Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Világzene a Kobuciban

A VI. Óbudai Világzenei Héten startol el a Halmos Béla Programiroda és a Kobuci közös nép- és világzenei programsorozata. A nyár folyamán öt estén 12 zenekar lép fel a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával a szabadtéri koncerthelyszínen.

2024. 06. 24. 20:05
A második nagylemezére készülő Elán
A második nagylemezére készülő Elán Forrás: Petőfi Kulturális Ügynökség
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Petőfi Kulturális Ügynökség gondozásában működő Halmos Béla Programiroda és a Kobuci június 25. és augusztus 22. között 12 világ- és népzenei formációnak ad fellépési lehetőséget. A Nemzeti Kulturális Alap által támogatott nyári programsorozat a VI. Óbudai Világzenei Héten veszi kezdetét, ahol a balkáni, magyar és román népzenét vegyítő, második nagylemezére készülő Elán a világhírű Barcelona Gipsy Balkan Orchestra előzenekaraként lép fel.
 

A Kalász Banda (Fotó: Petőfi Kulturális Ügynökség)

Július 11-től kéthetente (csütörtökönként) koncertek és táncházak várják a közönséget a Kobuciban. A nyár során a közönség találkozhat: a Rézeleje Fanfárosokkal, a Bajkó Zenekarral, a ¡Nosnachhal, a Magos Együttessel, a Csürrentő Együttessel, a BudaPesme duóval, a Csángállóval, Pálházi Bence Bandájával, a Dalindával, a Berka Együttessel és a Kalász Bandával.

Részletes program

Július 11-én a moldvai és balkáni tánczenét játszó formáció, a Rézeleje Fanfárosok, majd a Bajkó Zenekar gondoskodik a táncházas hangulatról. Ezen az estén színpadra lép Móser Ádám és Kertész Endre duója is, a ¡Nosnach, akiknek improvizatív zenéje egyszerre idézi a tangót, a balkáni zenéket, a klezmert és a francia sanzont.

A BudaPesme duó (Fotó: Petőfi Kulturális Ügynökség)


Július 25-én a táncházmozgalom egyik legkiemelkedőbb fiatal formációja, a Magos Együttes mellett, a Csürrentő Együttes zenéjére táncolhat a közönség, akiknek fő profilja a moldvai csángó népzene. Ezen az estén fellépnek még a BudaPesme duó tagjai. Varga Veronika énekes-nagybőgős és Réti Benedek tangóharmonikás a balkáni kultúra szerelmesei, előadásukban tradicionális és művészi dalok csendülnek fel a régmúlt Balkán kávéházaiból.
Augusztus 8-án fellép a Csángálló zenekar, akik a csángó kultúra ápolását tekintik feladatuknak, valamint láthatjuk Pálházi Bence Bandáját, akiknek a Kárpát-medencei vonós népzene stílushű előadása a célja. Az estét a Dalinda a cappella trió énekesnői színesítik tovább, akik mindannyian a magyar népzene elkötelezettjei, és a népdalokhoz szükséges hiteles, ösztönös éneklési stílust modern formában, több szólamban, érzékenyen átdolgozva viszik színpadra.

 A Dalinda a cappella trió (Fotó: Petőfi Kulturális Ügynökség)


A programsorozat záróakkordjaként augusztus 22-én két formáció lép színpadra, a Berka Együttes, akik a moldvai csángók zenéjét tolmácsolják változatos módon, illetve a Kalász Banda, a magyar táncházélet egyik meghatározó, dinamikus szereplői.

A Halmos Béla Programirodáról


 

A Halmos Béla Programiroda azért jött létre, hogy népszerűsítse a népzenét, hangsúlyozza annak identitásunkban betöltött fontos szerepét, és támogassa azokat a hazai fiatal tehetségeket, akik népzenészként bontogatják szárnyaikat. A Halmos Béla Programiroda hat éve dolgozik a nép- és világzenei produkciók támogatásán, az NKA Halmos Béla Program Kollégium pályázatainak népszerűsítésétől kezdve, rendezvények megvalósításán keresztül egészen a támogatott zenészek szélesebb közönséggel való megismertetéséig.


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.