A palota, amelynek falai között eldőlt Erdély sorsa

A palota, ahol Erdély fejedelmei majdnem 150 éven át kormányozták az országot és ma is fontos szerepet tölt be; a gyulafehérvári érsekség székhelye. A Nemzeti Összetartozás Intézetének felkérésére Gudor Kund Botond történész, gyulafehérvári református esperes tanulmányban ismertette ennek az épületnek a jelenét és a múltját.

Forrás: Nemzeti Összetartozás Intézete2024. 02. 10. 19:30
null
Gyulafehérvár, 2024. február 5. A drónnal készült felvételen a fejedelmi palota Gyulafehérváron 2024. február 5-én. MTI/Kiss Gábor Fotó: MTI/MTVA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyulafehérváron a régi püspöki, a későbbi fejedelmi palota a Szent Mihály-székesegyház mögött, a vár délnyugati szegletében található. Eredetileg több épületszárnya volt, amely a központi katolikus egyházi intézmények működését szolgálta. A hajdan egy tömbben levő püspöki, préposti és káptalani paloták folyamatosan bővültek. Ezek közül ma csak a püspöki tölti be eredeti rendeltetését, míg egyik épületszárnya a történelem során az enyészeté lett. A káptalani szárny épületében nyitotta meg kapuit az Erdélyi Fejedelmek Palotája múzeum február 5-én – ismertették.

Gyulafehérvár, 2021-ben. A XIII. században épült érseki székesegyház, jobbra a püspöki, mögötte a fejedelmi palota.
Fotó: Molnár-Bernáth László

A püspöki palotát amelyet először 1287-ben említettek, 1542-től már az erdélyi fejedelmek lakták, ami mindemellett az egyik legfontosabb politikai központtá vált.

A feljegyzések szerint János Zsigmond fejedelemség idején vált igazi palotává, ugyanis az uralkodó kibővítette, festményekkel, szőnyegekkel tette igazán pompássá az addig rá jellemző kissé szűkös és egyszerűnek mondható épületet. A csillogás és a királyi fenség hangsúlyozása nem csupán öncélú volt, ugyanis politikai reprezentációs célokat szolgált.

A palota lakói között olyan nevek sorakoztak fel, mint János Zsigmond, a Báthoriak, Bethlen Gábor, I. és II. Rákóczi György, I. és II. Apafi Mihály.

A XVII. században, a Báthory-, Bethlen- és Rákóczi-korban kezdték átépíteni – újabb reneszánsz ihletésű épületszárnyakat illesztve a már meglévő középkori épülettestekhez – olvasható a tanulmányban.

Bethlen a palota vízellátásáról is gondoskodott, ugyanis a Mamut szőlőhegyről négy kilométeres vízvezeték segítségével juttatták el a friss forrásvizet a palotába és a városba egyaránt. Majd az 1650-es években már szökőkút is működött az épület udvarán.

Az épületet, volt hogy évekig magára hagyták és a viharos politika viszályok sem kímélték.

Századokon keresztül csodálatot váltott ki az idelátogatókból az erdélyi késő reneszánsznak ez a remek, Gyulafehérvár arculatát máig meghatározó építészeti emléke. Százötven éven át ebből az épületből alakították Erdély történetét az arra érdemes vagy kevésbé uralomra termett fejedelmek – írják.

A palota történetéről szóló teljes tanulmány a Magyar Összetartozás Intézetének oldalán olvasható.

Borítókép: A drónnal készült felvételen a fejedelmi palota Gyulafehérváron 2024. február 5-én (Fotó: MTI/Kiss Gábor)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.