Margaret Atwood és egy magyar–makedón–lengyel koprodukció

A budapesti premier után július 22-én Gyulán mutatja be a Maladype Színház Pénelopeia című előadását. A Pénelopeia Homérosz Odüsszeia című eposzának, a trójai háborúnak, valamint Ithaka királynéjának, Pénelopénak, az asszonyi hűség megtestesítőjének Margaret Atwood általi sajátos mítoszadaptációja: Pénelopé történetének modernkori visszhangja és tükröződése, drámai szerkezetbe átültetve.

2024. 07. 21. 17:00
A történet főszereplője Varga Gabriella, unokanővérét, Helenét Orbán Nelli, Szolgálólányait Bajkó Edina kelti életre.
A történet főszereplője Varga Gabriella, unokanővérét, Helenét Orbán Nelli, Szolgálólányait Bajkó Edina kelti életre. Fotó: Németh Mónika
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Margaret Atwood 2005-ben írt nagysikerű regényének (fordító: Géher István) sok szálon futó színpadi feldolgozása a Hádész fogságában őrlődő Pénelopé tragikus sorsának meghosszabbítása, a szolgálólányok életét követelő kegyetlen gyilkosság miatt érzett fájdalom és bűntudat kivetülése.

Több mint negyven produkcióval, köztük Margaret Atwood Pénelopeia-feldolgozásával várja az érdeklődőket az idén a Gyulai Várszínház.
Több mint negyven produkcióval, köztük Margaret Atwood Pénelopeia-feldolgozásával várja az érdeklődőket az idén a Gyulai Várszínház (Fotó: MW/Székelyhidi Balázs)

Balázs Zoltán rendezése Odüsszeusz sokat tapasztalt, bátor és találékony feleségének személyes szemszögéből meséli újra az ismert ókori történetet, felerősítve a mítosz női aspektusait.

A rendezői koncepció érzékenyen integrálja az előadás sokrétű szövetébe az Odüsszeusz és a fia, Télemakhosz által felakasztatott tizenkét szolgálólány titkokkal teli történetét és megöletésük erkölcsi vetületeit. A Magyarországon először színpadra álmodott történet főszereplője Varga Gabriella, unokanővérét, Helenét Orbán Nelli, szolgálólányait Bajkó Edina kelti életre.

A Maladype Színház magyar–makedón–lengyel koprodukcióban készülő legújabb bemutatója egy olyan változatos színházi műfajokban kiteljesedő összművészeti produkciót ígér, amely a közönség számára a személyes és a közös felismerésekben is átélhető kaleidoszkópszerű játékélmény lehetőségét adja.

A rendhagyó dramaturgiára épülő rendezői elképzelés a sajátos tartalmi-formai egységek, valamint a kivételes kombinációban megfogalmazódó verbális, akusztikus és vizuális ingerek által teremti meg a színésznők virtuóz jelenlétére épülő előadás egyedi rendszerét. 

Az összművészeti alkotás zenéjét Kovács Adrián zeneszerző jegyzi, akinek nevéhez olyan emblematikus előadások kapcsolódnak, mint a Liliomfi, Kinek az ég alatt már senkije sincsen, A diktátor, A Pendragon-legenda, A nagy Gatsby, a Veszedelmes viszonyok és a Szerelmek városa.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.