Újabb sztárvendég A Zongora sorozaton

Piotr Anderszewski estjével folytatódik szeptember 12-én A Zongora – Jakobi Koncertek hangversenysorozat a Müpában, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. A koncerten Bach B-dúr partitája, Brahms intermezzói mellett Beethoven és Bartók bagatelljei hangzanak el. A korábbi tervekkel ellentétben a világhírű zongoraművész Bach és Brahms műveit is műsorra tűzi. 

2024. 09. 11. 9:00
Piotr Anderszewski Fotó: Simonfowle Warner
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Piotr Anderszewskit generációjának egyik vezető zongoraművészeként tartják számon. Varsói születésű, de magyar gyökerekkel rendelkezik, játékára egyaránt igaz az elmélyültség, az igényesség és a kísérletező kedv. 1991-ben londoni debütálása indította el a világhírnév felé. 

Fotó: Anderszewski.net

„Mélyen megindító élmény… a közönség megbabonázva hallgatta”, írta a The Independent kritikusa. 

Azóta Anderszewski rendszeresen koncertezik a leghíresebb hangversenytermekben: Royal Festival Hall, Queen Elizabeth Hall (London), Wiener Konzerthaus, Carnegie Hall (New York), Suntory Hall (Tokió), valamint a legkiválóbb zenekarokkal és karmesterekkel: Berlini és Londoni Filharmonikusok, Royal Concertgebouw, Bostoni és Chicagói Szimfonikus Zenekar, Claudio Abbado, John Eliot Gardiner, Bernard Haitink, Charles Dutoit. Első szólólemeze (Bach, Beethoven) 1996-ban elnyerte a Lengyel Kritikusok Díját, és egy teljes Bach-sorozatot eredményezett a Harmonia Mundi gondozásában. 2001-ben a Virgin Classics kiadásában Beethoven Diabelli-variációiból készített felvételt, mely több francia díjat nyert el, a kritikusok lelkesen méltatták: 

a legmagasabb szintű zongorajáték

 – írta a The Guardian. Bruno Monsaingeon filmrendező dokumentumfilmet készített róla: Piotr Anderszewski plays the Diabelli Variations (Piotr Anderszewski Diabelli-variációkat játszik). A felvétel Anderszewskinek e legendás Beethoven-műhöz fűződő különleges viszonyát járja körbe. 

Zenekari koncertjei eredményeképp elnyerte a Királyi Filharmóniai Társaság (Royal Philharmonic Society) díját, amelyet a legjobb hangszeres előadónak ítélnek oda. Olyan jelentős elődökhöz csatlakozott ezzel a díjjal, mint Murray Perahia, Itzhak Perlman és Schiff András. 2002-ben Szymanowski Díjjal tüntették ki, a zeneszerző műveinek előadásáért. 

A zongorasorozat 2025-ben Bogányi Gergely , Grigorij Szokolov és Balázs János zongoraestjeivel folytatódik a Müpában, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.