Műgyűjtők féltett kincseit akarják eladni

XIX. századi klasszikusokat, kortárs alkotásokat és biedermeier zsánereket is bemutató tárlat látható a Kieselbach Galériában Budapesten. Az anyagban szerepelnek modern főművek, fauve-kompozíciók, expresszionista remekművek, art deco jelenetek, pop-art alkotások és természetesen muzeális remekművek is.

Forrás: MTI2024. 03. 19. 18:00
null
Műtárgyválogatást bemutató tárlat látható a Kieselbach Galériában Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világ vezető aukciósházai az árverések mellett rendszeresen szerveznek magáneladásos (private sale) kiállításokat. Mind a beadók, mind a vásárlók eldönthetik, hogy melyik eladásos formát választják, az aukciós értékesítést vagy a private sale-t. Ezt a hagyományt követi a Kieselbach Galéria is, amely az árverések mellett időről időre jelentkezik magáneladásos tárlataival. A hétfőn megnyílt kiállítás ezeknek a sorát folytatja.

Műtárgyválogatást bemutató tárlat látható a Kieselbach Galériában. Fotó: Szigetváry Zsolt

A gyűjtői tárlat érdekesebb képek közé tartozik Vaszary János jin-jang párost idéző Kelet és Nyugat című art deco klasszikusa, ami a közelmúltban bukkant fel a Magyar Nemzeti Galéria Vaszary-kiállításán. A muzeális csúcsdarabok között érdemel figyelmet Kontuly Béla római iskolás főműve Vakok a vörös kútnál címmel, valamint Egry József régóta nem látott, legnagyobb méretű expresszionista főműve Krisztus Emmausban címmel, ami egykor Márton Ödön gyűjteményének volt éke.

KONTULY Béla
Kontuly Béla: Vakok a vörös kútnál. Fotó: Szigetváry Zsolt

A válogatásban látható Tihanyi Lajos legelső ismert festménye, Ferenczy Károly metafizikusan minimalista remeke, Szinyei Merse Pál családi kegyúri templomba festett oltárképe és Rippl-Rónai József tengerentúlról hazatért maszkos Zorkája. Több mű szerepel olyan nagy mesterektől, mint Mednyánszky László, Rippl-Rónai, Vaszary, Aba-Novák Vilmos és Czóbel Béla, kiegészítve egy frissen előkerült Szőnyi István-kollekcióval és kortárs alkotásokkal.

VASZARY János
Vaszary János Kelet és Nyugat (1927) című festménye.  Fotó: Szigetváry Zsolt

Az aukciós kiállításokhoz hasonló mennyiségű, válogatott műveket felvonultató anyaghoz külön katalógus készült. A tárlaton szereplő művek a galériában természetesen megvásárolhatók.
   
Borítókép:  A XIX. századi klasszikusokat, kortárs alkotásokat és biedermeier zsánereket is bemutató tárlat április 19-ig látható (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)
 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.