Rekordszámú résztvevővel rendezék meg a Jubileumi XV. Kaszás Attila Versmondó Fesztivált

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége a Kárpát-medence magyar diákjai részére, a pandémia miatt két alkalommal online formában rendezte meg a Kaszás Attila versmondófesztivált. Talán sokak hiányérzete is okozta azt, hogy arra idén rekordszámú, azaz 160 alap- és középiskolás jelentkezett. A június 11-i megnyitó ünnepséget a Komáromi Jókai Színház előcsarnokában tartották, majd a versenyzők a zsűritagokkal együtt megkoszorúzták a fiatalon elhunyt kiváló színművész, Kaszás Attila szobrát – számolt be róla a Ma7.sk felvidéki magyar hírportál.

Forrás: Ma7.sk2022. 06. 11. 12:47
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ünnepi nyitányon előbb Vörös Mária, az SZMPSZ országos alelnöke üdvözölte a jelenlevőket, többek között a zsűritagokat és Keszegh Béla polgármestert. Örömmel nyugtázta: az idén rekordszámú versmondó érkezett Komáromba a Kárpát-medence több szegletéből.

Egyebek mellett elhangzott: a felvidéki származású, jeles aktor emlékének szentelt versmondófesztivál célja ráirányítani a figyelmet az ifjú hazai tálentumokra.

A Ma7.sk felvidéki magyar hírportál azt is megtudta, hogy az idei megmérettetést három kategóriában hirdették meg: az I. kategóriában az alapiskolák 1-4., a II. kategóriában ezen intézmények felsőtagozatosai, valamint a nyolcosztályos gimnáziumok 1-4. osztályos, a III. kategóriában pedig a középiskolák 1-4. osztályos diákjai csillogtathatják meg a versmondó tehetségüket.

Azután Fekete Irén szólt arról, hogy a volt gimnáziumi diáktársa, Kaszás Attila emlékét Komáromban és Zsigárdon sokan sokféleképpen őrzik. Majd a közös diákéveiket idézte, amikor a többiekkel együtt csodálta nemcsak az előadói, hanem a zenei képességeit is – tette hozzá a lap.

El kell árulnom, hogy nemcsak mi, az osztálytársak, akik ma is jelen vagyunk, voltunk a rajongói, hanem a tanárai is… Mindnyájan, az osztályfőnökünkkel, Virág tanárnővel együtt tudtuk, hogy sokra viszi, hiszen tehetsége nyilvánvaló volt. És megcsinálta…, ünnepelt, népszerű színészévé vált a magyar kultúrának

– fogalmazott.

Sajnálattal tette hozzá: 

mindössze 47 esztendő jutott neki a földi világban, holdbéli csónakosként idejekorán elhajózott, de öröksége, tehetsége, ifjúsága itt maradt. Ezt az örökséget a mai ifjak viszik tovább saját tehetségük képében, akik közé tartoznak fesztiválunk mai szereplői is – ti, kedves diákok! 

Végül derűs, boldog, emlékezetes napot kívánt mindenkinek.

Mivel a korábbi években Kaszás Attila édesanyja, özv. Kaszás Jánosné, szül. Morvay Margit pedagógus-karnagy-kórusalapító volt a fesztivál fővédnöke, ezt a tisztet „Gingi néni“ idén januárban bekövetkezett halála után a lánya, Csibáné Kaszás Júlia orgonaművész vállalta, akinek Margit nap alkalmából virágcsokrot nyújtottak át a megnyitón – írta a Ma7.sk.

A versenykiírás szerint a fesztiválra benevezett tanulók mindhárom kategóriában két-két művet adnak elő: kötelező versként Petőfi Sándor egyik versét, valamint egy szabadon választott költeményt.

A zsűri tagjai is elhelyezték az emlékezés virágait a Kaszás-szobornál (Fotó: Ma7/Nagy-Miskó Ildikó)

A kategóriánként más-más helyszínen, így a Jókai Mór és az Eötvös Utcai Alapiskolában, valamint a Felvidéki Magyar Pedagógusok Házában a délelőtt folyamán lebonyolítandó elődöntőben mindkét művet elmondják. A versenyzők teljesítményét a szakmai zsűri értékeli, és arany, ezüst vagy bronz minősítősávba sorolja.

Ma7.sk cikke kiemelte, hogy a 16 ítész között hazai és magyarországi színházak művészei és drámapedagógusok, köztük Kaszás Attila egykori pályatársai is helyet foglalnak. 

Név szerint: Bánfalvi Eszter, Bardóczy Attila, Dolmány Mária, Ficza István, Funtek Frigyes, Hirschberger Szilvia, Holocsy Krisztina, Kocsis Judit, Kolnai Kovács Gergely, Lajos András, Magyar Bálint, Pápai Erika, Quintus Konrád, Szabó Viktor, Szvrcsek Anita és Tóth Zsuzsanna.

Az aranysávos minősítést kapott versmondók mindhárom kategóriából bekerülnek a Danubius Szálló és rendezvényközpont nagytermében 14.30-kor kezdődő döntőbe, ahol az előválogatón a zsűri által jobbnak ítélt verset ismét előadják. Az egyesített zsűri az ottani teljesítményük alapján, illetve az egyénre szabott értékelés után dönt a fődíj és a különdíjak odaítéléséről – hangsúlyozta a lap.

A fődíj a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége és a Kaszás Attila Közhasznú Alapítvány által alapított emlékplakett, a Kaszás Attila-díj.

A győztes felkészítője átveheti a Jókai Tibor Emlékdíjat, és több különdíj is gazdára talál. Minden versenyző emléklapot és könyvjutalmat kap az eredményhirdetéssel egybekötött díjkiosztó ünnepségen, amely a tervek szerint 18 óráig véget ér a Danubiusban. Az idei fesztivált az említetteken kívül a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága, a Kisebbségi Kulturális Alap, Komárom Városa és a Jókai Színház is támogatta.

Az eredeti cikk ITT olvasható.

Borítókép: Koszorúkkal és virágokkal rótták le kegyeletüket a jelenlevők (Fotó: Ma7/Nagy-Miskó Ildikó)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.