Képzőművészet és nyitott titkosszolgálati akták a Cziffra-fesztiválon

A tárlatok mindegyike még a fesztivált követően is látogatható. A MOMkult Reich Károly Galériájában a Cziffra-fesztivál képzőművészeti pályázatának nyertese, Mihályi Bálint fiatal festőművész kiállítása tekinthető meg Doomy címmel, amelynek középpontjában a virtualitás áll. A Hegyvidék Galéria ad otthont Szirmay Zsanett Soundweaving című interdiszciplináris és interaktív projektjének, ahol a magyar népi hímzés motívumvilágából merített vizuális elemeket ülteti át a művésznő nagy méretű installációkba, amelyek lejátszható dallamokként is értelmezhetők. A képzőművészetek mellett a történelem iránt érdeklődőket is várják az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában megnyílt Mit rejt a Cziffra-dosszié? – Az emigráns zongoraművész: Cziffra György és az állambiztonság című kiállításra, amely a levéltárban fellehető, eddig titkosított dokumentumokba enged betekintést.

Forrás: Cziffra György-fesztivál2024. 02. 22. 20:00
A Cziffra György-fesztivál kísérőprogramja
A Cziffra György-fesztivál kísérőprogramja Fotó: Egressy Orsolya
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Cziffra György Fesztivál keretében a MOM Kulturális Központ Reich Károly Galériájában rendszeresen megvalósuló kiállítások folytatják azt a kezdeményezést, missziót, amelyet Cziffra György indított útjára 1973-ban. A zongoraművész egy alapítványt létrehozva élete végéig azon dolgozott, hogy a tehetséges művészeket segítse. A zenészek mellett a képzőművészeket is támogatta, így rendszeresen szervezett kiállításokat a Senlisban található alapítvány központjában, a Saint-Frambourg kápolnában. A Cziffra György Fesztivál, követve a hagyományokat, így évről évre nemcsak változatos zenei programokkal, hanem kiállításokkal is várja az érdeklődőket.

Budapest Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára Cziffra kiállítás
Mit rejt a Cziffra-dosszié? kiállítás az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában. Fotó: Teknős Miklós

A fesztivál a kezdetek óta kiemelt figyelmet fordít a fiatal tehetségek támogatására.

2024-ben a pályakezdő képzőművészeknek is bemutatkozási lehetőséget biztosít egy, a Magyar Képzőművészeti Egyetem (MKE) festő és képgrafika szakos hallgatói között meghirdetett pályázattal, amelynek idei győztese, Mihályi Bálint az MKE festő szakos hallgatója. Doomy című kiállítása március 31-éig tekinthető meg a MOMkult nyitva tartási idejében, a belépés díjtalan.

Szirmay Zsanett textiltervezői, grafikusi és művésztanár 2017-ben végzett a budapesti Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) textiltervező mester szakán.

A Soundweaving és a Soundweaving Middle East több európai és közel-keleti innovációs és posztdigitális designhetet és kiállítást megjárt alkotás. A projekt a milánói designfesztivál legprogresszívebb alkotásai közé került be. Szirmay Zsanett Soundweaving projektje a magyar népi hímzés motívumvilágából merített vizuális elemeket ülteti át egy nagy méretű installációba. A minták vizualitásuk mellett értelmezhető és lejátszható dallamokként is szolgálnak.

Az installáció lényege a lyukkártyás zengőfésűs zenelejátszóra átírt hímzésekből ismert, tradicionális keresztszemes minták hangi leképzése a lyukkártyák segítségével, amelyeket maga az alkotó lyukasztott. Ezek a lyukasztott kártyák képezik a dallamok kottáit. A minták alapja különböző Kárpát-medencei térségbeli – bukovinai székely, kalotaszegi és magyarországi – ingeken és párnákon fellelhető népi hímzések részletei. 

A hímzések a transzformáció során lézervágott textilekké alakultak, a keresztszemes minták pedig dallammá.

A Soundweaving minden érzékszervet egyszerre mozgat meg és interakcióra invitál. A népművészet, a design és a zene határterületeit ötvöző projekt többféle médiumot használ, több síkon kommunikál. 

A tárlat megtekinthető március 13-ig a Hegyvidék Galériában, a belépés díjtalan.

A Cziffra-fesztivál és az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára hívta közösen életre a Mit rejt a Cziffra-dosszié? – Az emigráns zongoraművész: Cziffra György és az állambiztonság című hiánypótló kiállítást. Cziffra György 1950-ben feleségével és fiával megpróbálta elhagyni Magyarországot, azonban elfogták, feleségét és őt többéves börtönbüntetésre ítélték, fiát pedig nevelőintézetbe adták. Így találkozott egymással Cziffra és a magyar állambiztonság, a vonatkozó dosszié pedig megtalálható az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának iratai között.

A tárlat speciális nézőpontból kiindulva, számos eddig nem publikált dokumentumon/forráson keresztül, elsősorban levéltári iratok, fényképek felhasználásával mutatja be Cziffra életének és művészetének egy-egy időszakát, valamint Cziffra személye által részben az állambiztonság működését.

A kiállítás szeptember 14-éig díjtalanul látogatható az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának épületében (1067 Budapest, Eötvös utca 7.).

A tárlatot neves művészek, a korszakot jól ismerő történészek részvételével megrendezendő beszélgetések, előadások teszik még színesebbé, változatosabbá.

 

Borítókép: Szirmay Zsanett Soundweaving projektje (fotó: Egressy Orsolya)  

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.