása (Forrás: Web Gallery of Art)

 

5. Giotto: Jézus születése

 

Giotto di Bondone, miután Firenzében, Rómában és Assisiben alkotott, 1303 és 1305 között Enrico Scrovegni megbízásából kifestette a padovai Scrovegni-kápolna teljes falfelületét. A művészettörténészek életműve betetőzésének tartják a falakat beborító freskósorozatot, melyet az UNESCO 2021-ben – több más XIV. századi padovai freskóval együtt – a világörökség részévé nyilvánított. A téglaépület belső terének teljes felületét beborítják a falképek. A freskóciklus és az épület tere között olyan nagyfokú összhang mutatható ki, hogy a kutatók feltételezése szerint maga a kápolna tervei is a festőtől származnak.

Giotto: Jézus születése (Forrás: Web Gallery of Art)

Borítókép: A XV. század végén készült flamand műalkotás (Fotó: Dr. Steven Zucker)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.