Bulifilmektől a budapesti prostitúcióig – Elhunyt Dobray György filmrendező

Dobray György olyan kultikus filmek rendezője volt, mint a Vérszerződés, a Szerelem első vérig, és annak folytatásai. A szocializmus utolsó éveiben készített dokumentumfilmjei a budapesti prostituáltakról valósággal sokkolta a közvéleményt. Munkásságáért 2010-ben Balázs Béla-díjjal tüntették ki. Nyolcvankét éves volt.

2024. 08. 31. 12:39
Dobray György
Dobray György a Szerelem első vérig című tinifilmjével aratott először órási közönségsikert. Forrás: NFI
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Augusztus 28-án, hosszan tartó betegeskedés után, nyolcvankét éves korában meghalt Dobray György. A Balázs Béla-díjas filmrendező, író 1942. március 8-án született, Budapesten. A gimnázium elvégzése után, 1961-ben vették föl a Színház- és Filmművészeti Főiskola operatőr főtanszakára, ahol 1965-ben szerzett diplomát. Pályáját olyan dokumentumfilmek készítésével kezdte, mint a Munkashow, amellyel 1971-ben elnyerte a Miskolci dokumentumfilm-fesztivál nagydíját. Ezután külsősként rengeteg irodalmi és dokumentumfilmet rendezett a Magyar Televíziónak, mielőtt 1979-ben elkészíthette Az áldozat című első nagyjátékfilmjét.

Dobray György
Elhunyt Dobray György filmrendező. Fotó: NFI

Az 1980-as évekből több filmes siker fűződik a nevéhez, így a Vérszerződés és a Szerelem első vérig című film, amelyet rövidesen követett a Szerelem második vérig. A magyar Házibulinak is nevezett utóbbi két alkotás egy generáció meghatározó filmélménye lett – a hazai színházi világ legjava mellett amatőr színészek (Szilágyi Mariann, Beri Ary) játszották benne a főszerepeket.

A Szerelem első vérig azért is tűnik ki a 80-as évek magyar filmgyártásából, mert fontos polgári értékeket közvetít, melyeket a kommunisták szerettek volna minél jobban relativizálni. Bemutatja hogy a kamasz fiú akkor válik férfivá, ha küzd, miközben nagy hangsúlyt helyez a női félre is.

írtuk korábban az első részről a digitális felújítása kapcsán. Dobray György, Horváth Péter és Dés László amatőr főszereplőkkel forgatott kultfilmjét több mint egymillió néző látta a nyolcvanas évek közepén. A sorozat a kilencvenes években kerekedett trilógiává, de a Szerelem utolsó vérig már nem tudta megismételni a korábbi sikereket.

Filmek a prostitúcióról

A K – Film a prostituáltakról (Rákóczi tér) és a K2 – Film a prostituáltakról (éjszakai lányok) című dokumentumfilmjei, amelyek a hazai prostitúció látleletét adták, 1988-ban és 1989-ben nagy visszhangot váltottak ki. A K és a K2 történetét Dobray György könyvben is megírta, mindkét kötet eladási rekordokat döntött.

Az 1991-es Szerelmes szívek című játékfilmjében Szandi, az énekesnő játszotta a főszerepet. A 2005-ben készült Gólyamese című dokumentumfilmje, amely egy örökbefogadás történetét dolgozza fel, több fesztiválon szerepelt, és elnyerte a 37. Magyar Filmszemle legjobb dokumentumfilm-rendezés díját. 

2010-ben munkásságát Balázs Béla-díjjal ismerték el. Legutóbbi alkotása a 2018-ban megjelent Ketten című dokumentumfilm.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.