Ruttkai Éva: A csillagnak az a dolga, hogy messzire világítson

Ma lenne 96 éves az egyik legnagyobb magyar színésznő, Ruttkai Éva. A Híradó.hu emlékezett meg a legendás színésznőről.

Forrás: Hirado.hu2023. 12. 31. 17:30
Ruttkai Éva
a Magyar Rádió stúdiója, Shakespeare Hamlet című drámája alapján készült rádiójáték felvételekor. Ruttkai Éva színművésznő. Fotó: Fortepan/ Szalay Zoltán Forrás: Fortepan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kevesen tudják, hogy Ruttkai Éva nagy szegénységben élt családjával, a szülők szűkös anyagi lehetősége vezetett oda, hogy gyermekeiket gyakran vitték el különböző szereplőválogatásra, hogy az onnan befolyt bevételekkel kiegészíthessék a családi kasszát. 

Ruttkai Éva
Ruttkai Éva a Magyar Rádió 1-es stúdiója Shakespeare: Rómeó és Júlia című drámája alapján készült rádiójáték felvételekor. Forrás: Szalay Zoltán/Fortepan

Ruttkai Éva még hároméves sem volt, amikor először színpadra állt. 

A Lakner-féle gyermekszínházban egymondatos szerepet kapott. A „Parancsolj velem, Tündérkirálynő!” mondattal indult el a bámulatos karrier.

A zsidó származású színésznő Eöry Kató színésznő segítségével vészelte át az elhurcolást. A bujkálás utáni idegtépő hónapok után 1945-ben Ruttkai Éva már a Zeneakadémián szavalt tizennyolc évesen. Jób Dániel a Vígszínház igazgatója akkor figyelt fel rá, és szerződést ajánlott. Az ifjú Ruttkai Éva Tolnay Klári betegsége miatt Molnár Ferenc A hattyú című végjátékában debütált. 

Onnantól kezdve Ruttkai Éva nagyon rövid idő alatt a magyar színház egyik csillagává nőtte ki magát.

Élete végéig hűséges volt a Vígszínházhoz, de a közönség nem csak ott láthatta. Ruttkai Éva hamar fiatalon megjelent a képernyőn is. Több mint ötven filmben szerepelt, gyakran szavalt vagy énekelt. Sanzonénekei lemezeken is megjelentek. Negyven évig a pályán töltött élete során bebizonyította, hogy sokoldalú magyar színésznő, aki számos különböző műfajban képes volt maradandót alkotni. A színpadon számos női karaktert megformált, mindegyikbe beletett valamit magából.

Elmondása alapján Tolsztoj Natasája és Anna Kareninája, valamint Shakespeare Júliája voltak azok a szerepek, amelyek leginkább hozzá nőttek.

Az 1980-as években a Ruttkai Éva egészségi állapota megromlott, de 1986-ban bekövetkezett haláláig színpadra állt. A betegeskedő színésznő egy alkalommal így vélekedett magáról.

Nem lehet pontosan tudni, hogy mi az én jelentőségem, de biztos, hogy csillagként kell szolgálnom. S ez nem a ragyogás, nem csak a ragyogás, mert hiszen a csillagnak dolga van. A csillagnak az a dolga, hogy messzire világítson. És ez nagyon nehéz…

Ruttkai Éva emlékét máig őrzik a rajongók és a Vígszínház Társulata.

A teljes cikk a Híradó.hu oldalon érhető el. 

Borítókép: A Magyar Rádió stúdiója a Shakespeare Hamlet című drámája alapján készült rádiójáték felvételekor. Ruttkai Éva színművésznő (Forrás: Fortepan/Szalay Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.