Az öt legjobb Alain Delon-film – A medence + videó

Izgalmas, erotikus thriller a 60-as évek végéről.

2024. 02. 16. 20:00
null
Forrás: Mafab.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt héten elindítottuk Alain Delon filmjeit bemutató sorozatunkat. A mini topistánkon az ötödik pozíciót A kíméletlen (Le battant) című filmje szerezte meg. Mely mozi egy kicsit háttérbe szorult a hasonló műfajú Egy zsaru bőréért (Pour la peau d’un flic, 1981) című krimi mögött. Ez utóbbit sokkal többen ismerik, pedig A kíméletlen is remek alkotás, ezért a két film közül ezúttal A kíméletlent választottuk. A negyedik helyre egy igazi ínyenceknek való film került, A medence (La Piscine).  Ez volt Romy Schneider és Alain Delon első közös filmje a szakításuk óta, így a sajtó élénk figyelme mellett készült az alkotás.

4. A medence (1969)

A medence volt Alain Delon első közös munkája Jacques Deray rendezővel. A film nagy szakmai és közönségsiker volt, ezért Delon mint producer hosszú távra szerződtette Deray-t. Következő közös filmjük, a Filmkép-sorozatunkban korábban Belmondónál tárgyalt Borsalino (1970) volt, ahol természetesen a másik nagy francia ikon, Jean-Paul Belmondo volt a másik főszereplő Delon mellett, szintén kasszasikernek bizonyult. Későbbi munkáik már kevésbé lelkes fogadtatásban részesültek, bár a Zsarutörténetnek (1975) ismét kedvező volt a visszhangja – olvasható a Wikipédia szócikkében. 

Fotó: Mafab.hu

Történet

Jean-Paul (Alain Delon) már több mint két éve együtt él Marianne-nal (Romy Schneider). Egy forró nyári napon feltűnik Harry (Maurice Ronet), régi barátjuk 18 éves lányával, Penelopéval (Jane Birkin). Marianna rögtön meghívja őket vendégségbe. Harryt korábban gyengéd szálak fűzték a ház asszonyához, így örömmel veszi a meghívást. A rövid együttlét alkalmával a két férfi között hamarosan gyilkos versengés kezdődik az asszony kegyeiért – olvasható a film adatlapján. Természetesen A medence sokkal több ennél. Fordulatos, izgalmas thriller. A féltékenység és a szerelmi háromszög, mint vezetőszál már önmagában el tud vinni egy mozit, főként, ha olyan színészek jelenítik meg, mint Alain Delon és Romy Schneider. Izzik a levegő a szereplők között, de a párbeszédek nem az erősségei a filmnek; a képi világ és az alakítások kárpótolnak minket ezért a hiátusért.

Érdekességek

Romy Schneider a gyermeke születése után újra visszatért a filmek világába. A szerepre maga Delon javasolta, a film forgalmazójának és producerének heves tiltakozása ellenére is, akik úgy vélték Romy neve már nem cseng olyan jól a filmes szakmában. A film női főszerepére Natalie Wood, Monica Vitti és Angie Dickinson neve is felmerült – olvasható a Mafab oldalán. Maurice Ronet a magánéletben Delon egyik legjobb barátja volt. 

Fotó: Mafab.hu

Majd egy évtizeddel korábban együtt játszottak René Clément Ragyogó napfény (1960) című bűnügyi filmjében is, melyben Ronet a szerepe szerint szintén a Delon által játszott szereplő áldozatává vált. A film sztorijához hozzátartozik egy döbbenetes bűntény is. Yvelines-ben, egy meddőhányóban holtan találták a jugoszláv Stefan Markovicot. A fiatal férfi holtteste egy szemeteszsákban volt. A 31 éves Markovicról kiderült, hogy Delon egyik barátja volt, aki a sztár testőrének szerepét is betöltötte. A nyomozás során Delont is többször kihallgatták. A színész A medence forgatásával igazolt magának alibit, de ez némileg kérdésessé vált, mikor kiderült, hogy a bűntény feltételezett időpontjában forgatási szünnap volt. A gyilkosság részleteit sosem sikerült tisztázni.

Összegzés

A medence egy nagyon különleges filmélmény. Minden mozirajongónak ajánlom, mert tulajdonképpen egy kamaradrámába oltott erotikus thriller, ami finoman szólva nem megszokott a filmművészetben. Deray zseniálisan játszik a fényviszonyokkal, a napsütéssel. A színészek egytől egyig pazarul hozzák a figurájukat. Delon a hűvös, jóképű Jean-Pault, Schneider a csodaszép Marianne-t és Maurice Ronet pedig Harry ellentmondásos alakját. 

A kor talán két legszebb színészpárosa egy medence partján lenge öltözetben, mi ez, ha nem erotika, természetesen a 60-as évek végének fülledt módján. A történet is izgalmas, végig tapintható a feszültség, egy perc sem telik úgy el, hogy ne várnánk valami extrát, de természetesen a feszültségkeltés lényege, hogy csak a megfelelő pillanatban jöjjön el a katarzis. Alain Delon és Romy Schneider kiváló alakításával, valamint a film atmoszférájával és stílusával hozzájárult a mű kultuszának kialakulásához. A mozi stílusa, hangulata és vizuális megjelenése is jelentős hatással volt más művészekre és filmesekre azóta is. A medence egy nagy klasszikus, és annak ellenére kötelező darab, hogy nem egy látványos mozi, a hangulata viszont páratlan és talán utánozhatatlan is.

Idővonal: A medence című filmet 1969-ben mutatták be, abban az évben, amikor Prágában egy 20 éves egyetemista, Jan Palach benzinnel leöntötte és felgyújtotta magát a kommunista rendszer elleni tiltakozásul. Budapesten a 17 éves Bauer Sándor végiglocsolta benzinnel és meggyújtotta a testére csavart nemzeti színű zászlót. (Búcsúlevelében a következőket írta: „Szeretnék élni, de most szénné égett holttestemre van szüksége a nemzetnek.”); elfoglalta hivatalát az 55 éves Richard Nixon, a megválasztott új republikánus párti amerikai elnök; János Károly elnyerte Spanyolország hercege címet, aki aláírta az örökösödési törvényt, és a cortes elé járult, hogy esküt tegyen az állam vezetőjének a Nemzeti Front eszméire, valamint a királyság minden alapvető eszméjére és az Apollo–11 űrhajósai leszálltak a Holdra, Neil Armstrong volt az első ember a Holdon. (Wikipédia)

Az Alain Delon filmjeit bemutató sorozatunkban a jövő héten már a bronzérmes mozival érkezünk.

Borítókép: Jean-Paul (Alain Delon) és Marianne (Romy Schneider)  (Forrás: Mafab.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.