Országjáró összművészeti program Juhász Annával

Az irodalmár több száz rendezvényen van túl, melyeken az irodalmat és az olvasást népszerűsítették. Juhász Anna legújabb projektje, hogy a Sanctum-esteken a kultúra és a művészet élményét viszi el a kistérségek apró településeire a Petőfi Kulturális Ügynökséggel együttműködésben.

Forrás: Kultura.hu2024. 01. 24. 12:30
Juhász Anna irodalmár
Juhász Anna irodalmár Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Számomra a művészet létrejötte és befogadása is mindig is egyfajta szentség volt, ezért gondoltam úgy, hogy az elsőként Szentendrén megrendezett estnek ezt a nevet adjuk. Ennek a szónak a jelentésére, üzenetére, a műsor lassan egy éve alakuló vázára igen sokan ráéreztek, és visszajelezték: valóban szentség számukra az alkotás, és nagy szükségük van olyan terekre, amelyek művészeti élmények megteremtésére kínálnak lehetőséget. Úgy látom, hogy a program, a szó és a mögötte meghúzódó gondolat szépen megtalálta a közönségét – mondta Juhász Anna.

Juhász Anna egy Sanctum-est résztvevőivel
Juhász Anna egy Sanctum-est résztvevőivel. Fotó: Bach Máté

Az első helyszín Szentendre, a Fő téren lévő ÚjMűhely Galéria volt, a sorozatot pedig a MANK-kal és a Szentendrei Régi Művészteleppel együttműködve szervezték meg.

Az eredeti cél az volt, hogy bemutassák a művésztelep alkotóit és azt világot, ami egy-egy képzőművészeti alkotás kialakulására hatással van. Hiszen gyakran a képalkotás forrása is költői kép, tehát az irodalom. De akár a zene is lehet. Így jött létre a Sanctum-trialógus, amelynek estjein minden alkalommal egy képzőművészt állítanak reflektorfénybe.

Mióta országjáró programmá nőtte ki magát a kezdeményezés, az esteket igyekeznek olyanformán is településre és személyre szabni, hogy a meghívott művész kapcsolódjon a választott témához.

Tehát amikor Debrecenhez közeli kistelepülésen járnak, magától értetődő, hogy olyan vendéget hívnak el, aki kötődik Szabó Magdához és a cívisvároshoz. Abony közelébe Zalán Tiborral utaznak, Balassagyarmat mellé pedig a Mikszáthot kutató Praznovszky Mihállyal.

Találjuk meg egymást, legyen a kultúra híd, szülessenek élmények – ez a mi mozgatórugónk, és ebből a lelkesedésből táplálkoznak a programjaink. A Sanctum-előadásokkal nagyon jók a tapasztalataink: az emberek szeretik őket, óriási nyitottsággal és szeretettel fogadnak bennünket, és hazaviszik az élményt, amit abban a másfél-két órában kapnak

 – mondta Juhász Anna.


A teljes beszélgetést az alábbi oldalon olvashatják.

 

Borítókép: Juhász Anna (Fotó: Bach Máté)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.