„Bárki azt ír, amit akar” – Sérti-e az alkotói szabadságot a gyermekvédelmi törvény?

Javában zajlik az 52. Tokaji Írótábor, amelynek kiemelt témája idén a szabadság és az autonómia. A Kárpát-medencei írók egyik legnagyobb irodalmi találkozóján a kerekasztal-beszélgetések mellett felolvasóesteket, koncerteket és borkóstolót is tartanak. Ma délelőtt L. Simon László, a Tokaji Írótábor Egyesület elnöke a szépirodalmi könyvkiadásról beszélgetett a gyermekvédelmi törvény tükrében Erős Kingával, Mészáros Sándorral, Bán Jánossal és Szabó Tibor Benjáminnal a Rákóczi Pince és Udvarház teraszán.

2024. 08. 13. 18:28
Tokaji
Az 52. Tokaji Írótábor rendezvényeit a Rákóczi Pincében tartják. Fotó: Facebook/Mogyoróssy Márton / Miniszterelnöki Kabinetiroda
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

L. Simon László kérésünkre összefoglalta a beszélgetés esszenciáját. – Az 52. Tokaji Írótábor címe és kiemelt témája a szabadság és az autonómia – hangsúlyozta L. Simon László. – A szabadságot természetesen abban az értelemben tárgyaljuk, hogy az írók, művészek alkotói szabadsága milyen helyzetben van jelenleg. Esetlegesen mi az, ami az alkotói szabadságot – amelynek kereteit még az alaptörvény is meghatározza – éri-e bármilyen kihívás. Ezért volt az egyik legfontosabb témafelvetés a gyermekvédelmi törvény, hiszen az e körül kialakult polémiák egy része úgy próbálja beállítani ezt a törvényt, mintha ez az alkotói szabadságot sértené. Itt arra gondolnak, amikor a könyvesboltokban lefóliázva, külön kell tartani azokat a könyveket, amelyek a szexualitást öncélúan ábrázolják. 

Tokaji
Fotó: Tokaji Írótábor

A gyermekvédelmi törvényről az 52. Tokaji Írótáborban

Különböző nézőpontú és a témához sokoldalúan közelítő beszélgetőtársakat hívtunk meg, akik közt van olyan, aki már többször is nyilvánosan kifejtette, hogy markánsan ellenzi a gyermekvédelmi törvényt. Ütköztettük az álláspontokat – mondta.

L. Simon László úgy érzi, hogy a másfél órás beszélgetés alatt abban meg tudtak egyezni, hogy a világunkat egy erőszakos „túlszexualizálás” jellemzi, amely kontrollálatlanul ömleszti a hetero- és homoszexuális tartalmakat az emberekre, köztük a gyerekekre is. Felmérések bizonyítják, hogy a mai tizenévesek ellenőrizetlenül fogyasztanak pornográf tartalmakat. Az elnök hangsúlyozta, hogy abban megegyeztek, hogy ez nem jó, de abban vita volt köztük, hogy ezt képes-e egy jogszabály kezelni vagy sem.

Bán János és Erős Kinga szerint szükség van a jogszabályra, még akkor is, ha az nem tökéletes. Szabó Tibor Benjámin szerint azonban nincs erre szükség, mert ezt a problémát törvény nem tudja jól szabályozni. Abban konszenzus volt a beszélgetőtársak között, hogy a „túlszexualitás” inkább a vizuális tartalmakban jelenik meg és jelent veszélyt, mint a könyvekben. 

Mindenki egyetértett abban, hogy a könyvesboltok kontrollja kontraproduktív, de a vizuális tartalmak, filmek és az internetes megjelenések esetében szükség van rá: mind a filmek korhatári besorolásánál, mind az internethasználatot érintő technikai szűrőlehetőségek alkalmazása esetén. 

Abban nem volt összhang, hogy a gyermekvédelmi törvény alkalmazása a könyvesboltokban sérti-e az alkotói szabadságot. 

– Én azzal értek egyet, amit Bán János mondott: nem sérti azt. A törvény szigorú rendelkezései mellett is bárki azt ír, amit akar, alkotói szabadság van, bármi megjelenhet Magyarországon

– mondta határozottan L. Simon László, majd hozzátette: – Ezzel szemben Szabó Tibor Benjámin azt mondta, hogy igaz, de van egyfajta öncenzúra, a könyvkiadók nem jelentetnek meg ilyen tartalmat, és a fordítási irodalomban az LMBTQ-tartalmak szinte be sem jutnak Magyarországra, mert nincs kiadó, aki kiadná. A jogszabály-módosítás miatt ez piacilag is visszaszorul. 

– Azt gondolom tehát, hogy a gyermekvédelmi törvény az alkotói szabadságot nem sérti. Abban is megegyeztünk, hogy nincs konszenzus a normalitás határában, ezért a szexualitás maradjon magánügy

 – foglalta össze a Tokaji Írótábor Egyesület elnöke. 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.