A Kárpátok visszhangja Dél-Koreában

Magyarország és Dél-Korea diplomáciai kapcsolatainak 35. évfordulója alkalmából a Magyar Nemzeti Táncegyüttes ősszel Dél-Koreába utazott, ahol ízelítőt adtak a Kárpát-medence táncaiból. Tizenkét nap alatt négy műsorral nyűgözték le a dél-koreai közönséget, akik mindenhol vastapssal jutalmazták a táncművészek teljesítményét. Zsuráfszky Zoltánnal, az együttes ügyvezető igazgatójával és művészeti vezetőjével beszélgettünk a turnéról és az új évad néhány eseményéről.

2024. 10. 13. 17:00
Korea
Szöulban előadták a Kárpátok visszhangja című műsorukat. Fotó: Cseke Csilla
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Zsuráfszky Zoltán elmondta, hogy a Magyar Nemzeti Táncegyüttes fontosnak tartja a nagy múltú kultúrák találkozását, ennek szellemében hívta meg tavaly Dél-Korea egyik legnagyobb táncegyüttesét, a Mutdance Companyt hazánkba, amely első koreai társulatként vett részt a 10. Nemzetközi Színházi Olimpia programjában. Az egyhetes magyarországi vendégszereplésük során a két együttes számos közös eseményen erősítette kulturális kapcsolatukat. Ezt a sikeres együttműködést folytatva utazott a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Dél-Koreába.

korea
Dél-Korea fővárosában is felléptek. Fotó: Cseke Csilla

 

Dél- Korea több városában is felléptek

A művészeti vezető beszámolt arról, hogy 

turnéjuk során először Dél-Korea ötödik legnagyobb városában, Budapest testvérvárosában, Tedzsonban mutatkoztak be, majd a fővárosban, Szöulban adták elő a Kárpátok visszhangja című műsorukat.

Első fellépőként avatták fel a közelmúltban átadott Seocho Kulturális és Művészeti Központ színpadát, majd turnéjuk befejezéseként a felhőkarcolók árnyékában, a Gangnam negyedben található Coex központ előtti hatalmas szabadtéri színpadon mutatták be lendületes és sokszínű folklórműsorukat. A koreográfiában helyet kaptak legendás csárdások, erdélyi magyar és cigány táncok, üveges lánytánc, valamint a világ egyik legvirtuózabb férfitánca, a legényes. 

Külföldön mindig a legizgalmasabb magyar táncokból adunk válogatást, a Kárpát-medence legszebb viseleteit, zenéjét, táncait mutatjuk be – árulta el Zsuráfszky Zoltán.

 

korea
A világ egyik legvirtuózabb férfitánca, a legényes. Fotó: Cseke Csilla

A turné zárásaként a szöuli Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központ adott otthont a Magyar Nemzeti Táncegyüttes és a dél-koreai Mutdance társulat táncművészeinek találkozásának, ahol megismerkedhettek országaik viseletkultúrájával és elsajátíthatták a különböző táncok alaplépéseit.

A közelmúltban tartotta évadnyitó rendezvényét a Magyar Nemzeti Táncegyüttes, ahol beszámoltak az előző évad bemutatóiról és az új évad programjairól. Idén is folytatódnak az erdélyi turnék, tavasszal pedig Japánba utaznak. Zsuráfszky Zoltán kiemelte a szombat esti Esthajnal című előadás ősbemutatóját a Nemzeti Színházban, amely a Nemzeti Színház, a Fővárosi Nagycirkusz, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes, a Karaván Színház és a Baross Imre Artista- és Előadó-művészeti Akadémia közös produkciója. Majd felhívta a figyelmet arra, hogy

idén 75 éves a Honvéd Együttes két művészeti kara, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes és zenekara, valamint a Honvéd Férfikar. Ennek alkalmából december 6-án a Nemzeti Színházban lesz egy műsoruk, ahol visszatekintenek a 75 év fontos eseményeire. 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.