A Békéscsabai Jókai Színház újraindítja a Színház házhoz megy programot

Újraindul a Színház házhoz megy program. A Békéscsabai Jókai Színház Moliere Tartuffe című művét tavasszal tíznél is több iskolába viszi el.

Forrás: MTI2024. 02. 28. 12:00
A Békéscsabai Jókai Színház
A Békéscsabai Jókai Színház Forrás: Forrás: Wikipedia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Seregi Zoltán elmondta, az első előadást a Békéscsabai Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Technikum és Kollégium kérte, az intézmény azonban olyan közel van a Békéscsabai Jókai Színházhoz, hogy nekik a teátrumban játsszák el a darabot március 13-án. Az első „külső helyszín” egy nappal később Mezőberényben lesz; mostanáig 12 iskola jelezte, hogy szeretné „befogadni” az előadást.

Seregi Zoltán 13 éves volt, amikor eljátszotta Tutajos szerepét a Tüskevárban. 2015 óta a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója.
Seregi Zoltán 13 éves volt, amikor eljátszotta Tutajos szerepét a Tüskevárban. 2015 óta a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója.
Fotó: Tüskevár, Facebook/Jókai Színház

A koronavírus-járvány előtt népszerű kezdeményezés Moliere Tartuffe című vígjátékával indul újra,

a darab vizsgaelőadás volt a teátrum által működtetett Színitanház – amely a Baross Imre Artista- és Előadóművészeti Akadémia tagintézménye –  másod- és harmadéves növendékeinek. A darab kötelező olvasmány középiskolában, ezért választották ezt. A tanintézményekben az aulában vagy a tornateremben adják majd elő.

A darabot kétszer 45 percben, modern feldolgozásban játsszák.

Vass István fordítását használjuk, ami eléggé nehéz, mert rímekbe szedett, skandált és költői a nyelvezete, de igyekeztünk úgy értelmezni a szituációkat, és az ebből kiszólaló mondatokat úgy bemutatni, hogy ne tűnjön fel, hogy verselünk

 – fogalmazott a végzős osztály osztályfőnöke, a darabot rendező Bartus Gyula.

A diákok mellett a teátrum fiatal művészei is színpadra lépnek, akik szintén a Színitanházban végeztek az elmúlt években.

 

Borítókép: A Békéscsabai Jókai Színház (Fotó: Wikipedia)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.