Balla Eszter színművésznő vehette át az idei Kaszás Attila-díjat

Ebben az évben Balla Esztert, Ecsedi Erzsébetet és Tóth Ildikót jelölték a Kaszás Attila-díjra. Az elismerést Hankó Balázs kultúráért és innovációért felelős miniszter adta át a győztesnek, Balla Eszternek, augusztus 30-án, a 2024. évi Országos Színházi Évadnyitón a Szegedi Nemzeti Színházban.

Forrás: PKÜ2024. 08. 30. 22:27
Kaszás Attila-díj
A díjátadó pillanatai. Fotó: Petőfi Kulturális Ügynökség, Hartyányi Norbert
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén összesen 33 társulat jelölte egy-egy tagját a Kaszás Attila-díjra, majd a jelöltek maguk közül választották ki egy titkos szavazás során azt a három színművészt, akik továbbjutottak a közönségszavazásra. Ebben az évben Balla Eszterre a 6SZÍN társulatból, Ecsedi Erzsébetre, a celldömölki Soltis Lajos Színház jelöltjére, valamint Tóth Ildikóra, a Radnóti Színház tagjára adhatta le szavazatát a nagyközönség. A legtöbben Balla Eszterre voksoltak, így a Kaszás Attila-díjat idén ő vehette át. 

Kaszás Attila-díj
Balla Eszter átveszi a Kaszás Attila-díjat Hankó Balázs minisztertől (Fotó: Petőfi Kulturális Ügynökség/Hartyányi Norbert)

A színésznő a díj kapcsán elmondta:

„Köszönöm a családomnak, hogy engedik, hogy esténként egy kicsit gyerek legyek, mert nehéz manapság felnőttnek lenni”. A Kultúra.hu-nak adott korábbi interjúban arról beszélt, hogy Kaszás Attilával még a Holdbeli csónakosban játszottak együtt a Nemzeti Színházban, és a halálát követően négy nappal sem maradt el a kitűzött előadás, hanem felvételről beadták a dalait. „Úgy játszottunk, hogy ő már nem volt velük, de közben mégis jelen volt. Életem legkülönlegesebb színházi estéje lett az. Nem is találok rá szavakat, milyen érzés volt egy színpadon duettet énekelni vele, de már nélküle” – elevenítette fel.

Kaszás Attila-díj
Tóth Ildikó, Balla Eszter és Ecsedi Erzsébet színművésznők (Fotó: Petőfi Kulturális Ügynökség/Hartyányi Norbert)

Az elismerést Hankó Balázs kultúráért és innovációért felelős miniszter adta át. „Színjátszás nélkül nincs magyar kultúra, kultúra nélkül pedig a nemzeti identitásunk veszne el” – fogalmazott a díjátadó gálán Hankó Balázs. A kulturális és innovációs miniszter hozzátette: „Kaszás Attila – a színházművészet más kiemelkedő alakjaihoz hasonlóan – nemcsak tehetségével és sokoldalúságával tűnt ki, hanem a közösségépítésben is példamutató szerepet vállalt. A színház különleges hely, az itt szerzett élményeinket egy életen át hordozzuk magunkban, egy-egy emlékezetes előadás generációkat formál.” A tárcavezető szerint a díjat az teszi kivételessé, hogy egyszerre ölt benne testet a kollégák, a szakma és a közönség szeretete.

„A Kaszás Attila-díj a közönség és a szakma elismerését egyaránt tükrözi, ezért már a jelölésre is okkal lehet büszke mindenki. Ha van önbecsülése, tartása, belső kultúrája a szakmának, akkor ez a díj még sokáig működhet” – mondta el a díjátadón Pokorni Zoltán XII. kerületi polgármester, a Kaszás Attila-díj egyik alapítója.

A Hegyvidéki Önkormányzat és a Mozaik Művészegyesület által 2008-ban életre hívott Kaszás Attila-díj összmagyarságban gondolkodik - nyitva áll minden magyar nyelven játszó színművész, illetve színtársulat számára. Eddig öt alkalommal külhoni színművész kapta meg az elismerést. A korábbi esztendőkben Szarvas József, Nemes Levente, Mátray László, Mucsi Zoltán, Bányai Kelemen Barna, Borovics Tamás, Nagy Alfréd, Mészáros Tibor, Schneider Zoltán, Krisztik Csaba, Nagy Csongor Zsolt, Orosz Ákos, Földes Tamás, Rusznák András, Harsányi Attila,valamint Csankó Zoltán vehette át a Kaszás Attiláról elnevezett díjat.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.