Pusztulnak a világ közösségei, de a Kárpát-medence helyzete különleges, eredményt hirdettek a Csoóri Sándor- programban

Hankó Balázs kultúráért és innovációért felelős miniszter a Hagyományok Házában tartott sajtótájékoztatón jelentette be, hogy 1776 nyertese van idén a Csoóri Sándor-programnak, amelyre a Kulturális és Innovációs Minisztérium 2,5 milliárd forintot biztosított. A pályázati eredmények már elérhetők az NKTK felületén.

2024. 09. 21. 6:45
Csoóri Sándor-program
Hankó Balázs kultúráért és innovációért felelős miniszter és a zenészek. Fotó: KIM/Cser Dániel
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

2017-ben hozta létre a kormány a Csoóri Sándor-programot, amely az utóbbi évtized egyik legjelentősebb, legstabilabb támogatási formája a népi kultúra területén. A program célja a hazai magyar és nemzetiségi, valamint a határon túli magyar néptánc-, népzenei együttesek és népdalkörök, tárgyalkotó népművészeti alkotóközösségek tudásátadásának elősegítése, szakmai munkájának fejlesztése, a közösségek megerősítése, mindezzel a magyar értékek, hagyományok megőrzése. Az idei pályázati felhívásra összesen 2101 pályázat érkezett. 

 Csoóri Sándor-program
A Csoóri Sándor-program sajtótájékoztatóján az Ördöngös zenekar. Fotó: KIM/Cser Dániel   

A Csoóri Sándor-program szerepe

A sajtótájékoztató  az Ördöngös zenekar előadásával kezdődött. Hankó Balázs beszédében kiemelte, hogy a zenekar idevarázsolta a terembe mindazt, amiről a Csoóri Sándor-program szól. 

A népzenénk, a néptáncunk úgy dobbantja meg a szívünket, mint ahogyan a Csoóri Sándor-program a magyar hagyományaink erejét és szívhez szóló üzenetét közvetíti. Ez a Kárpát-medencei közös szívdobbanás. Ezt visszük el a program segítségével évről évre mindenhová, hogy minél több emberhez jusson el a csodálatos magyar kultúra, amely együvé forraszt bennünket

–  hangsúlyozta. A kultúráért és innovációért felelős miniszter kiemelte: az 1176 támogatásból több mint 600 külhoni területekre jut el, hogy ott is tovább erősödjön a magyar identitás. A nyertesek fő kategóriáiban több mint 700 néptáncegyüttes, 300-nál több táncház és 250 egyéb népzenei program kapott támogatást. Hankó Balázs lapunknak elmondta, hogy azokat a pályázatokat támogatták, amelyek a nemzeti hagyományainkat viszik tovább. Örömtelinek tartja, hogy olyan pályázatok érkeztek, amelyek segítségével közösségeket tudnak építeni. 

Both Miklós, a Hagyományok Háza főigazgatója hangsúlyozta, hogy a Csoóri Sándor-program által létrejövő vagy gyarapodó közösségek nemcsak a hagyományőrzésben, de a mindennapokban is támogatják egymást, így valódi, élő közösségek jönnek létre. A Hagyományok Háza szerepe ebben a rendszerben az, hogy próbálja összefogni a programban részt vevő országokat, civil, valamint régiós és megyei szintű egyesületeket, és igyekszik őket tudásmegosztással támogatni.

Az elnyert forrásokat jövő év június 30-ig lehet felhasználni. 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.