Magyar cirkuszcsillagok

Január 10-én elindult a világ egyik legrangosabb cirkuszművészeti seregszemléje. A XV. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál idei versenyprogramjában négy különböző show-ban, több mint ötven produkcióban mintegy kétszáz artista vesz részt a világ minden tájáról. Január 13-án este nyolc órától mutatták be a Red-White-Green show-t, amit a korábbi fesztiválokon Magyar Gála néven ismerhetett a közönség.

2024. 01. 14. 17:30
A XV. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál magyar gálájának nyitánya
A XV. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál magyar gálájának nyitánya Fotó: Urbán Ádám
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A műsor nyitányában bemutatkoztak a Budapest Cirkuszművészeti és Kortárstánc Főiskola idén indult lovasakrobata képzésének diákjai. Az első szóló produkciót Yaser Abdel Hamid, a Baross Imre Artistaképző tanulója mutatta be. Tanulmányait hat éve, a kínai rúddal való gyakorlást öt esztendeje kezdte, a Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál programjára egy olyan számmal készült, mely egy erős, keményen dolgozó férfiról szól, akinek erőfeszítései mit sem érnek, ha az életét nem tudja megosztani a társával, egy nővel. A fiatal artista előadásában a kínai rúd szimbolizálja a nőt.

A XV. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál magyar gálájának fináléja
A cirkuszfesztivál meglepetésfellépői: a 100 Tagú Cigányzenekar muzsikusai. Fotó: Urbán Ádám

Egy keréken, akár ketten is: Matos Lénárd és Teibler Daniella klasszikus cirkuszi zsánert ad elő, modern ruhába öltöztetve.

Nem mindennapi mutatványokat hajtanak végre, extrém stílusban, 2019 óta ötvözik az utcai freestyle-t a cirkuszművészettel egykerekű számukban.

A Duo Fossettet hengeperzsszámukkal korábban a Tündértánc – Nővarázs (2020), majd a Dinasztiák (2021) című műsorokban láthatta a magyar közönség.

Krich Noémi Magyarországon született és nőtt fel, majd a Baross Imre Artistaképző Intézet befejezése után Angliában kezdte el artistapályáját. Ott ismerkedett meg partnerével, akivel nemcsak a levegőben, de a való életben is egy párt alkotnak. John Laci Fossett apai ágról egy többgenerációs angol artista család sarja, gyerekkora óta tudja, hogy családja nyomdokaiba fog lépni.

Ezután a Tánceánia Együttes lépett porondra megváltozott képességű táncosaival, hogy kiegészítsék Donnert Alfons diabolóelőadását.

A Tánceánia Együttes megalakulása óta dolgozik és alkot folyamatosan, jelenleg Gál Eszter és Farkas Dorka vezetésével. Donnert Alfons a legendás Donnert cirkuszi dinasztia nyolcadik generációjának tagja, öt testvér közül a legfiatalabb.

Az Ádám cirkuszi dinasztia fiatal tagjai együtt léptek fel és mutatták be lovas számukban azt a generációról generációra öröklődött tudást, amely méltán híressé tette a családjukat.

A szünet után elsőként a Weiss Junior fliegende csoportot láthatta a közönség, amely 2005-ben alakult. 

Az egyetlen magyar fliegende csoport lélegzetelállító számában az egymás iránti bizalom és biztos tudás jelenik meg. 

A produkció egyik specialitása a tripla szaltó bekötött szemmel. A csoport jelenleg hat főből áll, a legfiatalabb artista mindössze nyolcéves – ami Európában egyedülálló. A csoporttal lépett a porondra Molnár Gréta is, aki az olasz cirkuszművészet ifjú tehetségeinek legfontosabb seregszemléjén átütő sikerrel mutatta be dance trapéz produkcióját a Baross Imre Artista- és Előadó-művészeti Akadémia delegáltjaként.

Nagyhegyi Sára szintén a budapesti Baross Imre Artistaképző növendéke. Hat év képzés után most hajlógó számával nyűgözte le a Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál közönségét.

Simet László, a fesztivál díszvendége személyesen nem tudott jelen lenni, mivel produkciója már Monte Carlóban szerepel, de bejelentkezett, hogy köszöntse a közönséget.

Az Ádám cirkuszi dinasztia legújabb nemzedékébe tartozó, sokoldalú Ádám Henrik szédületes magasdrót produkciójával borzolta fel a közönség idegeit.

Russnák Regina a Baross Imre Artistaképző növendéke volt. Az artistaiskolában légtornára szakosodott, amellyel már komoly szakmai elismeréseket kapott.

Buti Olivér hét, Jagudits András pedig öt évig volt a budapesti Baross Imre Artistaképző tanulója, ahol a koreai deszka szerelmesei lettek. Az artistaképzőt tavaly sikeresen elvégző duó egy feltétlen bizalomra épülő, humoros produkciót hozott létre. 

A műsor fináléjában a 100 Tagú Cigányzenekar is képviseltette magát, tíz zenésze a porond közepén játszva kísérte az artisták bevonulását.

 

Borítókép: A XV. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál magyar gálájának nyitánya (Fotó: Urbán Ádám)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.