A Szentendrei Teátrum nyári kínálata az ezerarcú művészvárosban

Hagyományaihoz híven idén nyáron is változatos és igényes műsort kínál a Szentendrei Teátrum. Színdarabok, táncestek és koncertek között lehet válogatni július 26. és augusztus 24. között a Duna­kanyar egyik legelragadóbb városában, Szentendrén. Az előadások helyszíne a MűvészetMalom, a városháza, a múzeumok udvara, de a Fő tér is szerepet kap.

2024. 07. 20. 6:42
Szentendrei Teátrum
Művészek a Duna-parton. Fotó: Schumy Csaba
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Ferenczy Múzeum falai között fogadta Gergye Krisztián rendező-ko­reográfus, kortárs táncos a sajtó képviselőit, ahol Szabó Noémi kurátorral rövid és személyes hangvételű tárlatvezetést tartott. Ízelítőt adott a Szinesztézia 2.0 című produkciójukból, amelyet augusztus 3-án láthat majd a közönség a városháza udvarán a Szentendrei Teátrum egyik programjaként. Az előadás a képzőművészet és a tánc párhuzamaira fókuszálva performance-etűdök füzéréből áll, kortárs táncesttel reflektál a Ferenczy Múzeumi Centrum festményeire.

Szentendrei Teátrum
Gergye Krisztián előadása a Szentendrei Teátrum nyári fesztiválján. Fotó: Schumy Csaba

A Szentendrei Teátrum nyári programjai

A Dunaparti Művelődési Ház kertjében folytatódott a programok ismertetése különleges limonádék és a Szamos cukrászda fagylaltjai kíséretében. Megismertük a Barokk udvarlás című produk­ciót is, amelyet három éve indítottak el. 

Augusztus 10-én Szentendre belvárosának barokk udvaraiban szól majd a barokk kor udvari és polgári muzsikája. Korhű hangszereken, korabeli játéktechnikával elevenedik meg Európa XVII–XVIII. századi miliője. Idén a barokk zene egyik különleges helyszíne, Anglia kerül a középpontba. Séra Anna és Illés Szabolcs egy részletet is előadott a hangulatos zenéből.

Lőrinczy György, a Szentendrei Teát­rum igazgatója elmondta: egy hónap alatt harminc előadást láthat majd a közönség. A nyitónap programja Mendelssohn Szentivánéji álom című művének táncverziója lesz. Az igazgató külön köszöntötte a jelen lévő művészeket: Csákányi Esztert, Náray Erikát, Szinetár Dórát, Bíró Esztert, Feledi János táncművészt, Faragó András „Topit”, Papadimitriu Athinát, Sajgál Erikát és a végzős színművészeti egyetemista Fülöp Kristófot.

Női sorsokról szól a Csákányi Eszter játszotta monodráma, az Amikor találkoztam Barisnyikovval. Marosán Henriett balettmester szerepében látjuk a művészt. Szinetár Dóra Makranczi Zalánnal játszik Karinthy Ferenc Dunakanyar című művében, Szinetár Miklós rendezésében. A darab segítségével elénk varázsolják a 60-as évek végének Szentendréjét. 

Náray Erika, az Esszencia című darab egyik szereplője a Feledi Project táncszínházi előadásában. Bíró Eszter a Szenes Hanna naplóiból összeállított darab főszereplője, amelyet a Vajda Múzeum udvarán adnak elő. Papadimitriu Athina Müller Péter Szeretet­könyvét dolgozta fel. Faragó András „Topit” a Csak egy kis terápia című vígjátékban láthatjuk majd. 

Az idén 55 éves Szentendrei Teátrum indulására visszautalva a Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős zenés színművész osztálya Cseh Tamás és Bereményi Géza ikonikus lemezét, a Frontátvonulást adja elő, ennek zenei vezetője Fülöp Kristóf.

A színházi produkciók között találjuk a Szigligeti Színház Nagyvárad és a Szentendrei Teátrum koprodukcióját, az Állítsátok meg Arturo Uit! című darabot. 

Az idei év új kezdeményezése a nemzetközi cigány dal napja 2024, amely a sokszínűséget ünnepli cigány és nem cigány művészek részvételével. A részletes program a Szentendrei Teátrum honlapján is megtekinthető.

Szentendrei Teátrum
A Dunakorzóra készült napágyaikat a művészek avatták fel. Fotó: Schumy Csaba 

A turisztikai iroda új, a Dunakorzóra készült napágyait a művészek avatták fel, Papadimitriu Athina Kutik Dezső kíséretében a Szeretetkönyv egyik dalát is elénekelte. 

Az ízléses pihenőszékek kreatív koncepcióját Borbély-Tardy Anna, a Ferenczy Múzeumi Centrum kinevezett ügyvezető igazgatója, a szentendrei turisztikai iroda vezetője ismertette. Szentendre új szlogenjére, az ezerarcú művészvárosra is felhívta a figyelmet, hiszen a Duna-parti település egyszerre lehet lakóhely, turisztikai célpont és a kultúra otthona, és ahol intézményi együttműködéssel új találkozási pontok, új elrugaszkodási helyek jöhetnek létre a város kulturális életének fejlesztéséért.

A sajtóeseményen részt vett Pilis Dániel alpolgármester is, aki elmondta, hogy Szentendre művészvárosként számtalan programot kínál az idelátogatóknak és a városlakóknak egyaránt.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.