A vér, a kés és a családi kötelékek játszanak szerepet a szerelemben

Tegnap tartották a József Attila Színház legújabb produkciójának premierjét. Federico García Lorca klasszikus műve, a Flamenco – Vérnász egy izgalmas és drámai történetbe vezeti el a nézőket, ahol a flamenco életérzése – sors, dinamika, drámaiság – összefonódik a mozgás és a gesztusok nyelvével. A színház világának új megközelítése, mely Salvador Dalí és Luis Buñuel barátja, Lorca nyomdokain halad, egyedi élményt nyújt.

2024. 10. 05. 16:00
Flamenco
Federico García Lorca művének premierjét láthatta a közönség pénteken. Fotó: József Attila Színház
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 A darab középpontjában egy anya áll, akit Molnár Zsuzsanna jelenít meg. Már csak egy fia ( Fekete Gábor) maradt, és a titokzatos lány ( Kónya Merlin Renáta), akiről alig tudni valamit. 

Flamenco
A cselekmény izgalma mellett a flamenco keltette életérzés miatt is vonzó a darab (Fotó: József Attila Színház)

A Flamenco-Vérnász

 

A házasságra készülő fiú egy baljós esküvő küszöbén áll, amelyet a bosszú és a vér árnyékol be. Az események során a múlt titkai és népi babonák is felsejlenek, miközben a vér, mint a legfontosabb kötelék és a kés, mint a bosszú eszköze, minden döntést befolyásolnak.

A darabban csupán egyetlen szereplő visel nevet: Leonardo (Lukács Dániel). További szereplők: Fehér Anna, aki az Anyós/Hold szerepében tűnik fel, Pikali Gerda, aki Halálként és cselédasszonyként jelenik meg, Nemcsák Károly a menyasszony apját formálja meg, Szabó Emília a szomszédasszonyt alakítja, Kucskár Kamilla egy fiatal lány szerepében látható, a  három favágóban és a vőfélyekben Zöld Csabát, Horváth Sebestyén Sándort, Blazsovszky Ákost ismerhetjük fel.

Ez a mese száz percben az andalúz szerelemről szól, ahol a vér, a kés és a családi kötelékek kiemelkedő szerepet játszanak – nyilatkozta a rendező, Hargitai Iván.

 A nézők előtt bontakozik ki a vidéki esküvő képe, ahol a vendégek már várakoznak, és mindenki tudja, hogy a házasság mögött mély, régi sérelmek húzódnak meg. 

Különböző kérdések foglalkoztatják a szereplőket: Mit akar a titokzatos lány? Mennyit áldozhat fel valaki a családért és a szerelemért? Megváltozhat-e az ember, vagy a róla kialakult kép későbbi sorsát is determinálja? Ezek a dilemmák örökérvényűen tükrözik a társadalmi és emberi ellentéteket. 

A József Attila Színház színpadán Illyés Gyula fordításában életre kelő Lorca-mű nemcsak a klasszikus színház iránti tiszteletet fejezi ki, hanem új perspektívát is kínál a nézőknek; a cselekmény izgalma mellett a flamenco tánc és zene által keltett életérzés miatt is vonzó. 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.