Derűs egek, viharos idők – exkluzív magyar kiállítás Ankarában

A Kovács Gábor-gyűjtemény partnerségével a patinás Art and Sculpture múzeumban létrehozott tárlatot az Európai Unió Tanácsának magyar soros elnöksége alkalmából rendezett eseményen nyitották meg. Az eseményen részt vett Mátis Viktor, Magyarország törökországi nagykövete, Csaba Gábor kulturális diplomáciáért felelős helyettes államtitkár, valamint török részről Burhan Kayatürk, a Török Nagy Nemzetgyűlés EU Harmonizációs Bizottságának elnöke.

2024. 07. 12. 14:45
A két ország közötti diplomáciai kapcsolatok felvételének 100. évfordulója alkalmából rendezett programsorozat nemrég félidejéhez ért.
A két ország közötti diplomáciai kapcsolatok felvételének 100. évfordulója alkalmából rendezett programsorozat nemrég félidejéhez ért. Fotó: Balogh Zoltán Forrás: MTI
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Beszédében Csaba Gábor a kétoldalú kapcsolatokban a kultúra szerepét hangsúlyozva adott tájékoztatást a kulturális évad eddigi eseményeiről és kölcsönös népszerűségéről, valamint a magyar EU-elnökség általános céljairól. Mátis Viktor tájékoztatta a résztvevőket az elnökség török vonatkozású célkitűzéseiről, Burhan Kayatürk pedig méltatta a kétoldalú kapcsolatok intenzitását és annak parlamenti aspektusait.

A magyar-török kulturális évadban résztvevő produkciókat nemrég oklevéllel ismerték el.
A magyar–-török kulturális évadban részt vevő produkciókat nemrég oklevéllel ismerték el. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Kovács Gábor, az Ankarában most kiállított gyűjtemény tulajdonosa elmondta, hogy a két hónapig nyitva tartó kiállítás a legkiválóbb magyar festők, így a teljesség igénye nélkül Munkácsy Mihály, Markó Károly, Barabás Miklós, Mednyánszky László, Szinyei Merse Pál, Paál László, Ferenczy Károly, Vaszary János, Csók István, Kernstock Károly, Iványi Grünvald Béla remekműveiből válogatva végigkalauzolja a nézőt a XIX–XX. századi magyar történelem legfontosabb, a nemzetté válás szempontjából mérföldkőnek számító időszakain. 

Bemutatkozik a reformkor kiemelkedő műfaja, a portré, a romantikus történeti tájképfestészet, a realizmus és végül a naturalizmus időszaka: a különleges hangulatú képzőművészeti anyag az 1800-as évek közepétől az 1910-es évekig öleli át a magyar történelem és képzőművészet történetét.

A vasárnap esti kiállításmegnyitót követően szintén a magyar–török kulturális évad szervezésében a Budapesti Operettszínháznak a százéves magyar hungarikum műfajt bemutató gálaestjével köszöntötték az uniós elnökséget. Az eseményen az évadban közreműködő török és magyar kulturális minisztériumok képviselői, a Törökországban szolgálatot teljesítő diplomáciai testületek vezetői, a Török–Magyar Baráti Társaság tagjai, az Ankarai Egyetem Hungarológia tanszékének oktatói és hallgatói, valamint ankarai magyarok vettek részt.

A magyar–török kulturális évadot a két ország diplomáciai kapcsolatai felvételének centenáriuma alkalmából bonyolítja Magyarország és a Török Köztársaság kormánya.

Az évad tavaly december 18-án indult és pontosan egy évvel később zárul majd. Ez alatt az idő alatt Magyarország több mint száz kulturális és tudományos programot valósít meg Törökország tizenöt városában.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.