A budapesti Néprajzi Múzeum házhoz megy

Az országos programsorozat a Nemzeti Művelődési Intézet Térségi kulturális szolgáltatások mintaprogram részeként a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával valósul meg. Ennek köszönhetően a Néprajzi Múzeumban őrzött tudás most a legkisebb településen is elérhető válik, hol szakszerűen, hol élményszerűen.

Forrás: Néprajzi Múzeum2024. 02. 21. 11:30
Fesztovi kétely
Fesztovi kétely foglalkozás a Néprajzi Múzeumban. Forrás: Magyar Néprajzi Múzeum/Incze László Fotó: Incze László
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A programsorozat február elején vette kezdetét Lovászpatonán, mely egyike a közel hetven településnek, ahol az elkövetkezendő fél évben megrendezésre kerülnek a Néprajzi Múzeum különböző eseményei. A Ráismersz? – Néprajzi helytörténeti klub a néprajz fő témakörei mentén (gazdálkodás, kézművesség, életmód, népszokás), a múzeum gyűjteményeinek példáin keresztül a helyi, térségi sajátosságok megismerésére, közösségi összegyűjtésére és rögzítésére törekszik a Néprajzi Múzeum szakembereinek bevonásával.

Kép a Néprajzi Múzeum Ismerd meg és alkosd újra vándorkiállításához
Kép a Néprajzi Múzeum Ismerd meg és alkosd újra vándorkiállításához. Forrás: Néprajzi Múzeum

A következő, február 21-én megrendezendő program a kulturális örökség digitalizálását és reprodukálását támogató workshop. 

A programban részt vevő intézmények és kulturális szakemberek széles körű, gyakorlati bemutatóra épülő ismertetőt kapnak a kulturális javak digitális feldolgozásának lehetőségeiről. A Néprajzi Múzeum által biztosított és az adott helyszínen felépített mobilstúdióban bemutatják a különböző alapanyagú, kiterjedésű és felületű javak digitalizálását, a partnerintézmény gyűjteményi tárgyaira alapozva. A műtárgyak fotózása mellett szintén bemutatják a síkágyas dokumentumok, archívumi anyagok (képek, oklevelek, negatívok) reprodukálási technológiáját is. 

A továbbiakban megrendezendő foglalkozás a Digitális tartalmak közzététele, hasznosítása, alkalmazása workshop.

Ennek célja, hogy a Néprajzi Múzeum gyűjteményi adatbázisából és közösségi média gyakorlatából kiindulva segítséget nyújtson a közösségeknek, egyéneknek, miként osszanak meg digitalizált fényképeket és egyéb gyűjteményi tartalmakat helyi közösségekkel, településekkel, példákat adjon, milyen módon lehet – ingyenes megoldásokkal – online közösséget építeni.
A Mozgóképre örökítve a Néprajzi Múzeum film- és fotógyűjteményére, a Sztánai Népismereti Filmszemle díjnyertes alkotásaira és a munkatársak közelmúltban készített filmjeire épített program.

Az Ismerd meg és alkosd újra! Hagyományos mintakincsből új motívum vándorkiállítás középpontjában a magyar népi díszítőművészet megismertetése és annak mai használata áll, egy új digitális alkalmazás segítségével.

A múzeum tárgyait, rajzait bemutató izgalmas tablók segítségével a látogatók általános képet kapnak a Kárpát-medencére jellemző díszítőművészetről, és ennek történetiségéről is háttértudást szereznek. A tematikus és földrajzi bemutatás során egy-egy díszítmény vagy motívum történetét is megismerhetik. 
Az Istennel talállak, testvérem! Cigány történetek / Devlesa arakhavtu, phrala! Romane historiji vándorkiállítás anyagául a cigány közösségekben „álruhában járó”, legendás kutató, a „szőke cigány”, azaz Erdős Kamill (1924–1962) etnográfus, nyelvész alig ismert fényképei, kéziratai, magnószalag-felvételei, valamint az ezekből kibomló történetek szolgálnak. 

Bár a tárlat számos néprajzi témát érint (esküvő, sirató, hiedelmek, hagyományos mesterségek), nem a néprajzi tárgyakat, hanem az embert, az emberi kapcsolatok sokféleségét állítja középpontba korabeli fotók segítségével.

A fényképek és a hozzájuk fűződő történetek révén érzékenyen rajzolódnak ki a cigány–cigány, cigány–nem cigány és a cigány–a cigányság iránt érdeklődő kutató viszonyrendszerei.

A múzeumi szakmai munkát támogató workshopok azokat a múzeumokat, kiállítóhelyeket, tájházakat szólítja meg, ahol nem tudnak kommunikációval, közösségi médiával foglalkozó szakembert alkalmazni, valamint erre a feladatra külön forrást biztosítani.

A Néprajzi Múzeum workshopján a résztvevők megismerhetik azokat a módszereket, amelyekkel láthatóbbá tehetik a tevékenységüket, programjaikat a közösségi médiában és az online térben, valamint sikeres sajtókommunikációjukhoz is kaphatnak hasznos tanácsokat. 

A projekt bemutatja A népi türelemüvegen innen és túl – interaktív néprajzi pavilon szabadtérben (tereken, udvarokon) felállítható interaktív építményt, amely a türelemüveghez kapcsolódva négy néprajzi témakört elemez, ezek a viselet és motívum, a foglalkozás, az egyház és a játék.

Formája, emeletes nagy mérete és izgalmas belső kiképzése által élményszerűen, játékosan biztosítja az önálló és a csoportos ismeretszerzést. A tárgyba lépés módszerével, rendhagyó eszközökkel segíti a megismerést, népszerűsíti kulturális értékeinket, segít a lokális közösségi identitás erősítésében.

Mindemellett a Néprajzi Múzeum tovább bővíti és kiterjeszti a múzeumi állományvédelmi programot.

Ebben segíti a működési engedéllyel rendelkező muzeális intézmények gyűjteményeinek állományvédelmi tevékenységét szakmai továbbképzésekkel, szaktanácsadással, eszközkölcsönzésekkel. Gondoskodik a vármegyei állományvédelmi felelősi hálózat tevékenységének szakmai koordinálásáról, továbbképzésekről, megelőző műtárgyvédelmi projektek tervezéséről és lebonyolításáról.

 

Borítókép: A Néprajzi Múzeum projektjei országszerte számos településre jutnak el az elkövetkező hónapokban (Fotó: Incze László)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.