Milyen értékek fognak túlélni bennünket?

Mit fognak olvasni száz év múlva a magyarok? Mi van abban a könyvben, amelyet 2123-ban jelentet meg a Petőfi Irodalmi Múzeum? Ezekről a kérdésekről beszélgetett a Képmás magazin a Magyar Kultúra magazin főszerkesztőjével, Bonczidai Évával.

Forrás: Képmás2024. 01. 04. 18:00
Bonczidai Éva
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Azt szeretnénk, hogy ha száz év múlva belelapoznak a magazinba, releváns választ kapjanak arra, miről szólt a 2020-as évek eleje” – fogalmazott a Képmás magazinnak adott interjúban Bonczidai Éva, a Magyar Kultúra főszerkesztője, akit egyebek mellett arról kérdeztek, mennyire jelent ma kihívást nyomtatott magazint szerkeszteni.

Bonczidai Éva, Magyar Kultúra magazin
Fotó: Hartyányi Norbert

Mint mondta, amikor Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója felkérte a főszerkesztői feladatra, azt az irányt jelölte meg, hogy a lap méltó legyen a Magyar Kultúra névhez. Így a munkát azzal kezdte, hogy megnézte, száz évvel ezelőtt miről írtak az akkori lapok, kik írták, szerkesztették őket, és ma mit tudunk róluk. 

Ha megnézzük, melyek a hívószavak ma a fősodratú médiában, egyértelműen látszik, hogy olyan témákat hangosít fel, amelyeket különböző érdekcsoportok igyekeznek terítéken tartani, de valójában ezek a témák a legtöbb ember életében nem meghatározó kérdések. Az életünk valójában másról szól. A magazin szerkesztésekor arra törekszünk, hogy olyan témákat járjunk körül, amelyek által megragadható, hogyan gondolkodik ma a társadalom, a tudomány vagy a művészet azokról a fogalmakról, amelyek mindannyiunk életét meghatározzák. Azt szeretnénk, hogy ha száz év múlva belelapoznak a magazinba, releváns választ kapjanak arra, miről szólt a 2020-as évek eleje

– fogalmaz Bonczidai Éva.

A magazin főszerkesztője arra a kérdésre, hogy van-e jövője a nyomtatott lapnak, azt feleli, szerinte csak ennek van. 

– Mondj még egy adathordozót, amely alkalmas arra, hogy igazán összetett gondolatokat és üzeneteket megőrizzen akár évszázadokra! A nyomtatott, írott szövegnél stabilabbat nem találtam. És a nyomtatott lapszámok alkalmasak arra is, hogy most, a jelenben koncentráltan beszélhessünk fontos dolgokról

– mutat rá a főszerkesztő.

A Magyar Kultúra az elmúlt évben több projekttel is csatlakozott a Petőfi-bicentenáriumhoz, ezek egyike a 2023-as lapszámokhoz csatolt melléklet, egy huszonnégy oldalas füzet, amely illeszkedve az adott lapszám témájához azt mutatja be, hogy a magazinban vizsgált kérdések hogyan voltak jelen a reformkorban. 

Sokan meglepődnek, amikor arról beszélünk, hogy Petőfi mennyire szeretett kávézni, vagy hogy törzsvendég volt a biliárd­asztaloknál is. A melléklet illusztrációinak egy részét mesterséges intelligencia segítségével készítjük, így tudtuk megmutatni a kávézó, biliárdozó Petőfi mellett a költő és Szendrey Júlia esküvői fotóját vagy a XIX.  századi vonatrablásokat is

– mondja Bonczidai Éva, aki másik nagy vállalkozásukról, egy időkapszula összeállításáról is beszámol az interjúban. – A legidőtállóbb adathordozó a könyv, ezért szinte magától értetődő volt a gondolat, hogy egy könyvet zárunk az időkapszulába: megszerkesztettük a Magyar Kultúra magazin Petőfi tricentenáriumi antológiáját – mutatott rá.

A teljes interjú ITT olvasható.

Borítókép: Bonczidai Éva, a Magyar Kultúra magazin főszerkesztője (Fotó: Hartyányi Norbert)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.