Előkerült Gustav Klimt száz évig eltűntnek hitt portréja

Az osztrák festő Lieser kisasszonyt ábrázoló portréját utoljára 1925-ben látták, akkor egy zsidó család tulajdonában volt. Nem egyértelmű, hogy ezután pontosan mi lett a sorsa, de a jelenlegi tulajdonosoknak már az 1960-as évekből a birtokukban van a nagy értékű alkotás.

Forrás: BBC2024. 01. 26. 12:41
előkerült klimt festmény
A cameraman takes footage of the painting 'Bildnis Fraeulein Lieser' (Portrait of Miss Lieser) by Austrian artist Gustav Klimt (1862 - 1918) during a press conference of the Kinsky Art Auction House in Vienna, Austria on January 25, 2024. A late painting by Austrian artist Gustav Klimt has resurfaced in a private collection and will be sold in April, Viennese auction house Kinsky said on January 25. 'Bildnis Fraeulein Lieser' (Portrait of Miss Lieser) was commissioned by a wealthy Jewish industrialist's family and painted by Klimt in 1917 shortly before he died. (Photo by ROLAND SCHLAGER / APA / AFP) / Austria OUT / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY MENTION OF THE ARTIST UPON PUBLICATION - TO ILLUSTRATE THE EVENT AS SPECIFIED IN THE CAPTION Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kinsky aukciósház szenzációnak kiáltotta ki az eseményt, és Klimt alkotását máris ötvennégymillió dollárra, azaz tizenkilencmilliárd-kétszázhatmillió-száznyolcvanezer forintra becsüli – írja a BBC. A Lieser család jogutódjai és a jelenlegi tulajdonosok jóváhagyásával a festményre árverésen lehet licitálni április 24-én.

előkerült klimt festmény
Íme, Gustav Klimt eltűntnek hitt portréja Lieser kisasszonyról. Fotó: AFP

Ilyen ritka, művészileg páratlan és értékes műalkotás már évtizedek óta nem volt a közép-európai művészeti piacon elérhető

– mondta a Kinsky aukciósház képviselője. A festmény eredetileg a Lieser család birtokában volt, akik Bécsben élő módos iparosok és zsidók voltak.

Az akció az 1998-as Washingtoni Egyezmény alapján jöhet létre, amely alapján a II. világháború során ellopott műkincseket igyekeznek visszajuttatni az eredeti tulajdonosokhoz vagy méltón kompenzálni őket. 

Habár azt is hozzá kell tenni az esethez, hogy a Kinsky-ház társmenedzsere, Ernst Ploil kijelentette, nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy a műkincset ellopták volna a II. világháború alatt vagy azután. A licitet megelőzően számos helyszínen kiállítják a portrét, így például Nagy-Britanniában, Svájcban, Németországban és Hongkongban is látható lesz. Habár Budapest eddig nincs a helyszínek között, Bécs sincs olyan messze annak, aki látni szeretné a festmény, és nem elégszik meg   „magyar Mona Lisával”.

Minden katalógus arról számol be, hogy ez a festmény eltűnt. A mi köreinkben az »eltűnt« általában azt jelenti, hogy megsemmisült a háborúban – nagy eséllyel elégett, tehát nem felkutatható. Így aztán egyáltalán nem számítottunk arra, hogy valaha rátalálunk

– magyarázta a helyzetet Ernst Ploil, aki azt is hozzátette, hogy az aukciósház hathatós lépéseket tett azért, hogy megtalálják a Lieser család még élő utódjait, akik jogosultak a kártérítésre, visszaigénylésre. 

 

Borítókép: Gustav Klimt eddig eltűntnek hitt festménye aukcióra került (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.