Kínai kulturális csodák az Art Market Budapesten

2024. október 16-án ünnepélyes megnyitóval vette kezdetét Kelet-Közép-Európa legnagyobb művészeti vására, az Art Market Budapest, amely nagy érdeklődést váltott ki a nemzetközi művészeti világban.

2024. 10. 28. 11:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Október 16-án ünnepélyes megnyitóval vette kezdetét Kelet-Közép-Európa legnagyobb művészeti vására, az Art Market Budapest, amely nagy érdeklődést váltott ki a nemzetközi művészeti világban. A rendezvényen Magyarország legkiemelkedőbb művészei mellett számos külföldi alkotó is bemutatkozott, különös hangsúlyt fektetve Kína kulturális örökségére és modern művészeti irányzataira, amelyek nagy visszhangot keltettek a látogatók körében.

Forrás: China Media Group

A Budapesti Kínai Kulturális Központ által szervezett Találkozás Jiangxival című rendezvény az esemény egyik kiemelkedő programja volt. Gong Tao, Kína magyarországi nagykövete, valamint Jakab István, a Magyar Országgyűlés alelnöke is megtisztelték jelenlétükkel a rendezvényt, és kiemelték a kínai–magyar kulturális és gazdasági kapcsolatok fontosságát. Jin Hao, a Budapesti Kínai Kulturális Központ igazgatója beszédében hangsúlyozta, hogy ez a kiállítás nem csupán egy művészeti esemény, hanem a kínai és magyar kultúra közötti kapcsolatok erősítésének eszköze, amely új lehetőségeket nyit mindkét nemzet számára.

Forrás: China Media Group

A kiállításon számos egyedülálló művészeti alkotással találkozhatott a közönség. Kiemelkedett Zhang Xiaohong, a kínai nemzeti szellemi örökség részét képező Xia Bu hímzés mestere, aki a hagyományos kézművesség és a modern művészet ötvözetét mutatta be. A látogatók interaktív módon, saját tapasztalat útján ismerkedhettek meg ezzel az egyedülálló hímzési technikával, amely hűen tükrözte Kína kulturális gazdagságát.

Forrás: China Media Group


Az eseményen bemutatkozott továbbá a híres Jiangxi Riantea is, amely különleges teaceremóniákkal varázsolta el a közönséget. Ezek a teázási szertartások betekintést nyújtottak Kína teakultúrájába, amelynek mély történelmi és kulturális gyökerei vannak.

Forrás: China Media Group

Qian Lihuai, a neves bambuszművész alkotásai is elbűvölték a közönséget. A művész olyan lenyűgöző művekkel jelentkezett, mint a Selyemút 3 és a Hálók, amelyek a hagyományos kézműves technikák és a modern művészi víziók harmonikus találkozását mutatták be.

Forrás: China Media Group

A kiállítás egyik fénypontja Pu Jun kortárs kínai alkotóművész Tizenkét csillagjegy című sorozata volt, amely az ősi kínai kultúrát modern elemekkel ötvözte, látványos módon teremtve hidat a múlt és a jelen között. A látogatók emellett megcsodálhatták Kó Ferenc magyar művész Nyugati utazás című UV-festményét is, amely újraértelmezte a klasszikus kínai történetet, bemutatva Sun Wukong különleges budapesti kalandjait.

Forrás: China Media Group
Forrás: China Media Group

Az esemény különleges ajándéktáskái, amelyeket Ma Qingyi kínai illusztrátor tervezett, szintén nagy figyelmet kaptak. Ezek a táskák ötvözik a hagyományos kínai elemeket a modern művészeti stílusokkal, bemutatva a kínai kultúra esszenciáját, miközben tükrözik a kortárs művészet divatos, kreatív irányvonalát. Ezek az ajándéktáskák nemcsak emléktárgyak, hanem a kínai és külföldi kultúrák közötti csere szimbólumai is, amelyek sok látogatót vonzottak.

Forrás: China Media Group

A kiállítás záróeseményeként a világhírű hegedűművész, Roby Lakatos kápráztatta el a közönséget egy különleges kínai zenei előadással. Lakatos technikája és a keleti dallamok harmóniája tökéletes összhangban volt a kiállítás művészi atmoszférájával.

Forrás: China Media Group

Az Art Market Budapest idén nemcsak a művészet ünneplése volt, hanem egy olyan híd, amely elősegíteti a nemzetközi kulturális és gazdasági együttműködést. Kína kulturális jelenléte a vásáron különleges lehetőséget kínált arra, hogy a két ország közötti kapcsolatok még szorosabbá váljanak, és új dimenziókat nyissanak a jövőbeni együttműködések előtt.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.