Halála napján fejezte be a Stabat Matert a huszonhat éves zeneszerző

A nagyhét kapujában, virágvasárnap hallhatják az érdeklődők a budai Ciszterci Szent Imre-templom énekkara, valamint az Anima Musicæ Kamarazenekar előadásában a középkori latin himnuszt, Pergolesi Stabat Materét. A március 24-i templomi hangverseny karmestere Csányi Tamás lesz.

2024. 02. 27. 15:00
Budai Ciszterci Szent Imre Plébániatemplom
Budapest, 2014. december 31. A Budai Ciszterci Szent Imre Plébániatemplom neobarokk stílusú mûemlék épülete a Feneketlen-tó partján. MTVA/Bizományosi: Nagy Zoltán *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi igényért a fotó készítõje közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Nagy Zoltán Forrás: MTVA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Giovanni Battista Pergolesi olasz zeneszerző, hegedű- és orgonaművész betegsége miatt a kapucinusok kolostorába vonult vissza, ott írta meg utolsó művét, a Stabat Matert, amit a hagyomány szerint halála napján fejezett be. 1736. március 16-án, alig 26 évesen hunyt el.

Anima Musicæ Kamarazenekar
Az Anima Musicæ Kamarazenekar Budapesten, a Nádor Teremben 2024. február 24-én. Forrás: Facebook/Anima Musicæ Kamarazenekar 

A virágvasárnapi koncert szervezői a Stabat Mater mű ajánlójában azt írják, hogy huszonhat esztendő egy zeneszerző kézjegyének kibontakozásához, terveinek kiírásához igen rövid idő, tehetségének mértéke viszont elég ahhoz, hogy legendája megszülessék. Giovanni Battista Pergolesi életműve egyedül áll a XVIII. század első felének zenei világában, rövid lángolása során a ragyogó színek, a sodró dallamosság magában álló csoda lett, s nemzedékeknek adott útmutatást. Legmaradandóbb, mély érzéseit közvetítő hagyatéka a Stabat Mater himnusz költői kifejezése; ezen érzékeny és gyönyörű dallamsodrás tiszta magaslatai sok esztendőn át követő nélkül maradtak. 

A nápolyi „Fájdalmas Szűz lovagjának testvérisége” egyesület felkérésére – a Pozzuoli kapucinus kolostorának csendjében írt kompozíció azzal a zenei készlettel fordul a kereszt alatt virrasztó Szűzhöz, amelyet a legjobban ismer: a nápolyi (víg)opera gesztusait, harmóniavilágát helyezi a középkori siratóének, az „Állt a fájdalommal terhes anya” kezdetű vers sorai alá. 

Bár az eredeti partitúra hangjegyei két szóló hangra és vonósegyüttesre készültek, az előadói hagyomány néhány tételt kórusra bővített, a szólókantátát így közelítve az oratórium műfajához, a személyestől az egyetemes felé.

A Ciszterci Szent Imre-templomban (Budapest, XI. Villányi út 25.) március 24-én, 19 órakor várják az érdeklődőket e nagy volumenű alkotás közös meghallgatására.

A templomban a koncertet megelőzően 18 órától szentmisét tartanak, majd bevezetőül Szkaliczki Örs O. Cist. plébános mondja el gondolatait Pergolesi művével kapcsolatban.

A hangversenyen közreműködnek: 
Darázs Renáta szoprán, 
Nagy Bernadett alt, 
a templom női kara
és az Anima Musicæ Kamarazenekar.
Művészeti vezető: G. Horváth László.
Vezényel: Csányi Tamás.

Az esemény a Bethlen Gábor Alap, az NKA, a Szent Imre Alapítvány, a Mária Rádió és a Magyar Katolikus Rádió támogatásával valósul meg. 

A belépés ingyenes, mozgássérültek számára akadálymentes.

Borítókép: A Budai Ciszterci Szent Imre-plébániatemplom neobarokk stílusú műemlék épülete a Feneketlen-tó partján 2014. december 31-én (Fotó: MTVA/Nagy Zoltán)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.