Holland Marcsi, a magyar népi kultúra szerelmese

– Azt hiszem, már nagyon korán tudatosult, gyermekkorom óta éreztem, hogy nekem Magyarország a valódi otthonom – fogalmaz Holland Marcsi, azaz Marielle van Luijk, aki gazdag magyar viseletgyűjteményével hívta fel magára a hazai közönség figyelmét. A népviseletgyűjtővel a Mandiner készített interjút, amelyben egyebek mellett arról kérdezik, mi fogta meg a magyar kultúrában, és hogy melyik tájegység minta- és színvilágát szereti a leginkább.

Forrás: Mandiner2024. 02. 08. 7:30
Holland Marcsi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tulajdonképpen nem is csak viseletekkel kezdtem a gyűjtést, minden érdekelt, ami magyar néprajzi tárgy. Az első nagy vásárlásom, amivel minden elkezdődött, egy hagyatékból származó kollekció volt. Az egész gyűjteményt megvettem, volt benne kerámia, tányérok, terítők és egy-két viselet is, de utóbbiak inkább csak amolyan »stilizált magyaros« darabok

– fogalmaz a Mandinernek adott interjúban Holland Marcsi. 

Fotó: Mandiner/Ficsor Márton

A holland–magyar házaspár gyermekeként Hollandiában született lány gyerekkorában fele-fele arányban volt jelen a holland és a magyar kultúra. Minden évben többször, háromszor, akár négyszer is eljöttek Magyar­országra, rendszerint hosszabb időre, két-három-négy hétre. Édesanyja mindig magyar könyvekből olvasott fel neki: magyar népmeséken, a Futrinka utcán, a Mazsola és Tádén nőtt fel. – Szóval azt lehet mondani, hogy a neveltetésem abszolút vegyes volt, magyarul és hollandul is beszéltünk otthon – mondja az interjúban a népviseletgyűjtő.

A beszélgetésből kiderül, hogy van Luijk már gyermekkora óta érzi, hogy Magyarország a valódi otthona. 

Hétéves korom óta hegedülök, és már akkor is előszeretettel játszottam olyan műveket XX. századi magyar zeneszerzőktől, amelyekben ötvöződik a népzene és a klasszikus zene. Ezek által is úgy éreztem, hogy közelebb kerülök a magyarságomhoz

– fogalmaz.

Arról, hogyan kezdett bele a viseletek gyűjtésébe, így mesél: 

Eleinte internetes felületeken kerestem a tárgyakat, Hollandiában már volt egy festett tálasom és egy kelengyeládám. A viseleteket nehéz volt beszerezni, nagy részüket csak Magyarországon tudtam megvásárolni. Ahogy ide költöztem, exponenciálisan növekedni kezdett a gyűjteményem, mert már helyben vagyok, nem kell azzal vesződni, hogy kijusson a ruha Hollandiába.

Az interjúból kiderül továbbá, hogy Holland Marcsi mely tájegység minta- és színvilágát szereti a leginkább és az is, milyen nagyságrendű a gyűjteménye.

A teljes interjú ITT olvasható.

Borítókép: Holland Marcsi (Fotó: Mandiner/Ficsor Márton)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.