Két legenda egy színpadon – Presser és Szörényi Óbudán

Február 25-én először lép színpadra együtt a hazai rocktörténet két legendája: Presser Gábor és Szörényi Levente. Tavaly októberben indult a Világítótornyok sorozat az Óbudai Társaskörben, amelynek vendégei a hazai művészeti és tudományos élet jeles egyéniségei.

Forrás: Óbudai Társaskör2024. 02. 05. 11:00
Szörényi Levente
Szörényi Levente és Presser Gábor lesz az Óbudai Társaskör Világítótornyok sorozatának vendége. Forrás: Óbudai Társaskör/Hilbert Péter Fotó: Hilbert Péter Forrás: Óbudai Társaskör
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kezdeményezés több célt is szolgál: részben különféle területről érkező vagy a legkülönfélébb hitvallású művészeket, tudósokat hoz össze, másrészt élő megnyilatkozásra ad lehetőséget a meghívott gondolkodóknak, ami a pódiumbeszélgetés műfajánál fogva megismételhetetlen. Harmadrészt generációk találkozásáról is szól – akár a közönség és olyan megszólalók relációjában, akik korszakokon át művelték a mesterségüket, akár az előadókat tekintve.

Presser Gábor
Presser Gábor először szerepel együtt Szörényi Leventével. Forrás: Óbudai Társaskör/Vető Gábor 

Első alkalommal két avantgárd költő és egy színművész, Ladik Katalin, Zalán Tibor és Fodor Tamás beszélgetett, előadásuk improvizációs estként is megállta volna a helyét. A második esemény vendége Csányi Vilmos etológus, a harmadik pódiumbeszélgetésé Margócsy István irodalomtörténész volt, az esten Petőfi Sándor költészetéről, megítéléséről, utóéletéről, politikai szerepéről beszélgettek. 
Az első esemény megszólalói sosem szerepeltek még együtt, 

február 25-én pedig ismét unikális párosítás várja a közönséget: két Kossuth- és Erkel-díjas alkotó, akik örökre beírták magukat a XX. századi magyar könnyűzenei kánonba.

Presser Gábor és Szörényi Levente a hazai zenei- és színházi élet emblematikus alakjai. Az 1960-as évek végétől a hazai rockélet alapköveit rakta le Szörényi az Illéssel majd a Fonográffal, Presser pedig az Omegával és később az LGT-vel. A két teljesen különböző stílust és különböző kultúrkört képviselő művész 2009-ben adott először közös nyilatkozatot egy zenei rendezvény kapcsán, de a Világítótornyok soron következő alkalmával lépnek először együtt pódiumra. 

Borítókép: Szörényi Levente és Presser Gábor lesz az Óbudai Társaskör Világítótornyok sorozatának vendége (Forrás: Óbudai Társaskör/Hilbert Péter)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.