Az Erdődy Kamarazenekar a Festetics-kastélyban lép fel

Az Erdődy Kamarazenekar vasárnap délután a keszthelyi Festetics-kastély nagy báltermében ad hangversenyt A Helikon könyvtár rejtett zenei kincsei címmel. A műsorban a gyűjteményben őrzött, a mai hallgatók számára ismeretlen művekből válogattak.

2024. 06. 13. 19:00
Erdődy
Az Erdődy kamerazenekar Fotó: Thaler Tamás
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Erdődy Kamarazenekar vasárnap 16 órakor kezdődő előadásában hallható lesz: Anton Zimmermann: D-dúr divertimento; Ignaz Pleyel: C-dúr szimfónia; Joseph Bengráf: D-dúr szextett és Joseph Haydn: Esz-dúr szimfónia (No.74.). Az elsősorban a magyar zenetörténet értékeinek  népszerűsítését és kortárs hazai kompozíciók bemutatását céljául kitűző Erdődy Kamarazenekart Szefcsik Zsolt hegedűművész alapította 1994-ben Budapesten. 

Erdődy
Az Erdődy Kamerazenekar a Festetics kastélyban lép fel vasárnap. Fotó: Facebook

Az Erdődy Kamerazenekar tevékenysége

Az együttes magyarországi kottatárak kéziratai alapján több mint száz művet mutatott be évszázados feledés után, s ezzel mára a legkiterjedtebb magyar vonatkozású repertoárral rendelkező zenekarrá vált. 

Több jelentős XVIII–XIX. századi szerző műveiről kizárólag az Erdődy Kamarazenekar előadásai alapján vált hozzáférhetővé hangzó zenei anyag. Emellett a zenekar több kiváló hazai szerzőtől rendelt és mutatott be új műveket, többek között Orbán György Stabat Mater, I. hegedűverseny, Udvari táncok, Sopra canti diversi, Sopra canto fermo és Gyöngyösi Levente Lukács passió, III. divertimento című művét, ezzel is sokakhoz eljuttatva a hazai kortárs zeneművészet értékeit

. Az elmúlt időszakban egyéb munkáik mellett magyarországi kastélyok hajdani zeneéletének dokumentumai – a nemesi családok zeneéletének részeként egykor megszólalt művek – között válogattak, néhány érdekes, jellemző vagy épp a mai zenei tájékozottság számára hézagpótló kompozíciót adva elő hangversenyeken és rögzítve hanglemezen. Az ilyen tevékenység egyszerre tesz közkinccsé művelődéstörténeti ritkaságokat és ajándékozza meg az élménnyel a közönséget. 

Három éve elindítottak egy olyan koncertsorozatot is, amely a történelmi Magyarország püspöki rezidenciáinak korabeli muzsikáját éleszti fel azokon a helyszíneken, ahol ezek ténylegesen íródtak és századokkal ezelőtt megszólaltak. A program keretében májusban Nagyváradon volt koncertjük. 

Az együttes a franciaországi magyar évad keretében 2001-ben debütált az Ile de France Fesztiválon, sikerrel lépett fel Bécsben, Rómában, Ljubljanában, Varsóban, Wroclawban, 2018-ban öt hangversenyt adott erdélyi kastélyokban és templomokban. A zenekar tevékenységét eddig számos rádiófelvétel mellett 16 CD dokumentálja, amelyek nemzetközi szaklapok díjait (Le Monde de la Musique „CHOC”, Pizzicato „Supersonic Award”) nyerték el. Az együttes 2002-ben elnyerte a Gramofon című szaklap által alapított Magyar Klasszikus Díjat, 2005-ben pedig az Akadémiai Klub Művészeti Díját. 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.