A Most vagy soha!-tól, a Föltámadott a tengerig – Öt klasszikus mozi az 1848-as forradalomról

Filmképsorozatunkban elérkeztünk a 100. epizódhoz. Szerencsés véletlen folytán sorozatunk jubileumi részének időpontja pont az egyik legnagyobb nemzeti ünnepünkre esett, így adta magát a lehetőség, hogy az aktuális epizódunkban ezúttal bemutassunk röviden öt mozit, amelyek az 1848–1849-es forradalomnak és szabadságharcnak állítanak emléket.

Forrás: Nemzeti Filmintézet2024. 03. 15. 20:00
null
Forrás: Fórum Hungary
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

5. Föltámadott a tenger (1953)
Az Illyés Gyula filmregényéből 1953-ban készült Föltámadott a tenger az ötvenes évek legnagyobb filmes vállalkozása volt. Nádasdy Kálmán és két rendezőtársa, Ranódy László és Szemes Mihály monumentális színes filmet forgatott, amelynek középpontjában az 1848-as forradalom és szabadságharc, illetve Petőfi és Bem barátsága áll, a kor ízlésének és ideológiájának megfelelő feldolgozásban. 

Kurzusfilmnek tekinthető, hiszen a kommunista ideológia erősen rányomta a bélyegét az alkotásra, amely ennek ellenére ma is élvezhető. A főszerepeket Görbe János, Makláry Zoltán és Básti Lajos alakították.
4. Szirmok, virágok, koszorúk (1984)
A Szirmok, virágok, koszorúk a világosi fegyverletétel után játszódik Cserhalmi György és Őze Lajos főszereplésével. A sok jelenetében sötét tónusú, gyertyákkal megvilágított film operatőre, Ragályi Elemér olyan bravúros teljesítményt nyújtott, ami Stanley Kubrick elismerését is kiváltotta. 

Lugossy László filmje elhozta a berlini nemzetközi filmfesztivál Ezüst Medve-díját. Sajátos hangulatú mozi, kihagyhatatlan a magyar filmek szerelmesei számára.

3. 80 huszár (1978)

Sára Sándor 1978-ban készült mozija a Lengyelországból hazaszökő Lenkey század hiteles történetét dolgozza fel.  A film főbb szerepeit Tordy Géza, Madaras József, Cserhalmi György, Dózsa László és Oszter Sándor alakították. A külső forgatási helyszínek között szerepelt a lengyel Tátrai Nemzeti Park területe és Bem József szülővárosa, Tarnów is. 

A lápban zajló harcot a Diósjenő határában fekvő tónál forgatták. Sára klasszikusa 2014-ben DVD-n is megjelent a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet kiadásában.

2. A kőszívű ember fiai (1965)

Gyermekkorunk egyik nagy kedvence. Várkonyi Zoltán zseniális rendezése, romantikus, festői történelmi film. A kőszívű ember fiai a Baradlay család történetén keresztül eleveníti meg a szabadságharc időszakát.

Fotó: Wikipédia

Jókai Mór családregényének látványosan és művészien megkomponált adaptációja. A kőszívű ember fiai Jókai 1869-ben megjelent műve, amelyben az írófejedelem az 1848–49-es forradalom és szabadságharcnak állít emléket. Az izgalmas történelmi regény a kiegyezés utáni politikai harcok közepette íródott.

A parádés szereposztással készült mozi, mind a mai napig modern, pedig jövőre már hatvanéves lesz. 

Forrás: Port.hu

A Sulyok Mária, Bitskey Tibor, Mécs Károly és Tordy Géza főszereplésével készült kétrészes film igazi klasszikus. Sokunk nagy kedvence. 

1. Most vagy soha! (2024)

Az idei nemzeti ünnep egyik fénypontja volt ez a nagyszabású mozi, amely gyönyörű és méltó emléket állít Petőfi Sándornak a forradalom költőjének, a márciusi ifjaknak és a magyar szabadságnak. Csodálatos kosztümök, pazarul életre keltett korabeli Pest-Buda és nagyszerű színészi játék jellemzi Lóth Balázs történelmi filmjét. A zenei aláfestést külön ki kell emelni, mert klasszikus filmzenét hallhattunk végre, ami minden egyes jelenetet hitelesebbé tett. 

A készítőknek sikerült ezt a mindenki által ismert történelmi napot, március 15-ét olyan fikciós szállal megfűszerezni, ami moderné, frissé tette, életre keltette a történelem könyvek megsárgult lapjait. Profi, fiatalos és pont annyira pátoszos, amennyire ezt a magyar szabadságért küzdő Petőfi, Jókai, Vasvári és a többi csillogó tekintetű fiatal ezt megérdemli. 

Kötelező darab, irány a mozi!

***

Filmkép sorozatunkban a jövő héten a szokásos módon folytatjuk filmes időutazásunkat, egy újabb színész munkáinak bemutatásával.

Borítókép: Jókai, Petőfi és Szendrey Júlia a forradalmi hevületben (Fotó: Fórum Hungary)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.