Főhajtás Bajza József emléke előtt

Születésének 220. évfordulóján koszorúzással emlékeztek meg a magyar színháztörténet meghatározó alakjáról, Bajza Józsefről szerdán a Nemzeti Színházban. Az ünnepségen részt vett Szűcsi önkormányzatának képviselete és a Heves vármegyei Szűcsi-csoport is.

2024. 01. 31. 15:45
null
Fotó: Eori_Szabo_Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bajza József magyar költő, író, újságíró, színigazgató és kritikus, az MTA és a Kisfaludy Társaság tagja 1804. január 31-én született Szűcsiben. Szülőházánál minden évben koszorúzással egybekötött megemlékezéssel tiszteleg a falu lakossága, valamint a Szűcsi Bajza József Általános Iskola és a Hatvani Bajza József Gimnázium diákjai. Kevesen tudják, hogy Bajza József volt a Nemzeti Színház első igazgatója, az Erdey Dezső szobrász- és éremművész által készített mellszobra pedig a mai budapesti Nemzeti Színház épületében található. 

A megemlékezésen Rubold Ödön színművész olvasott fel Bajza-művekből. Fotó: Eöri Szabó Zsolt

„…Nekünk magyaroknak, kik a színházzal nemzeti célokat remélünk és fogunk is egybeköthetni, sokkal fontosabb az, mint a német, francia vagy angol nemzetnek; nekünk az, ha akarjuk, lételünk egyik alapkövévé válhatik, s ez okból ártalmi oldalai ellen legkevésbé lehetne józanon panaszkodnunk, és ha vizsgálatra vesszük napirenden levő és gyakran szóba hozott országos intézeteink hasznait és szükségét, látnunk kell, hogy közöttük kevés van fontosabb és előlegesebb, mit e játékszíni ügy (…)” – hangzott el az alábbi részlet Bajza Szózat a pesti Magyar Színház ügyében című, 1839-es írásából Rubold Ödön színművész tolmácsolásában. 

Ezt követően Vidnyánszky Attila, a teátrum vezérigazgatója köszöntötte a résztvevőket, majd az Ébresztő című Bajza-vers zárta az évfordulós megemlékezést.

 

Borítókép: Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója a Bajza József-szobor koszorúzásán (Fotó: Eöri Szabó Zsolt)

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.