Az öt legjobb Alain Delon-film – A szamuráj + videó

Rezzenéstelen arc, hűvös tekintet: egy vérprofi bérgyilkos története.

2024. 03. 01. 20:00
null
Forrás: Mafab.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Alain Delon filmjeit bemutató minitopistánkon az ötödik pozíciót A kíméletlen (Le battant) című filmje szerezte meg. Ez az alkotás egy kicsit háttérbe szorult a hasonló műfajú Egy zsaru bőréért (Pour la peau d’un flic, 1981) című krimi mögött. A negyedik helyre egy igazi ínyenceknek való film került, A medence (La Piscine). Ez volt Romy Schneider és Alain Delon első közös filmje a szakításuk óta, így a sajtó élénk figyelme mellett készült az alkotás, a harmadik és így bronzérmes mozi A szicíliaiak klánja című kultikus francia–olasz koprodukcióban készült maffiafilm lett. Ezen a héten már a második helyezett mozival jelentkezünk, az ezüstérmet A szamuráj című zseniálisan megkomponált minimalista thriller szerezte meg.

2. A szamuráj (1967)

A filmet Jean-Pierre Melville készítette, aki számos filmben tette le a névjegyét, rendezőként és forgatókönyvíróként egyaránt. Olyan filmkehez adta a nevét, mint Vásott kölykök (Les enfants terribles, 1950), Az áruló (Le doulos, 1962), a Második nekifutás (Le Deuxieme souffle, 1966), az Árnyékhadsereg (L’ armée des ombres, 1969), vagy éppen A szamurájhoz hasonlóan, szintén Alain Delonnal készült A vörös kör (Le cercle rouge, 1970) és a Zsaru (Un flic, 1972). Azt azonban kevesen tudják róla, hogy szerepelt több filmben is, így például a Filmkép sorozatunkban korábban tárgyalt 1960-as Godard-klasszikusban a Kifulladásig-ban is.

Forrás: Mafab.hu

A szamuráj műfaját tekintve krimi, mégis inkább egy minimalista eszközökkel megkomponál művészfilm. Valamennyi művészeti ág vonatkozásában a minimalizmus jellemzője, hogy az alkotók a lehető legkevesebb eszköz és anyaghasználattal igyekeznek műalkotásaikat létrehozni. A formák és a színek letisztultak, egyszerűek, innen ered a stílusirányzat neve is.

A történet

A szamuráj a párizsi Jeff Costello (Alain Delon), a hivatásos bérgyilkos, aki hidegvérrel és pontosan gyakorolja hivatását. Pénzért öl, lojalitás és érzelem nélkül. Egy gengszterszindikátus megbízásából lelövi egy éjszakai klub tulajdonosát. A rendőrség tudja, hogy ő a gyilkos, tökéletesen megszervezett alibije mégis mentesíti a vád alól. Megbízói azonban fel akarják áldozni Costellót, mivel a rendőrség egyre inkább rajta tartja a szemét. Így aztán amikor Costello éppen fel akarja venni a honoráriumát, kis híján lelövik. Épphogy megússza sérülés nélkül. Már csak egy cél lebeg előtte, hogy megbosszulja az árulást. Látszólag elfogad egy megbízást azért, hogy a rendőrség és a szindikátus üldözése közepette a gengszterfőnök közelébe kerüljön, és beteljesíthesse a bosszút – olvasható a film leírásában. Costello sarkában lihegő nyomozót Francois Périer alakítja a tőle megszokott profizmussal. Jeff szeretőjét pedig Delon akkori felesége, Nathalie Delon személyesíti meg.

Forrás: Mafab.hu

Érdekességek

Costello cinkosát, a garázsban dolgozó autószerelőt az akkor már halálos beteg André Salgues alakította, aki röviddel a forgatás után elhunyt. A főhős kismadara a kalickában egy süvöltő (Pyrrhula pyrrhula). Az 1001 film, amit látnod kell, mielőtt meghalsz című katalógusban szerepel ez a film. A legenda szerint Melville aggódott, hogyan fogják felvenni azt a jelenetet, amiben Jeff a lopott kocsival behajt a garázsba. Mint kiderült nem volt oka az aggodalomra, mert Delon elsőre karcolás nélkül hajtott végig a sikátoron, egyenesen be a garázsba – olvasható a Mafab összeállításában.

Összegzés

Első látásra A szamuráj egy borongós krimi, azonban sokkal több annál. Melville fantasztikus érzékkel mutatja meg, hogy minimalista mozi milyen feszült és izgalmas tud lenni. Nem kellenek nagy robbantások, gigantikus autósüldözések a feszültséget szinte szavak nélkül is meg lehet teremteni. A film első tíz percében egy árva szó sem hangzik el, mégis érezzük a nyomasztó feszültséget. Alain Delon parádézik ebben a filmben. Mintha ráöntötték volna Costello alakját, egy igazi jutalomjátéka ez a francia sztárnak. Rendkivül jól kitalált az is, hogy a kíméletlen, érzéketlen bérgyilkosnak van egy kis madara, ami egy kicsit azt mutatja meg a nézőknek, hogy Costello is érző ember. A kismadár kalitkában van ezért a bérgyilkos szabadság iránti vágyát is megtestesíti.

A sztori tulajdonképpen pont olyan minimalista, mint maga a film, de mégis azonnal beszippantja a nézőket. A mozi klasszikus, felemelő lezárást kap és mi megsajnáljuk a hűvös, könyörtelen bérgyilkost, Costellót. Bár könnyen lehet, hogy a most is, mint mindig zseniális Alain Deon miatt alakul ki ez a szimpátia a gonosz figura iránt. Ahogy hűvös tekintettel, rezzenéstelen arccal a tükör előtt megigazítja a kalapját és felhajtja a ballonkabátja gallérját az önmagában egy stílusgyakorlat. De Delon az Delon, ilyen zsenik csak nagyon ritkán születnek. Kötelező mozi és nem csak Delon-rajongóknak.

Idővonal: A szamuráj című filmet 1967-ben mutatták be, amikor aláírták az Outer Space Treaty amerikai–brit–szovjet szerződést a világűr kutatásáról és békés felhasználásáról, amely megtiltja az atom- vagy más tömegpusztító fegyverek Föld körüli pályára, a Holdra vagy más égitestre való eljuttatását, vagy világűrben való állomásoztatását; A bolíviai La Higuera faluban kivégezték Ernesto Che Guevara argentin származású anarchista forradalmárt; Prágában, a Csehszlovák Írók Szövetségének IV. kongresszusán több író – Václav Havel, Ludvík Vaculík vagy Pavel Kohout – kritikus hangvételű felszólalása nyomán konfliktus alakult ki a pártvezetés és az írószövetség között; kitört a Hatnapos háború Izrael Állam és négy arab ország között. (A zsidó állam elfoglalta Egyiptomtól a Gázai övezetet és a Sínai-félszigetet, Jordániától Ciszjordániát Kelet-Jeruzsálemmel együtt, Szíriától a Golán-fennsíkot.); A király, II. Konstantin nevében, ám valójában tudta nélkül, katonai junta vette át a hatalmat Görögországban és Albert Flórián, a Ferencváros csatára 1967. december 4-én vált hivatalosan is aranylabdássá. (Wikipédia)

Az Alain Delon filmjeit bemutató sorozatunkban a jövő héten kiderül, hogy melyik film végzett az első helyen a toplistánkon.

Borítókép: A szamuráj, azaz Jeff Costello (Alain Delon), a hivatásos bérgyilkos (Fotó: Mafab.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.