Az öt legjobb Alain Delon-film – A szicíliaiak klánja + videó

Szenzációs alakításokkal fűszerezett kultikus gengszterfilm.

2024. 02. 23. 20:00
null
Forrás: Mafab.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Alain Delon filmjeit bemutató mini topistánkon az ötödik pozíciót A kíméletlen (Le battant) című filmje szerezte meg. Mely mozi egy kicsit háttérbe szorult a hasonló műfajú Egy zsaru bőréért (Pour la peau d’un flic, 1981) című krimi mögött. A negyedik helyre egy igazi ínyenceknek való film került, A medence (La Piscine).  Ez volt Romy Schneider és Alain Delon első közös filmje a szakításuk óta, így a sajtó élénk figyelme mellett készült az alkotás. A harmadik és így már bronzérmes mozi pedig A szicíliaiak klánja című kultikus francia–olasz koprodukcióban készült maffiafilm lett.

3.  A szicíliaiak klánja (1969)

A filmet Henri Verneuil örmény származású francia forgatókönyvíró-rendező készítette, aki olyan filmeket készített, mint Az ötlábú birka (The Five-Legged Sheep, 1954), mely filmért forgatókönyvírói Oscar-díjra jelölték, a Majom a télben (A Monkey in Winter, 1962), a legjobb idegen nyelvű alkotás Golden Globe-díját elnyerő Alvilági melódia (Mélodie en sous-sol, 1963), a Százezer dollár a napon (Greed in the Sun, 1964), az I, mint Ikarusz (I as in Icarus, 1979) vagy éppen az Ezer milliárd dollár (A Thousand Billion Dollars, 1982).  A fogatókönyv Auguste Le Breton 1967-ben megjelent, azonos című regénye alapján készült. Verneuil a három nyelven – francia, olasz, angol – zajló történetét gyakorlatilag kétszer forgatta le: állítólag minden jelenetet franciául és az amerikai piacra gondolva angolul is eljátszottak. Ami nem jött be, Amerikában nem tarolt a film – írja a Port.hu a filmről készült cikkében. Ugyanis Amerikában csak Delon számított igazi sztárnak.

Fotó: Mafab.hu

A történet

A történet egy nagyszabású ékszerrablásról szól, melyet szervezett bűnözők csoportja hajt végre. Közben erkölcsi konfliktus alakul ki az ifjú francia bűnöző és a szicíliai maffiacsalád főnöke között. A forrófejű, kőkemény bűnöző, Roger Sartet (Alain Delon) megszökik egy rabszállítóból, és a Vittorio Manalese (Jean Gabin) vezette szicíliai maffiacsalád szolgálatába áll. Miközben egy hatalmas rablást készítenek elő, Sartet nyomába ered egy hozzá hasonlóan kemény zsaru, Le Goff felügyelő (Lino Ventura). A szicíliaiak klánja egy régivágású gengszterfilm, szenzációs alakításokkal, elég, ha a három főszereplőt Gabin-t, Delont és Venturát említjük. Érdekessége a filmnek, hogy igazán a nagy öreg, Jean Gabin a főszereplő és Delon egy negatív figura, egy mindenre elszánt bűnöző. A végig izgalmas mozi egy nagyszerű, jól megkomponált befejezéssel zárul.

A film zenéje

1970 elején Dalida énekelt egy azonos című sanzont, melynek szövegét Jean-Loup Dabadie írta, Ennio Morricone zenéjére. Szicíliai férfiakról szól, akik fekete autókon érkeznek Rómába, hogy erőszakos úton vagyont szerezzenek. A Morricone-zene dallama több későbbi filmben felismerhetően elhangzik, így pl. Ramzy Bedia és Eric Judor 2008-as Ketten egyedül Párizsban című filmjében; valamint Frédéric Forestier és Thomas Langmann 2008-as Asterix az olimpián című filmjében – olvasható a Wikipédián.

Érdekességek

A film képi világa pazar: a Párizst, Rómát és New Yorkot összekötő A szicíliaiak klánját az a Henri Decaë fényképezte, akit elsősorban a francia új  hullám rendezőinek, illetve az irányzat által inspirált alkotók filmjei tettek világhíres operatőrré – írja az Origó. 1982-es krimijében, a Le grand pardon-ban Alexandre Arcady rendező a film elején a fogoly (Richard Bohringer) szökését, a film végén a Keresztapa (Roger Hanin) bosszúját, és a rendőrfelügyelő (Jean-Louis Trintignant) általi letartóztatását A szicíliaiak klánjában látott séma szerint építette fel, ahogy erről a film Wikipédia-oldala is beszámol.

Összegzés

A szicíliaiak klánja az egyik legjobb európai gengszterfilm. Különösen azért figyelemre méltó, mert az egyik legamerikaibb európai rendező készítette. A zseniális rendezés és a csavaros forgatókönyv mellett a film legnagyobb ereje a színészi alakításokban rejlik. A Gabin, Delon, Ventura hármas olyan biztos alapot ad a történetnek, hogy kis túlzással Verneuil-nek nem is kellett instrukciókat adnia. 

Természetesen ez azért nem így van. A rendező remekül kézben tartotta a történetvezetést és a film sztárjait is. Nagyon izgalmas az európai maffiafilm, mint kategória. Egészen más a hangulat, más érzések kerítik hatalmába a nézőket, mint mondjuk Coppola Keresztapa-trilógiájának a megnézésekor. Elsősorban a színészi játék miatt érdemes megnézni ezt a mozit, hiszen az tette halhatatlanná, de a film hangulata miatt is megéri, hogy újból és újból megnézzük ezt az alkotást.

Idővonal: A szicíliaiak klánja című filmet 1969-ben mutatták be, abban az évben, amikor négy arab terrorista Zürichben támadást intézett az El-Al izraeli légitársaság Tel-Avivba induló gépe ellen; műtét utáni szövődményekben meghalt Georges Pire, belga Domonkos-rendi pap, akit 1958-ban Nobel-békedíjjal tüntettek ki a menekültek érdekében végzett tevékenységéért; a szovjet–kínai határon, az Usszuri folyó mentén többnapos tűzharc alakult ki a szovjet és a kínai határőrök között; a Csehszlovákia Kommunista Pártja (CSKP) Központi Bizottsága ülésén leváltott Alexander Dubcek helyett Gustáv Husák lesz az első titkár. (Wikipédia)

Az Alain Delon filmjeit bemutató sorozatunkban a jövő héten már az ezüstérmes mozival érkezünk.

Borítókép: Roger Sartet (Alain Delon)  (Fotó: Mafab.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.