Elkezdődött a jegyértékesítés a 11. MITEM-re

Olasz világpremier, kortárs spanyol drámaíró, török előadások a török–magyar kulturális évhez csatlakozva; világszínházi találkozások lesznek idén is a budapesti Nemzeti Színház által szervezett 11. Madách Nemzetközi Színházi Találkozón.

Forrás: Nemzeti Színházi2024. 02. 12. 15:30
null
Fotó: DEMYANCHUK SERGEY
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 11. Madách Nemzetközi Színház Találkozót a bolgár színházi élet jelentős rendezője, Diana Dobreva előadása nyitja meg. Olyan nagy sikerű alkotók térnek vissza, mint Rimas Tuminas, Jan Fabre, Theodórosz Terzopulosz és Alessandro Serra, aki legújabb előadásának világpremierjét Budapesten tartja, Juan Mayorga spanyol drámaíró pedig saját darabjának rendezőjeként is bemutatkozik a Mitem közönségének.

 A fesztivál különlegessége lesz, hogy a tbiliszi színművészeti egyetem hallgatói Az ember tragédiájából alkotott kortárs tánckompozíciójukat hozzák el Budapestre.

Tartuffe Mitem
A tavalyi MITEM a színházi olimpia keretein belül zajlott le Fotó: Eöri Szabó Zsolt

A 10. Színházi Olimpia sikere után

A 10. Színházi Olimpia országos szintű megszervezése világszínházi léptékű esemény volt a magyarországi színházi szakma páratlan összefogásával. A Színházi Olimpia bebizonyította, hogy „a színház döntő fontosságú a társadalmak és a kortárs kultúra számára”, mondta Romeo Castelucci rendező. Theodórosz Terzopulosz, az alapító ezekkel a szavakkal indította útjára a az epidauruszi színházból az Olimpia jelképét, a tragédiamaszkot: „A 10. Színházi Olimpia a XXI. századi ember miatti aggodalmat fejezi ki, és újradefiniálja a színházművészet alapelveit.” 2024 áprilisában, a 11. MITEM-re érkező előadások közül több az ősi görög, mítikus színházból meríti ihletét. 

Úgy tűnik, hogy a XXI. századi válságok is arra sarkallják a művészeket, hogy jelenkorunk romjai alatt egy néhai kollektív tudást kutassanak fel, amit a görög tragédia korában még mindenki értett.

„Hogyan juttathatjuk el Oidipuszt a kortárs közönséghez eredeti küldetésének megfelelően, azaz pharmakosként? Bűnbakként elűzve ugyanabból a városból, amely korábban királyként üdvözölte. Hogyan tegyük Szophoklészt mindenki számára hozzáférhetővé?”– teszi fel a kérdést Alessandro Serra olasz rendező. Serra következő bemutatóját Tragédia (Oidipusz éneke) címmel világpremierként Budapesten, a 11. MITEM-en tartja. Jan Fabre, a belga multidiszciplináris művész nyolcórás előadását is láthatja a magyar közönség a Mítikasz-csúcs (az Olümposz tetején) címmel. 

 

Sztárrendezők Budapesten

Diana Dobreva bolgár rendező első sikerét 2006-ban Médeia előadásával aratta, amit később Avignonba is meghívtak. A vizuálisan lenyűgöző Odüsszeusz című előadását Európai Odüsszea 2019. Az utazó ember című projekt keretében hozta létre Plovdivban, az Európa kulturális fővárosa program részeként. „Azt a fényt kerestük, amelyet Odüsszeusz követett. Az utazás Pénelopéhoz, élete szerelméhez Odüsszeusz számára igazából utazás önmagához” – mondja Diana Dobreva, a MITEM nyitóelőadásának rendezője. 

A színházi olimpia megálmodója, Theodórosz Terzopulosz a kortárs klasszikus, Beckett Godot-ra várva című darabját rendezte meg tavaly Olaszországban.

Beckett műve „a világ romjain” játszódik, egy hozzánk többé-kevésbé közeli jövőben, amelyben begyógyulatlan minden jelenlegi és múltbeli seb. „Az emberi létnek e határán melyek a lehetséges minimumfeltételei az élhető, emberhez méltó élet újraindításának?” – teszi fel a kérdést a görög rendező. Terzopulosz tanítványa, Szavvasz Sztrumposz görög társulatával Csehov Sirályának rejtett összefüggéseit kutatja. 

Rimas Tuminas litván rendező előadásai mindig nagy sikert arattak Budapesten, Tel-Avivban a Gesher Színházban is visszatérő vendég.

Tuminas nagy témákat, klasszikus műveket szenvedélyes színpadi vízióként állít színpadra, Izraelben az Anna Kareninát rendezte meg.

„Annát egydimenziós lény helyett minden nőtípus megtestesítőjének látom: egyesíti magában a gyengéd anyát, a házsártos feleséget, a végletekig féltékeny szeretőt; másokkal nagylelkű, kedves, közben mohón féltékeny nő, fény és sötétség, a fájdalom és a gyönyör elválaszthatatlan a személyiségében” – mondja a rendező. A világhírű spanyol drámaíró, Juan Mayorga sok más irodalmi díj után 2016-ban elnyerte az Új Színházi Realitások Európai Díját. María Luisa című művével mutatkozott be a La Abadía színház művészeti vezetőjeként 2023-ban.
 

A magyar–török diplomáciai kapcsolatok felvételének 100. évfordulója

A török–magyar kulturális évadhoz csatlakozva két török előadás is látható lesz a MITEM programjában. 

Isztambulból a Háború és béke színpadi adaptációját hozzák a Budapesten is jól ismert Alekszandar Popovszki rendezésében. Tolsztoj művének problémafelvetése ma is aktuális: véres történelmi időkben az egyéni döntések tere beszűkül, a szabadságvágy feloldódik a közösségi moralitásban. Ankarában februárban lesz a bemutatója az Anyaállam (Devlet Ana) című előadásnak, ami az egyik legfontosabb török történelmi regény, Kemal Tahir műve alapján készül. Az előadás a török nép küldetését, lelki alkatát, valamint az államiság gyökereit tárja fel és mutatja be, méltóképpen illeszkedve a török– magyarkulturális évad programjába, amelynek keretében a Török Köztársaság megalakulásának és a török–magyar diplomáciai kapcsolatok felvételének 100. évfordulóját ünnepli a két ország. 

A Nemzeti Színház a Körhinta előadással az Antalya Nemzetközi Színházi fesztiválon lép fel májusban a török–magyar évad keretében. 


A 10. Színházi Olimpián a nagysikerű Madách-projektben a grúz színművészetis hallgatók egészen kiugró teljesítményét nyújtották a madáchi Tragédia űr jelenetében. 

A fiatal alkotópáros Tata Tavdishvili és Tato Geliashvili akkor elhatározták, hogy Tbilisziben ezen a tavaszon a Shota Rustaveli Színház és Film Állami Egyetemen a teljes Az ember tragédiáját bemutatják önálló kortárstánc-produkcióként és bemutatják Budapesten is. 

Avtandil Varszimasvili, az egyetem professzora, a rendezők tanára pedig a Liberty Színház nemrég számtalan elismerést kapott előadását hozza el a Nemzeti Színházba. A lovakat is lelövik, ugye? című produkció az ismert regény és film alapján íródott. A maratoni táncverseny, a „maraton” mai életünk arca, keserű látleletet ad a modernségünkről, mindennapjainkról. 
Újra visszatér a színházi találkozóra a Kassai Állami Színház is, az Anne Frank naplója alapján készült modern táncelőadással, méltó mementóként a holokauszt 80. emlékévben. A Mazsit Gafuri Baskír Állami Akadémiai Drámaszínház pedig névadójának, a baskír irodalom klasszikusának, Mazsit Gafurinak egyik ismert műve alapján készült előadással érkezik. A Kitagadottak című előadás a közösség és az egyén tragédiájára fókuszál, amelynek középpontjában az esendő emberi természet áll. 

 

A 11. MITEM teljes programja ITT található.

 

Borítókép: Jelenet a Rimas Tuminas rendezte Anna Karenina című előadásból (Forrás: Mitem.hu)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.