Hiphoptól a kortárs táncig – beszélgetés Baumgartner Krisztina táncművésszel

A pénteki kultúrrandi vendége ezúttal Baumgartner Krisztina volt, aki mesélt a táncalapú életformáról és a szokatlannak számító karrierkezdetről is.

Forrás: Kultúra.hu2024. 01. 14. 9:00
Baumgartner Krisztina
Fotó: Facebook/Budapesti Táncszínház
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elmondása szerint a hiphop azonnal magával ragadta, amellyel az első élménye egy bevásárlóközpont edzőtermének az órája volt, majd ezt követően a középiskola évei alatt már a Madách Musical Tánciskolájába járt, ahol a Bogármesében még főszerepet is kapott.

Baumgartner Krisztina
Baumgartner Krisztina szerint a tánc sokrétű hatást gyakorol az emberre. Forrás: Facebook/Baumgartner Krisztina

Ott igazi barátságaim köttettek, később pedig teljesen beleszerettem a modern táncba. […] Az, hogy már olyan fiatalon színpadon állhattam, meghatározó volt a jövőm szempontjából

– mesélte a Kultúra.hu-nak Baumgartner Krisztina.

A táncos úgy véli, hogy a mozgásban igazán ki tud teljesedni, sőt úgy érzi, megtalálta benne az élete értelmét is.

A középiskolát és a színházi táncos OKJ-t követően mestere Földi Béla javaslatára a Magyar Táncművészeti Egyetem táncművészek számára indított speciális osztályába került. A képzés mellett azonban három éven keresztül minden nap reggel kilenctől este kilencig a Budapest Táncszínház próbatermében töltötte idejét.

Hogy mit szeretek a kortárs táncban? A kreatív szabadságot, a testi kifejezőerőt, a mozgás sokszínűségét, valamint a folyamatos kihívást és fejlődést. És azt, hogy megannyi rétege van, beleértve az absztrakt mozdulatokat és az érzelmi mélységeket

– árulta el, majd hozzátette: a földtechnikát, az akrobatikát, a harcművészeteket és az urban stílusokat egyaránt imádja.

A tánc szeretete mellett hisz a mozgás terápiás erejében is, ezért nagymamája tanácsára elkezdte a mozgás- és táncterápiás képzést az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karán.

Úgy érzem, nagyon jó helyen vagyok. A képzés befejeztével szeretnék mozgás- és táncterápiás csoportokat vezetni, belecsempészve a kortárs táncos látásmódomat és tapasztalataimat, hogy segíthessek másoknak felfedezni a testük és az érzelmeik világát

– sorolta jövőbeli terveit Baumgartner Krisztina.

A táncművésszel készült teljes interjú IDE kattintva olvasható.

Borítókép: Baumgartner Krisztina (Forrás: Facebook/Budapest Táncszínház)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.