Szabó Magda lányregénye ezúttal balettelőadásként kel életre

Február 28-án mutatja be a Győri Balett társulata a legújabb produkcióját: a Győri Nemzeti Színház Kisfaludy termében ezúttal balettelőadásként kel életre Szabó Magda népszerű ifjúsági regénye, az Abigél. Az immár célegyeneshez érkezett próbafolyamatba a Kisalföld is betekinthetett.

Forrás: Kisalföld.hu2024. 02. 25. 19:00
null
Fotó: Szilágyiné Tukács Orsolya
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az 1970-es megjelenése óta töretlen népszerűségnek örvendő, számtalan feldolgozást megélt klasszikus mű ezúttal a tánc nyelvén szólítja meg a közönséget. A kalandos lányregény nemcsak Gina felnőtté válásának útját követi végig, de a második világháborúnak az egyén életére gyakorolt hatását is bemutatja. Az előadás főszereplője Vitay Georgina, az elkényeztetett pesti lány, akit apja, a tábornok a háború fenyegetései miatt internátusba zárt, elszakítva ezzel a külvilágtól. 

A történet Gina felnőttá válását is bemutatja. Fotó: Csapó Balázs

A belső monológokra építő, drámai fordulatokban gazdag történetre Szöllősi Krisztina koreográfus, a Győri Balett próbavezető asszisztense készített táncelőadást, aki ezzel a koreográfiával mutatkozik be a győri közönség előtt – tájékoztatja az olvasókat a Kisalföld.hu.

A megjelent írás arra is emlékeztet, hogy Gina – akit Marjai Lili Anna alakít – először nem tud beilleszkedni a szigorú szabályokat elé állító intézményben, még lánytársai is kiközösítik. Egy meghiúsult szökési kísérlet után megtudja, hogy apja, csak az ellenségeitől akarja ily módon megvédeni. A kamasz ezen a ponton felnőtté válik, azonban ezután is rengeteg fordulat övezi az életét. 

A könyv és az előadás fő motívuma és rejtélye a kertben álló szobor, Abigél. Az internátus lakói kérésekkel fordulnak Abigélhez, azonban a szobor mögött König tanár úr áll, hogy mindenkinek segítsen.

Mint írják, az új premierre akkora az érdeklődés, hogy az első három előadásra már az összes jegy elkelt. A Győri Balett táncosai túl vannak az első színpadi próbán, így már az új díszlettel is megismerkedhettek. A bemutatóig lázasan próbálnak, hogy a megszokott minőséget tudják hozni közönségüknek. Szöllősi Krisztina dinamikus koreográfiát álmodott meg, melynek utolsó pontosításai, finomhangolásai zajlanak. A koreográfus elmondása szerint úgy érzi, nagy most rajta a nyomás az első bemutatkozás előtt, de kiváló a közös munka a győri táncosokkal. Alkotóként igyekszik a regényt egy másik dimenzióba emelni a darabbal, melynek díszletébe egy asztalokból épített különös konstrukció is bekerül majd – olvashatjuk a Kisalföld.hu oldalon.

Az eredeti írás ezen a linken érhető el.

Borítókép: Pillanatkép a készülő előadás próbájáról (Fotó: Csapó Balázs)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.