Az öt legjobb Robin Williams-film – Good Will Hunting + videó

Kultikus ifjúsági mozi a tehetségről és a barátságról.

2024. 09. 06. 20:02
Forrás: UIP-Duna Film
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Robin Williams filmjeit bemutató sorozatunk toplistáján az ötödik helyezett egy kevésbé ismert mozi, a Sötétkamra (One Hour Photo) lett. Az előkelő negyedik pozíciót egy igazi családi komédia, a Mrs. Doubtfire szerezte meg, a dobogó harmadik fokára egy nagy klasszikus, a Holt költők társasága (Dead Poets Society) lépett fel, az ezüstérmes alkotás ismét egy ikonikus mozi, a Jó reggelt, Vietnam! (Good Morning, Vietnam) lett. Ezen héten már győztest hirdetünk, sorozatunkat a Good Will Hunting című alkotás nyerte meg. 

1. Good Will Hunting (1997)

A filmet  Gus Van Sant rendezte és a forgatókönyvet Matt Damon és Ben Affleck írta. Matt Damon és Ben Affleck akkor még fiatal színészek voltak Hollywoodban. A forgatókönyvet eredetileg Damon egy egyetemi projektjéből fejlesztették tovább, és végül megírták a teljes történetet, amely meghozta számukra a világhírt.Robin Williams alakításáért megkapta a legjobb férfi mellékszereplő Oscar-díját, míg Matt Damon és Ben Affleck a legjobb eredeti forgatókönyv kategóriában nyertek Oscart. A film forgatókönyvét több stúdió is el akarta készíteni, de volt, amelyik megpróbálta megváltoztatni a történetet. Volt egy olyan javaslat is, hogy a sztori ne Will terápiájáról és érzelmi fejlődéséről szóljon, hanem egy akcióközpontú thrillert csináljanak belőle, amelyben Will a CIA ügynöke lesz. Damon és Affleck végül kitartottak eredeti elképzelésük mellett és milyen jól döntöttek, egy igazi klasszikus mozi született. 

Fotó:  UIP-Duna Film

Kicsit talán meglepő, hogy Robin Williams filmjeit bemutató sorozatunk győztese egy olyan mozi lett, amiben Williams nem játszik főszerepet. Azonban zseniális alakítást nyújt. Robin Williams meg is kapta érte élete egyetlen Oscar-díját Sean Maguire alakításáért. Ez a díj emlékezetes maradt, mivel Williams egyik legjobban megformált karaktere volt, akinek személyes tragédiái és bölcsességei különösen megindítóak voltak a nézők számára. A film viszonylag alacsony költségvetéssel, körülbelül tízmillió dollárból készült, de világszerte hatalmas sikert aratott, több mint 225 millió dolláros bevételt hozva.

A történet

A film középpontjában Will Hunting (Matt Damon) áll, egy fiatal, rendkívül tehetséges matematikai zseni, aki azonban takarítóként dolgozik egy egyetemen. Will még csak húszéves, de már kilóg a kemény dél-bostoni munkásnegyed környezetéből. Barátaihoz hasonlóan gürcöl, amikor éppen nem a helyi bárban lóg.

Fotó:  UIP-Duna Film

Amikor egy bonyolult matematikai feladványt megold, amelyet az egyik professzor hagyott a táblán, felfedezik a tehetségét. Will azonban érzelmileg sérült, és gyakran keveredik bajba. A professzor, Gerald Lambeau (Stellan Skarsgård) segít neki, hogy elkerülje a börtönt, de cserébe pszichológiai terápiára kell járnia. A terápia során Sean Maguire (Robin Williams), egy pszichológus, akinek saját tragédiái vannak, segít Willnek, hogy szembenézzen múltjával, és kiaknázhassa képességeit, miközben megbirkózik az érzelmi problémáival. A film egy klasszikus fejlődéstörténet, rendkívül népszerű és kritikailag is elismert. A karakterek közti kapcsolat, különösen Will és barátja Chukie (Ben Affleck) dinamikája teszi emlékezetessé az alkotást, Robin Williams szenzációs játéka mellett.

A szereplők

Will Hunting (Matt Damon) - A film főszereplője, egy rendkívül intelligens, de érzelmileg sérült fiatalember. Will egy bostoni egyetemen dolgozik takarítóként, de rejtett matematikai zseni. Korábbi traumái miatt nem képes kapcsolatokat kialakítani, és gyakran keveredik bajba. A történet során a terápiás folyamat segít neki abban, hogy szembenézzen múltjával és felfedezze a saját lehetőségeit.

Sean Maguire (Robin Williams) - Will pszichológusa, aki maga is számos fájdalmas élményen ment keresztül, többek között felesége halála miatt. Sean segít Willnek, hogy feldolgozza az érzelmi nehézségeit, és rávezeti őt arra, hogy elfogadja saját értékét és lehetőségeit.

Fotó:  UIP-Duna Film

Chuckie Sullivan (Ben Affleck) - Will legjobb barátja, aki az egyszerűbb életet választotta, de őszintén szeretné, ha Will kiaknázza a tehetségét. Chuckie lojális barát, és egy ponton kijelenti, hogy boldog lenne, ha Will egy nap eltűnne, mert akkor tudná, hogy elhagyta a nehéz életét egy jobb jövőért.

Skylar (Minnie Driver) - Will barátnője, aki a Harvardon tanul. Skylar szeretetteljes és támogató, de a kapcsolatuk megromlik, amikor Will nem tudja feldolgozni az érzelmi kötődést, amit irányába érez, és emiatt eltaszítja őt.

Gerald Lambeau professzor (Stellan Skarsgård) - Egy neves matematikaprofesszor, aki felismeri Will különleges tehetségét, miután a fiatal férfi megold egy bonyolult matematikai feladatot az egyetemen. Lambeau próbálja irányítani Will sorsát és segíteni neki, hogy matematikai zseni legyen, de nem érti meg Will érzelmi problémáit.

Morgan O'Mally (Casey Affleck) - Will egyik közeli barátja és Chuckie csapatának tagja, aki ugyanazt az egyszerű életet éli, mint a többiek, de hűséges Willhez.

Érdekességek

Robin Williams, aki Sean Maguire karakterét alakította, híres volt az improvizációiról. Az egyik legismertebb jelenetben, amikor Sean Willnek mesél a feleségéről és arról, hogy mennyire viccesen horkolt, ez a rész teljesen improvizált volt. A jelenet végén Matt Damon nevetése teljesen őszinte, mert nem számított erre az improvizációra. Ez a pillanat annyira hiteles volt, hogy benne hagyták a filmben. A filmben látható szoros barátság Will és Chuckie között a valóságban is fennáll Matt Damon és Ben Affleck között, akik gyerekkoruk óta jó barátok. A film sikere megerősítette kettejük közötti erős kapcsolatot a szakmában is. 

Fotó:  UIP-Duna Film

A film egyik legfontosabb eleme a terápia, amit Will kap. Sean Maguire terápiás módszerei és szavai különösen fontosak, és a „nem a te hibád” (It's not your fault) jelenet különösen megrendítő és emlékezetes lett. Ez a jelenet sokak számára segített megérteni a traumafeldolgozás fontosságát.

Összegzés

A Good Will Hunting egy mélyen érzelmes és inspiráló történet, amely egy fiatal zseni önfelfedezéséről és önelfogadásáról szól. Matt Damon lenyűgöző alakítása mellett Robin Williams kiemelkedő pszichológus karaktere adja a film szívét, amely rávilágít arra, hogy mindannyian küzdünk saját múltunk árnyaival. 

A barátság, a szerelem és az önismeret kérdései mellett a film azt üzeni, hogy bármekkora tehetséggel is születünk, az igazi fejlődés akkor kezdődik, amikor szembe nézünk a saját démonainkkal. Megható, elgondolkodtató és felemelő film, amit mindenképpen érdemes megnézni, főként a fiatalok számára lehet Will története követendő példa.

Idővonal: A Good Will Hunting című filmet 1997-ben mutatták be, abban az évben, amikor megkezdődött Bill Clinton amerikai elnök második ciklusa, átadták az első Balassi Bálint-emlékkardot – Bálint napján – a budai Gellért szállóban. Az európai irodalmi díjat az első alkalommal Tóth Bálint költő vette át, az ortodox húsvét ünnepén kihirdették Teoctist bukaresti pátriárka – illetve a Szent Szinódus – döntését, miszerint az eddigi gyulai helynökséget püspöki rangra emeli, a Mir űrállomásnak ütközött egy orosz Progress típusú teherűrhajó. Az űrállomás egyik modulja jelentősen megrongálódott, az energiatermelés drasztikusan lecsökkent, de az űrhajósok biztonságban megúszták a balesetet, Diana walesi hercegné halálos autóbalesetet szenvedett Párizsban, és II. János Pál pápa boldoggá avatta Apor Vilmost, a szovjet katonák által 1945-ben meggyilkolt vértanú püspököt. (Wikipédia)

A jövő héten folytatjuk izgalmas utazásunkat a filmek világában.

Borítókép: Sean Maguire (Robin Williams) és Will Hunting (Matt Damon) a film egyik jelenetében (Fotó: UIP-Duna)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.