Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Fénybe öltözik a szentendrei skanzen

Új szemléletű, háromnapos zenei és fényművészeti fesztivált rendeznek a szentendrei skanzen tereiben péntektől vasárnapig. Kiváló előadók, nagykoncertek, táncházak, konferenciaprogram és különleges dunakanyari gasztronómiai kínálat várja a látogatókat a Kandela fesztiválon, ahol a fényfestők új és magával ragadó látványt teremtenek a skanzen évszázados épületeiből.

2024. 05. 30. 8:00
szentendrei skanzen
Változatos zenei program lesz a Kandela fesztiválon. Fotó: Kandela fesztivál
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rendezvény a Fonó, a PajtaKult, a független fényművészek és a Szabadtéri Néprajzi Múzeum együttműködésében, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg a szentendrei skanzenben. A PajtaKult csapata az eseményen bemutatja, hogy alapjaiban új fejezete kezdődik a fesztiválozás és a művészetek összefonódásának. A hagyományok tisztelete és azok bemutatása mellett ugyanis a modern művészeti formák iránti kíváncsiság, a bennük rejlő lehetőségek feltérképezése áll a rendezvény középpontjában. A programsorozat egyedülálló módon kapcsolja össze a hagyományokat a kortárs művészetekkel. 

szentendrei skanzen
A Vujicsics együttes jubileumi koncertje lesz a szentendrei skanzen színpadán (Fotó: Kása Béla)

A szentendrei skanzen a fényművészek szemével

A fellépők valami egészen újat és izgalmasat hoznak létre azáltal, hogy a hagyományos népzenét a modern zenével ötvözik. 

A fesztivál további különlegessége, hogy hazai fényművészek magával ragadó látványt teremtenek a skanzen évszázados épületeiből. 

A találkozó nulladik napján, csütörtökön szakmai programokat, kerekasztal-beszélgetéseket és konferencia-előadásokat szerveznek, amelyen mélyebb betekintést nyerhetnek a résztvevők a PajtaKult által eddig elért eredményekbe és az összefogás jövőjébe. 

A pajtaépítészet és az építészeti örökség számos aktuális témáját járja körül szakértő előadók részvételével A kertek alatti építészet és kultúra című konferencia. Az esemény a Pajtakult, a Fonó, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum és a Magyar Krónika együttműködésében valósul meg az NKA építészeti, illetve fesztiválkollégiumának támogatásával.

 A konferencia első részében többek között Őrfi József építész tart előadást A „Pajta-stílus” – saját példákkal, azaz a régi pajták jobb előképek a kortárs házak tervezéséhez, mint a régi parasztházak címmel. Horváth László ízelítőt ad az elmúlt évek „pajtás” felfedezéseiből. Délután Cseri Miklós, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgatója előadásában a falumúzeumok történetéről lesz szó, Buzás Miklós főépítész pedig a szentendrei skanzen építészeti örökségét mutatja be, majd előadások hangzanak el a tájházakról, mint örökségi helyszínekről, a közösségek alakulásáról és a helyi gasztronómiai hagyományokról. A konferencia a résztvevők számára Horváth Levente Csűrképek című kiállításának megtekintésével zárul. 

A Kandela fesztivál nyitónapján Szabó Balázs Bandája ad koncertet, szombaton a legendás népzenei formáció, a Vujicsics együttes jubileumi nagykoncertjét rendezik meg a Skanzen amfiteátrumi színpadán. Az együttes idén ünnepli megalakulásának 50. évfordulóját.

 A zenekar 1974-ben Pomázról indult, ahol akkoriban egyedülálló módon az öreg zenészektől „pusztafülű” gyűjtéssel sajátították el a délszláv zenéket a népzenei revival hajnalán. Rögtön játszották is a népszerű melódiákat, először helyben, majd egyre több pesti táncházba hívták őket. A zenekar munkásságát az elmúlt öt évtized alatt számos díjjal – többek között Kossuth-, Magyar Örökség- és Prima díjjal – ismerték el, több film, valamint egy könyv is készült róluk. 

Áldott dolog, hogy együtt vagyunk és ennyi év után is szeretünk együtt muzsikálni

– mondta  Borbély Mihály, a Vujicsics együttes alapító tagja. A fesztivál három napja alatt fellép többek között a lengyelországi Motion Trio, az ír Mohammad Reza Mortazavi, valamint a hazai művészek közül Keck Mária, Móser Ádám és Kovács Márton, illetve Zságer Balázs producer közreműködésével a Free Sequence X Fonó színpad is várja a látogatókat a nádtetők alatt. A késő esti könnyűzenei kínálatról a Radio Cafe DJ-i gondoskodnak. A főbb fellépők mellett természetesen számos egyéb zenei különlegességgel és táncházi programmal is találkozhatnak az érdeklődők.

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.