Nem hallgatunk közben rockzenét

Az ikonfestészet komoly dolog, nagy odafigyelést és pontosságot igényel, miközben nem csak technikai, hanem lelki munka is. Ikonfestő táborban jártunk, ahol Simicskó István és Alexov Ljubomir avattak be minket ennek a régi hagyományokkal rendelkező művészetnek a rejtelmeibe.

2024. 07. 08. 5:31
Az alkotás nagyfokú szellemi átlényegülést igényel.
Az alkotás nagyfokú szellemi átlényegülést igényel. Fotó: Mirkó István
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Veres Pálné utcában a belváros egyik rejtett gyöngyszemére bukkanhat a gyanútlan látogató. Itt fekszik a „szerb sziget”, ami a Szent György nagyvértanú ortodox templommal, az azt körülölelő, különleges fákkal árnyékolt kerttel és a Thökölyanum épületével őrzi a helyi közösség gazdag kultúráját. A XVIII. század során kialakult épületegyüttes nem csak az egyházi élet és az oktatás fontos sarokköve, hanem a szabadidő hasznos eltöltésének is. Legújabb utam a templom mellett parókiához vezetett, ahol épp ikonfestő tábor folyik.

Simicskó István negyedszer vesz részt az ikonfestő táborban.
Simicskó István negyedszer vesz részt az ikonfestő táborban Fotó: Mirkó István

Ikonfestő tábor a szerb szigeten

A műhelybe lépve serényen dolgozó emberek látványa fogad: van aki épp nagyon elmélyül egy-egy részlet megfestésében, mások kedélyesen cseverésznek. – Nem is annyira tábor, mint inkább műhelymunka –  árulja el Alexov Ljubomir, a magyarországi szerb közösség szószólója, aki korábban éveken keresztül szervezett hasonló foglalkozásokat gyerekek számára , mígnem egy nap Simicskó István fel nem vetette neki, hogy biztos sok felnőttet is érdekelne ez a komoly odafigyelést igénylő munka.

A gyerekek is nagyon élvezték, de igazából ehhez egy megfelelő érettség kell. Nagyfokú szellemi átlényegülést igényel, hogy az ember lélekben is rákészüljön a feladatra, és azonosuljon vele. Nem hallgatunk közben rockzenét

 – világít rá humorosan a szószóló az ikonfestészet kihívásaira, aki szerint mindez keresztényi lelkületet igényel. – Itt különböző nemzetiségű és felekezetű emberek gyűlnek össze, de ami közös bennünk, hogy a maga vallása, a maga felfogása szerint mindnyájan kereszténynek valljuk magunkat, függetlenül attól, hogy valaki katolikus, görögkatolikus, ortodox, vagy esetleg református. A korábbi években volt itt bolgár, horvát, ukrán, most is van magyar, szerb, tehát ez itt egy teljesen heterogén társaság. – 

A táborban ezúttal már negyedik alkalommal vett részt Simicskó István is, a KDNP frakcióvezetője, aki hívő keresztényként évről évre egyre nagyobb lelkesedéssel várja a nyárnak ezt a szakaszát. 
– Lélekben mind örök gyerekek maradunk, de ez valóban kifejezetten felnőtteknek szól. 

Ettől függetlenül vannak fiatalok is, idén két szerb egyetemista, akik a Stipendium Hungaricumon keresztül itt tanulnak Magyarországon – mondta a frakcióvezető, aki szerint az ikonfestészet nem csak manuális tevékenység, hanem mély spirituális tartalommal bíró, hitmegerősítő munka is.

Azzal, hogy a választott szentet megörökítjük, rajta keresztül ablakot nyitunk a Jóisten felé. Ez egyben fontos üzenet is: szerintem bármilyen nemzet vagy közösség valódi ereje a szellemiségében, a hitében rejtőzik, nekünk is ezt kell erősítenünk. A nyugati kereszténység most sok nehézséggel küzd, Nyugat-Európában van, ahol már templomokat bontanak le, de Magyarországon építjük őket, illetve felújítunk

– világított rá Simicskó István, aki idén Szent Annát, Szűz Mária édesanyját, tehát gyakorlatilag Jézus nagymamáját festette éppen. – Szerintem általában méltatlanul keveset tudnak róla az emberek, pedig a nagyszülőknek elképesztően fontos szerepe van a gyermekek, fiatalok nevelésében, de ez ma kevesebb hangsúlyt kap. 

A történelem formálja az embereket, sok esetben az emberek formálják a történelmet, de az biztos, hogy a neveltetésnek mindig óriási jelentősége van  – mondta.

A résztvevők egy héten keresztül dolgoznak egy-egy választott szent megfestésén, ami roppant bonyolult és összetett folyamat, szigorúan az ikonfestészet ősi bizánci technikájához és szabályaihoz ragaszkodva dolgoznak. Először a szentek alakját karcolják körbe, majd ujjbeggyel körbefestik a figurát. Ezt követően ezt a hátteret sellakkal vízszintesen és függőlegesen is többször áthúzzák, csiszolópapírral simára finomítják, majd felviszik rá a ragasztó réteget, és ráragasztják az arany lapocskákat. 

Aranynak mondjuk, de ezek nyilván aranyutánzatok. Ugyanaz a vastagság, ugyanaz a technikája, mintha eredeti aranyfüst lemezek lennének, de egyrészt mi még nem vagyunk azon a művészi szinten, hogy ezt arannyal csináljuk, másrészt az igencsak megdrágítaná a történetet

– meséli mosolyogva Alexov Ljubomir.  

A munka oroszlánrésze csak ezután következik: előbb tojássárgájával lekenik az egész táblát, majd jöhet a szent kidolgozása. Előbb a ruházat és a díszítő elemek sötétebb, majd a világosabb árnyalatai készülnek el, ezeket mind egyénileg keverik ki az alapszínekből. A legvégén következnek a kezek és az arc, majd a feliratok és a glória. 

Mindez persze csak a tömör leírása annak, amit ottjártamkor sikerült lejegyzetelnem: Simicskó István szerint ezt türelem és odafigyelés nélkül nem is lehet megcsinálni. Éppen ezért a műhelymunka résztvevőit is egy igazi ikonfestő művésznő, Vesna Stanisavljevics segíti a folyamatok helyes elsajátításában és kivitelezésében, aki ilyenkor egyenesen Belgrádból érkezik hozzánk.

 – Nekünk annyi előnyünk van, hogy a deszkát, amire dolgozunk, annak az alapozását előttünk valaki már elvégezte, ami egy körülbelül húsz rétegből álló alapot jelent. Ezeket ma már művészellátó boltokból is be lehet szerezni, Belgrádban legalábbis mindenképpen. A középkori szerzetesek idejében azért ez nem így ment – világosít fel Alexov Ljubomir, majd hozzáteszi: a tábor gyakorlatilag ingyenes, csak magát a deszkát kell megfizetni. Az idei foglalkozásnak sajnos vége van, de jövőre újból várják az elmélyülésre vágyó érdeklődőket.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.