Kíváncsi rá, milyenek voltak a biedermeier korszak mindennapjai?

Több mint háromszáz műtárgyat – köztük magyar és osztrák festményeket, grafikákat, bútorokat, viseleteket és egyéb használati tárgyakat – felsorakoztatva tárja a közönség elé a XIX. század első évtizedeinek mindennapjait a Magyar Nemzeti Galéria Biedermeier mindennapok – Művészet és polgárosodás a XIX. századi Magyarországon (1815–1867) című időszaki kiállítása.

2024. 10. 28. 20:39
biedermeier
Biedermeier mindennapok – Művészet és polgárosodás a XIX. századi Magyarországon (1815-1867) című kiállításon több mint háromszáz műtárgyat láthatunk Fotó: MTI/Hegedüs Róbert
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Koncz Zsófia, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára a kiállítás megnyitóján emlékeztetett arra, hogy a XIX. század számos változást hozott a társadalomban, a gazdaságban, a tudományban, a kultúrában, a politikában. Középpontba került az édesanyák, a szülők, a házastársak, a gyermekek, a testvérek, illetve a nagyszülők szerepe.

biedermeier
A biedermeier korszak mindennapjait mutatja be a Nemzeti Galéria új kiállítása, amelyet Koncz Zsófia családokért felelős államtitkár nyitott meg. Fotó: MTI/Hegedüs Róbert

A biedermeier korszak legfontosabb alapértékeiről szól a Nemzeti Galéria új tárlata

Hangsúlyozta, hogy a KIM és a családügyi államtitkárság ezért is kezeli kiemelt helyen ezt a kiállítást, amely nagyon jól illeszkedik a magyar kormány családbarát szemléletéhez.

Azt gondoljuk, hogy nemzetünk legfontosabb alapja a család, és nagyon jó, hogy a jelentőségét most egy komplex, egész korszakot felölelő kiállítás is bemutatja

– fogalmazott az államtitkár.

Vigh Annamária, a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria főigazgató-helyettese a megnyitót megelőző sajtóbejáráson kiemelte: a Műcsarnok 1938-as festménykiállítása óta nem nyílt olyan tárlat, amely a biedermeier stílusirányzatot és a korszakra jellemző kultúrát komplexen mutatná be. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a tárlat a biedermeier korszak legfontosabb alapértékeiről, a családról, az otthonról, a gyermek és a nő közötti kapcsolatról, a házasság és a szerelem meghatározó szerepéről szól.

Ahhoz, hogy a tárlat létrejöhessen, számos magyar és külföldi partnerintézmény, köztük a Magyar Nemzeti Múzeum, az Iparművészeti Múzeum, a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Budapesti Történeti Múzeum Kiscelli Múzeuma, valamint a bécsi Belvedere Múzeum és a Bécs Múzeum (Wien Museum) együttműködésére volt szükség.

Kiemelte, hogy 

a kiállítás nyitóhetében a huszonhat éven aluli magyar látogatókat kedvezményes jeggyel várja a Nemzeti Galéria, a családoknak pedig gyerekeknek szóló tárlatvezetést ajánlanak.

Prágai Adrienn, a kiállítás kurátora a sajtóbejáráson felidézte, hogy amikor elkezdte összegyűjteni a tárlat anyagát, fontos szempontként jelent meg előtte az, hogy olyan gyűjteményt hozzon létre, amelyet megtekintve a látogatók felismerhetik önmagukat, amelyhez saját élettapasztalataikkal is kapcsolódni tudnak. Éppen ezért a tárlat – a korszak művészeti emlékanyagából kiindulva – az emberi életút főbb szakaszaiban és helyzeteiben tárja a látogatók elé az élet minden területén megjelenő biedermeier korszellemet.

A születéstől a halálig vezető tematikai egységekből kibontakoznak a tipikusan ebben az időszakban nagy súllyal megjelenő témák, toposzok és műfajok

– fejtette ki a kurátor, hozzátéve, hogy a bemutatott alkotásokon keresztül emellett a reformkortól a kiegyezésig tartó korszak jelentős változásokat hozó történelmi kontextusai is kirajzolódnak.

biedermeier
A Biedermeier mindennapok – Művészet és polgárosodás a XIX. századi Magyarországon (1815–1867) című kiállítás egy részlete. Fotó: MTI/Hegedüs Róbert

Az összművészeti szemlélettel megrendezett kiállítás a hazai biedermeier festészet ikonikus ábrázolásai mellett a korabeli bécsi művészeti élet legnagyobb mestereinek alkotásaival is megismerteti a közönséget. A legjelentősebb magyar alkotók – Borsos József és Barabás Miklós – mellett Friedrich von Amerling, Ferdinand Georg Waldmüller, Josef Danhauser és más jelentős osztrák festők alkotásai jelennek meg a kiállításon, amelyet nagyszabású restaurálási program előzött meg. Ennek köszönhetően a jól ismert művek mellett eddig nem látott képek is helyet kaptak.

A tizenegy szekcióból álló tárlat az emberi élet egyes korszakain, a születéstől kezdve a gyermek- és ifjúkoron át az egyén társas viszonyain, azaz a szerelmen, a házasságon, a családon keresztül a társadalmi szintű kontextusokat, köztük a művészi hivatást, a korabeli szórakozási formákat, a természethez való szoros kötődést is bemutatva egészen a halál művészi ábrázolásáig vezeti a látogatót.

A halál témája a korszakban gyakori gyermekhalálozások miatt érzett személyes fájdalomként, valamint a szabadságharc leverése után érzett nemzeti gyászként is megjelenik a gyűjteményben.

A tárlat február 9-ig tekinthető meg a Magyar Nemzeti Galériában.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.