Következő mérkőzések
Albánia
21:002024. június 24.
Spanyolország
Horvátország
21:002024. június 24.
Olaszország

Régi pompájában ragyog a fiatfalvi Ugron-kastély Erdélyben

Átadták szombaton a felújított fiatfalvi Ugron-kastélyt Erdélyben, a székelyföldi műemlék épületet magyar kormánytámogatással restaurálták – számolt be róla a Székelyhon.ro.

Forrás: MTI2024. 06. 16. 9:30
Ugron-kastély
A magyar állam támogatásával újították fel az erdélyi Fiatfalván az Ugron-kastélyt. Forrás: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hírportál helyszíni riportja szerint a Székelykeresztúrhoz közeli Fiatfalva évszázados kastélyának megmentéséért két évtizede harcolnak a tulajdonosai, Ugron Éva és férje, Maróti Miklós. A 2019–2024 között, a magyar állam támogatásával zajló nagyszabású rekonstrukciós folyamat eredményeként ismét régi fényében pompázik az épületegyüttes.

Ugronfalvi-kastély
Koncz Hunor-János polgármester, Ugron Éva és férje, Maróti Miklós, valamint Sebestyén Zsolt alpolgármester (Forrás: Facebook)

A számos helybéli jelenlétében megtartott átadási ünnepségen Maróti Miklós elmondta: feleségével – aki egyike volt az épület örököseinek – húsz éve vásárolták meg a visszaszolgáltatott, akkor leromlott állapotú épületet. 2019-től a magyar állam támogatásával elkészítették a műemléki terveket, majd újabb jelentős összegű támogatás révén elkezdődött a felújítás.

– Most vagyunk annak a kapujában, hogy amit ide elképzeltünk húsz évvel ezelőtt, meg is valósítsuk, hogy meginduljon itt az élet, és sokan élvezhessék a kastély adta körülményeket – idézte a Székelyhon a tulajdonost, aki köszönetet mondott a magyar állami támogatásért.

Lánszki Regő, az Építési és Közlekedési Minisztérium építési államtitkára beszédében úgy fogalmazott, hogy a kastély tulajdonosai Kós Károlyhoz hasonló elhivatottsággal viselik gondját, miután megállították további romlását, felújították és új funkciót adtak neki.

– A házaspár, az elődökhöz csatlakozva, megtett mindent, hogy újabb évszázadokig álljon itt és működjön ez az ősi kastély, ezért nem is kérdés, hogy Magyarország kormánya jól döntött, amikor támogatta a felújítást. Ezzel újabb jelzést küldtünk arról, hogy számunkra fontos itt e földön is a magyar szó és a magyar kulturális örökség megmaradása – idézte az államtitkárt a hírportál.

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke megköszönte a tulajdonosoknak, hogy nemcsak megmentették, de a közösség szolgálatába is állították a kastélyt.

Rámutatott, a műemlék épület története az erdélyi magyarság kettős küzdelmét is ábrázolja, mely egyrészt a múlt, az épített örökség visszaszerzésére, másrészt a jövő megtervezésére irányul. Aláhúzta, hogy az egyén egyedül sok mindenre képes, de családban, közösségben tud a nemzetéért alkotni.

Koncz Hunor János, Székelykeresztúr polgármestere úgy vélte, az Ugron-kastély megújulásával a család megmutatta, hogy a történelmet, az épített örökséget meg lehet és meg is kell menteni.

A már korábban álló épület jelenlegi formáját 1817 körül nyerte el, amikor Mikó Miklós barokk stílusban újjáépítette. Az Ugron család birtokába 1866-ban került.

A román kommunista hatóságok által 1949-ben államosított, az állami gazdaság székhelyéül szolgáló kastélyt az Ugron leszármazottak kapták vissza, és 2005-ben a családban értékesítették.

2010-ben a tetőszerkezet felújításával megállították a további romlását, majd a 2019-ben kezdődött projekt részeként újra közművesítették és felújították az épületet, restaurálták a keresztboltozatos történelmi pincét és a kápolnát, rendezték a reneszánsz kertet és az angol parkot. A felújított kastélyépület szálláshelyként és rendezvényközpontként üzemel.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.