Lujza 2024. március 2.
logo

Szent Efrém Férfikar: az ég és a föld is ünnepelt Szombathelyen – fotók

Munkatársunktól
2023.12.03. 19:00 2023.12.03. 20:00
Szent Efrém Férfikar: az ég és a föld is ünnepelt Szombathelyen – fotók

Ha van átjárás ég és föld között, a zene egészen biztosan az egyik út: a hangok, a láthatatlan rezgések beburkolni, felemelni képesek a lelket. A Szent Efrém Férfikar fellépése egy ilyen példa volt szombat este a szombathelyi Székesegyházban – olvasható a Vaol.hu koncerttudósításában.

A koncert bevezetéseként Perger Gyula atya a csendből születő belső mosolyt, a hálaadás örömét, a békét adó megbocsátást is imába foglalta, amikor a Szent Efrém Férfikart azzal szólította meg, hogy az ünnepvárásban a ráhangolódást segítse – emelte ki a Vas vármegyei hírportál helyszíni tudósítása.  

Szent Efrém Férfikar 20231202,Szombathely
A koncert első részét Bubnó Tamás, a második részt fia, Bubnó Márk konferálta fel. Fotó: Fotó: Unger Tamás/Vas Népe

Perger Gyula arra emlékeztetett: az együttes névadója, a szír Szent Efrém a 4. században élt; himnuszköltészettel foglalkozott, költői szépségű énekei miatt kortársai a „Szent Lélek hárfája” megtisztelő címmel illették. Feljegyezték, hogy énekei sok embert vezettek vissza az igaz útra. 

Az atya a Magyar Örökség és Budapest Márka-díjas Szent Efrém Férfikart azzal mutatta be, hogy annak 

küldetése három pilléren nyugszik: egyrészt a bizánci rítusú keresztény világ vokális örökségének, másrészt a magyar férfikari hagyományoknak az ápolása, harmadrészt a vokális kortárs zene népszerűsítése a fontos számukra.

Miután Perger Gyula atya ünnepélyesen meggyújtotta a székesegyház adventi koszorújának első gyertyáját, megszólaltak a Szent Efrém Férfikar tagjainak kezében a csengettyűk, a közönség soraiból az oltár elé bandukolva kereste meg mindegyikük a helyét, és felállt a kórus, hogy „az ég és a föld mostan ünnepeljen”. 

Szent Efrém Férfikar 20231202,Szombathely
A Szent Efrém Férfikar tagjai csengettyűkkel a kezükben adtak jelet arra, hogy az ég és a föld is ünnepelni kezdjen. Fotó: Fotó: Unger Tamás/Vas Népe

Az első részben Bubnó Tamás konferálta be a számokat – a köszöntő énekeket, a 18. századi zeneszerző ószláv nyelvű énekét, a kántáló énekeket, és azt az érdekes kísérletet, melyet ő jegyez: Vivaldi: A tél zenéjére ráillesztette Ady Karácsony című versét. A második részt Bubnó Tamás fia, Bubnó Márk vezette be; kántáló csokrot, feldolgozásokat hallhatott a koncert közönsége, köztük Csajkovszkij Diótörőjéből.

A férfikar 2002-ben alakult meg, és azt ezt követő években Magyarország legnépszerűbb vokális együttesévé vált. Művészeti vezetője a Liszt Ferenc-díjas Bubnó Tamás. 

A férfikar nemzetközi karrierje 2006-ban vette kezdetét, Lengyelországban az ortodox egyházzenei fesztiválon megnyerték a professzionális kamarakórus kategóriát. Először fordult elő a rangos rendezvény 25 éves történetében, hogy nem szláv kórus kapta az első díjat. Ez utat nyitott a nemzetközi koncertéletben való megjelenéshez, felléptek a világ számos nagyvárosában. Rendszeresen koncerteznek a legfontosabb magyar fesztiválokon is. Szoros kapcsolatot ápolnak a Magyar Görögkatolikus Egyházzal, közreműködnek az istentiszteleteken – rajzolta meg a zenekar pályaképét a Vaol.hu cikke. 

A cikk teljes terjedelmében itt olvasható. 

Borítókép: A Szent Efrém Férfikar koncertje december 2-án a szombathelyi székesegyházban – fotó: Unger Tamás/Vas Népe

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.