Március 15. – programok az ünnepi hétvégére

Március 15-én, pénteken remek programokkal készülnek a hazai intézmények. A PIM-ben, a BTM Vármúzeumban, illetve a Budai Várban is számos eseménnyel és vezetett sétákkal várják az érdeklődőket. A Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) szintén ingyenes rendezvényekkel, kézműves-foglalkozásokkal, kurátori tárlatvezetésekkel és számos egyéb családi, gyermek- és felnőttprogrammal várja a látogatókat három napon át március 15-től kezdve, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 176. évfordulóján.

2024. 03. 13. 19:00
A huszár díszőrség az Országház előtti Kossuth Lajos téren
Budapest, 2023. november 4. A huszár díszõrség az Országház elõtti Kossuth Lajos téren, ahol katonai tiszteletadással felvonják, majd félárbócra engedik a nemzeti lobogót az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének 67. évfordulóján, a nemzeti gyásznapon, 2023. november 4-én. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén már március 14-én elkezdődnek a nemzeti ünnep központi programjai, ekkor adják át a Kossuth- és Széchenyi-díjakat az Országházban.
Az ünnep napján, március 15-én reggel 9 órakor a szokásoknak megfelelően felvonják Magyarország lobogóját a Kossuth Lajos téren.
Ezt követően ünnepélyes huszármenet indul a Magyar Nemzeti Múzeumhoz, ahol 10 óra 30 perckor díszünnepség kezdődik, melynek keretében beszédet mond Orbán Viktor miniszterelnök.

Március 15-ére számos programmal készülnek az intézmények
Március 15-ére színes programkínálattal készülnek az intézmények. Fotó: mnl.hu

Magyar Nemzeti Múzeum

Március 15-én délután 14 órától, majd 16-án és 17-én egész nap a nemzeti ünnephez kapcsolódó programokkal várják a családokat a Magyar Nemzeti Múzeumban. A gyerekeket kézműves-foglalkozások, alkotóprogramok, múzeumi játéktér, színezősarok, kincskereső programok, filmvetítések várják, míg a felnőtteket tematikus tárlatvezetések, épületséták, zenetörténeti tárlatvezetések.

 

BTM Vármúzeum

Az egész napos kézműves-foglalkozásokon gyerekek és felnőttek egyaránt készíthetnek különleges emléktárgyakat maguknak, 

a hatalmas terepasztalon és szerepjátékokon pedig bárki újrajátszhatja a sorsfordító ütközeteket, átélve a forradalom atmoszféráját és stratégiai döntéseinek jelentőségét. 

A legkisebbek egyedi mágneskirakókon ismerkedhetnek meg a jeles nap történelmi eseményeivel. Mini tárlatvezetések, vezetett séták és élőképek is várják az érdeklődőket.

 

Bálna Honvédelmi Központ

Nemzeti ünnepünk alkalmából a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (amely jelenleg zárva van felújítás miatt) nagy múltra visszatekintő március 15-i rendezvényeinek nyomán idén új helyszínen, a Bálna Honvédelmi Központban várja az érdeklődőket.

A megemlékezés részeként ingyenes előadások, kerekasztal-beszélgetés, zene, tánc, kézművesvásár és foglalkozások, valamint hagyományőrző bemutatók várják a látogatókat. 

A programok mellett egész nap megtekinthető a 175 éves a Magyar Honvédség emlékév részeként tavaly megnyitott interaktív kiállítás.

 

Petőfi Irodalmi Múzeum

Március 15-én egész napos ünnepi programsorozattal készülnek, programjaik a legkülönfélébb módon közelítik meg a nemzeti ünnepet és Petőfi Sándor emlékezetét. 

A kisebbeket múzeumpedagógiai foglalkozásokkal, játékokkal és nyomdagéppel várják.

A felnőttek tematikus tárlatvezetések során tekinthetnek meg egyszerre több kiállítást is, bejárhatják a környék forradalmi helyszíneit és izgalmas szakmai beszélgetésen vehetnek részt.

Magyar Nemzeti Levéltár

Nemzeti ünnepünk alkalmából a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára ismét időutazással várja az érdeklődőket, 

akik izgalmas feladatokon keresztül és egy rendhagyó kamarakiállítás segítségével pillanthatnak be Petőfi Sándor, valamint kortársai életébe és az 1848–49-es év kalandos eseményeibe.

 

Szentendrei skanzen

Március 15-én ingyenes lesz a belépés a skanzenbe, ahol huszáros programokkal készülnek. Március 16–17-én folytatódik az ünnepi hétvége. Ezeken a napokon normál jegyárak érvényesek.

A nemzeti ünnepeken minden állami múzeum ingyenesen látogatható, a teljesség igénye nélkül például a következők:

  • Magyar Nemzeti Múzeum  
  • Természettudományi Múzeum 
  • Néprajzi Múzeum
  • Óbudai Múzeum – Játék a városban – játékkiállítás
  • Szépművészeti Múzeum
  • Kiscelli Múzeum
  • Aquincumi Múzeum
  • Vasarely Múzeum 
  • Magyar Nemzeti Galéria
  • Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum
  • BTM – Vármúzeum
  • Ludwig Múzeum
  • Mezőgazdasági Múzeum
  • Szentendrei skanzen 
  • Bajor Gizi Színészmúzeum
  • Sziklakórház Atombunker Múzeum

 

Borítókép: A huszárdíszőrség az Országház előtti Kossuth Lajos téren (Fotó: Balogh Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.