Kisvárdán is okos parcellakő segíti a múlt megőrzését

Idén első alkalommal Kisvárdán, az Akácfa utcai temetőben, idősebb Béres József feltaláló születésének 104. évfordulója alkalmából avatott okosparcellakövet a Nemzeti Örökség Intézete.

Forrás: MTI2024. 02. 08. 7:00
Okosparcellák
Fotó: Facebook/ Nemzeti Örökség Intézete
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezzel immár több mint negyven temetkezési helyen találhatók olyan parcellakövek, amelyek egy-egy QR-kód segítségével nemzetünk nagyjainak életművét mutatják be. Az avatóünnepségre a temetőben nyugvó idősebb Béres József feltaláló születésének évfordulóján került sor. Idősebb Béres József a tudomány területén elért úttörő munkájával, eredményeivel éppúgy kiérdemelte az utókor tiszteletét, mint nemes humánumával, rendíthetetlen hazaszeretetével.

Béres József sírja
Béres József sírja Kisvárdán. Forrás: Facebook/Nemzeti Örökség Intézete

Életművét a magyar örökség részeként tartják számon, életútját dokumentumfilmek, játékfilmek, színdarabok, könyvek dolgozták fel. Nevét intézmények, utcák, terek viselik, szobra a legnagyobb magyar gyógyítók között található a Semmelweis Orvostörténeti Múzeumban.

Mi, ma élők abban a szerencsés helyzetben lehetünk, hogy ismertük Béres Józsefet személyesen. Így nekünk, kisvárdaiaknak fontos erkölcsi kötelességünk, hogy továbbvigyük azt az örökséget, amit Béres József a nemzetnek, a hazának és a világnak adott 

– fogalmazott Seszták Miklós, a térség országgyűlési képviselője.

– A magyar nemzet számára maradandót alkotó személyek temetkezési helyének védelmére született meg közel negyedszázada az úgynevezett nemzeti sírkert, amely immár több mint 6200 sírt számlál országszerte – számolt be Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézetének (Nöri) főigazgatója.

A Nemzeti Örökség Intézete két éve indította útjára az úgynevezett okosparcellakövek telepítését országszerte, melyek segítségével a nemzeti sírkertbe sorolt védett sírokban nyugvó személyeket mutatják be okostelefonok segítségével.

A parcellaköveken elhelyezett QR-kód a Nöri honlapjára vezet, és azoknak az életútját mutatja be, akik az adott temetkezési helyen védett sírban nyugszanak. Idősebb Béres József Kisvárdán található síremléke 2019 óta védett.
Borítókép: QR-kóddal működő okosparcella (Forrás: Facebook/Nemzeti Örökség Intézete)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.